Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Hälsan när du bor utomlands

Du kan förebygga att inte bli sjuk i ditt nya land, men om du skulle råka bli det så är det viktigt att veta vart du vänder dig då – och vad du behöver, samt vilka försäkringar som gäller när du vistas i landet.

Checklista

Skydda dig från hiv och aids genom säkert sex och försök påverka vilket sjukhus eller vårdcentral du använder om du behöver vaccineras, opereras eller ta emot blod.

Klappa inte främmande katter eller hundar, eftersom de kan ha rabies. Om du blir klöst eller biten ska du omedelbart se till att bli vaccinerad mot rabies.

Om du jobbar i ett tropiskt land bör du bli undersökt av en läkare när du besöker Sverige eller när du kommer tillbaka till Sverige efteråt. 

Få vård i Sverige

Om du bor kvar i Sverige men jobbar utomlands har du rätt till all vård i Sverige inklusive tandvård – genom det allmänna sjukvårdssystemet och till samma kostnad som vanligt.

Om du bor och jobbar utomlands kan det ändå finnas möjlighet att använda den svenska sjukvården. Det kan kännas skönt att få prata svenska med sjukvårdspersonalen och veta hur allt fungerar.

Skydda dig mot hiv och aids

Undvik att få hiv och aids genom att skydda dig vid sexuella kontakter. Om du har möjlighet så var noga när du väljer sjukhus eller vårdcentral om du behöver vaccineras, opereras eller ta emot blod. Fråga ditt jobblands ambassad i Sverige om de har en lista på godkända sjukhus.

Var försiktig med djur – de kan ha rabies

Klappa inte främmande katter eller hundar, eftersom de kan ha rabies. Det är en dödlig sjukdom, och om du blir klöst eller biten ska du omedelbart se till att bli vaccinerad mot rabies, även om hunden eller katten ser frisk ut.

Gå till läkare när du kommer till Sverige

Om du jobbar i ett tropiskt land bör du bli undersökt av en läkare när du besöker Sverige eller när du kommer tillbaka till Sverige efteråt, helst en läkare som har kunskaper om tropiska sjukdomar. Om du har familj som följer med utomlands så gäller det även dem. Det är möjligt att bli smittad av en sjukdom som inte märks förrän senare. Då är det bra att upptäcka det och sätta in behandling direkt.

Som utsänd kan du vara kvar i det svenska socialförsäkringssystemet under ett till två år och då ha rätt till svensk sjukvård som vanligt. Läs mer om socialförsäkringar när du jobbar utomlands.

Om du är utlandssvensk och bor inom EU, EES eller Schweiz har du rätt att få nödvändig vård i Sverige på samma villkor som den som bor i Sverige. Då behöver du ha det europeiska sjukförsäkringskortet. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om att få vård i Sverige när du är bosatt utomlands.

Om du är utlandssvensk och bor utanför EU, EES eller Schweiz har du rätt att få akut vård i Sverige till svensk patientavgift.

Om du är svensk medborgare och bor i Kanada, Nya Zeeland, USA eller Australien betalar du hela vårdkostnaden om du får planerad vård i Sverige.

Om du är svensk medborgare och bor i något annat land kan du få planerad vård utan att betala allt själv om du söker vård i det landsting där du var folkbokförd när du flyttade från Sverige. Om du söker vård i något annat landsting får du själv betala hela vårdkostnaden.

När du söker vård måste du ha med dig ditt pass för att bevisa att du är svensk medborgare. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om att få vård i Sverige när du är bosatt utomlands.