Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Språk och kultur i det nya landet

Var beredd på att språkinlärning tar tid och att det går i etapper, där du periodvis kan uppleva det som att du står stilla i utvecklingen. Försök prata det nya språket så mycket som möjligt, och var inte rädd att säga fel – det är en del av inlärningsprocessen. Du behöver också få koll på hur språket används: sociala koder och seder.

Checklista

Var beredd på kulturella skillnader när du flyttar till ett nytt land. Även om du har läst på i förväg kommer det att dyka upp saker som du inte är beredd på.

Ta hand om dig extra mycket i början – det är en stor omställning att flytta utomlands och börja ett nytt jobb. Var beredd på att du kan vara trött den första tiden.

Läs gärna på om Sverige och ditt nya lands likheter och olikheter. Det är bra för diskussion, för du kan vara beredd på att berätta om Sverige för dina nya kollegor, vänner och bekanta. 

Ta del av tips och råd från exempelvis den svenska ambassaden i landet, ett annat EU-lands ambassad, eller i nätverk som Svenskar i Världen, Svenska kyrkan i utlandet eller Swea.

Ta reda på om du behöver en tolk i ditt nya land.

Försök prata det nya språket så mycket som möjligt när du är på plats. 

Kom ihåg att underhålla det svenska språket om du är borta länge.

Även om ditt arbetsspråk är engelska har du stor nytta av att lära dig det lokala språket, särskilt om lokalbefolkningen inte kan engelska. Att kunna byta några ord med grannar kan vara en viktig del i att förstå hur saker och ting fungerar i dina nya kvarter. Du som är utsänd av en svensk arbetsgivare bör blir erbjuden en språkutbildning via företaget. Även som lokalanställd kan du höra dig för om möjligheterna för att få gå en språkkurs.

Komplettera gärna din språkkurs med allt du hittar via internet: ladda ner språkappar, gå en onlinekurs, spela spel där du lär dig språket. Dessutom kan du förstås se på film, teve och serier på ditt nya språk, läsa böcker och lyssna på ljudböcker, radio och musik. Ju mer av språket du exponeras för – desto bättre för inlärningen.

Behåll svenskan

Kom ihåg att även underhålla det svenska språket om du är utomlands länge. På samma sätt som du använder internet för att hitta material på ditt nya språk kan du använda det för att behålla svenskan.

Lär känna kulturen och var öppen för nya seder

Ofta är det inte bara språket i sig som du behöver få koll på, utan även hur det används. Seder och sociala koder kan också vara annorlunda. Var öppen för att saker och ting är annorlunda i ditt nya land. Ju mer accepterande du är, desto mer kommer du att lära dig av din utlandsvistelse. Här är några frågor du kan behöva ta reda på för att snabbt anpassa dig:

  • Hur hälsar man? Vilken fras används? Är det olika hälsningsfraser beroende på tid på dygnet och på om man har träffats tidigare samma dag? Hälsar man en gång till, på någon man träffade för ett par timmar sedan? Förväntas du komma ihåg namnet på alla du träffar?
  • Hur tilltalar man varandra? Ska du säga du eller ni? Behöver du veta personens titel?
  • Hur används kroppsspråket? Det kan förstås vara svårt att ändra sitt eget kroppsspråk, och det behöver inte heller vara nödvändigt. Men lär dig vilka gester som är acceptabla och vilka som du definitivt inte ska använda i ditt nya land.
  • Hur viktigt är det att passa tider? Kan du förvänta dig att din omgivning kommer i tid när ni har bestämt möte?
  • Hur nära varandra står man under ett samtal? I vissa länder kan den personliga sfären vara betydligt mindre än i Sverige, vilket kan kännas konstigt i början. Och när du håller det avstånd som du är van vid kan andra uppfatta dig som att du tar avstånd. Det kan också skilja sig hur nära man sätter sig andra människor i kollektivtrafik och i andra offentliga sammanhang.
  • Hur pratar man med varandra i ditt nya land? Hur mycket kallpratar man? Hur högt pratar man?
  • Vad skämtar man om i ditt nya land? Det kan vara bra att lyssna och avvakta i början. Undvik särskilt ämnen som har stor risk att vara känsliga, till exempel politik och religion. Även sport kan vara känsligt – lyssna in vilken ton som används när man pratar om det andra laget.
  • Vad pratar man om? Håll dig på en allmän nivå i början innan du vet vilka ämnen som är känsliga.

Berätta om Sverige

I många länder förväntas du kunna berätta mycket om ditt eget land. Om du inte redan har informationen aktuell kan det vara en bra idé att läsa på om Sveriges historia och samhälle. Det brukar vara särskilt uppskattat om du kan berätta om sådant som är gemensamt mellan Sverige och ditt nya land.