Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Trivsel utomlands

Var beredd på kulturella skillnader när du flyttar till ett nytt land. Hur mycket du påverkas beror både på dig som person och på hur stora skillnader det är mellan Sverige och det land du flyttar till.

Checklista

Undvik mutor och följ det nya landets lagar – även om andra inte gör det. Information om mutor kan du hitta hos OECD och Institutet Mot Mutor.

Om du ska skriva dig i ditt nya land så gör du det ofta direkt hos en lokal myndighet på din bostadsort, t.ex. landets motsvarighet till Skatteverket eller Migrationsverket.

Spara alla viktiga papper i original. 

Ge det nya landet tid

Även om du trivs i ditt nya land kommer du att få många nya intryck i början. Var beredd på att du kan vara trött den första tiden. Försök att inte jobba för mycket, och avsätt gärna extra tid för vila och för att ta hand om dig. Låt det få ta tid att anpassa dig till ditt nya liv och undvik gärna att fatta stora beslut under den första tiden utomlands. Om du har möjlighet kan du kanske planera in en kortare semester redan i början av utlandsvistelsen.

Den första månaden är allt nytt och spännande. Förhoppningsvis kommer din utlandsvistelse att fortsätta kännas rolig även efter det, men var gärna förberedd på att det kan komma en tyngre period. Om du är en av dem som upplever att omställningen är jobbig så brukar det vända efter ungefär ett halvår. Tänk på att det är en process att flytta till ett nytt land.

Om det fortsätter att kännas jobbigt för dig, eller för någon i din familj, efter mer än ett halvår i det nya landet kanske du ska överväga att flytta tillbaka till Sverige.

Du som är utsänd av en svensk arbetsgivare kanske har möjlighet att byta ort eller land. Se till att det står i kontraktet att du har möjlighet att hoppa av om det inte fungerar.

Få hjälp i ditt nya land

Här är några källor där du kan få hjälp, tips och information om ditt nya land:

  • Vänd dig till den svenska ambassaden i ditt nya land.
  • Vänd dig till ett annat EU-lands ambassad i ditt nya land om det inte finns någon svensk ambassad – det har du rätt till som EU-medborgare.
  • Gå med i ett nätverk av svenskar utomlands, till exempel Svenskar i VärldenSvenska kyrkan i utlandet och Swea – ett nätverk för svenska kvinnor utomlands.
  • Fråga andra svenskar som jobbar eller har jobbat på din ort.

Få ordning på praktiska saker som bank och telefon utomlands

Öppna ett bankkonto på din nya bostadsort så snart du kan. Det underlättar – och kan även vara ett krav – för många praktiska saker som telefon- och teveabonnemang. Räkna med att du blir granskad när du vill skaffa ett bankkonto eller telefonabonnemang.