Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Hälsan när du bor utomlands

Du kan förebygga att du blir sjuk i ditt nya land, men om du ändå skulle bli det så är det viktigt att veta vart du vänder dig då – och vad du behöver, samt vilka försäkringar som gäller när du vistas i landet.

Checklista

Var medveten om att det kan finnas ökade risker för blodsmitta. Fråga ditt jobblands ambassad i Sverige om de har en lista på godkända sjukhus, så att du vet var du kan vända dig om du behöver vaccineras eller opereras.

Klappa inte främmande katter eller hundar, eftersom de kan ha rabies. Om du blir klöst eller biten ska du omedelbart se till att bli vaccinerad mot rabies.

Om du jobbar i ett tropiskt land bör du bli undersökt av en läkare när du besöker Sverige eller när du kommer tillbaka till Sverige efteråt. 

Få vård i Sverige

Om du jobbar utomlands men bor kvar i Sverige har du rätt till all vård i Sverige inklusive tandvård – genom det allmänna sjukvårdssystemet och till samma kostnad som vanligt.

Om du både bor och jobbar utomlands kan det ändå finnas möjlighet att använda den svenska sjukvården. Det kan kännas skönt att få prata svenska med sjukvårdspersonalen och veta hur allt fungerar. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om villkor och avgifter för att få vård i Sverige när du är bosatt utomlands.

Var försiktig med djur – de kan ha rabies

Klappa inte främmande katter eller hundar, eftersom de kan ha rabies. Det är en dödlig sjukdom, och om du blir klöst eller biten ska du omedelbart se till att bli vaccinerad mot rabies, även om djuret ser friskt ut.

Skydda dig mot hiv och aids

Undvik att få hiv och aids genom att skydda dig vid sexuella kontakter. Om du har möjlighet så var noga när du väljer sjukhus eller vårdcentral om du behöver vaccineras, opereras eller ta emot blod. Fråga ditt jobblands ambassad i Sverige om de har en lista på godkända sjukhus.

Gå till läkare när du kommer till Sverige

Om du jobbar i ett tropiskt land bör du bli undersökt av en läkare när du besöker Sverige eller när du kommer tillbaka till Sverige efteråt, helst en läkare som har kunskaper om tropiska sjukdomar. Om du har familj som följer med utomlands så gäller det förstås även dem. Det är möjligt att bli smittad av en sjukdom som inte märks förrän senare. Då är det bra att upptäcka det och sätta in behandling direkt.

Som utsänd kan du vara kvar i det svenska socialförsäkringssystemet under ett till två år och då ha rätt till svensk sjukvård som vanligt. Läs mer om socialförsäkringar när du jobbar utomlands.

Om du är utlandssvensk och bor inom EU, EES eller Schweiz har du rätt att få nödvändig vård i Sverige på samma villkor som den som bor i Sverige. Då behöver du ha det europeiska sjukförsäkringskortet. Läs mer hos 1177 Vårdguiden om att få vård i Sverige.

Om du är utlandssvensk och bor utanför EU, EES eller Schweiz har du rätt att få akut vård i Sverige till svensk patientavgift.

Om du är svensk medborgare och bor i Kanada, Nya Zeeland, USA eller Australien betalar du hela vårdkostnaden om du får planerad vård i Sverige.

Om du är svensk medborgare och bor i något annat land kan du få planerad vård utan att betala allt själv om du söker vård i det landsting där du var folkbokförd när du flyttade från Sverige. Om du söker vård i något annat landsting får du själv betala hela vårdkostnaden.

När du söker vård måste du ha med dig ditt pass för att bevisa att du är svensk medborgare. Hos 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om att få vård i Sverige när du är bosatt utomlands.