Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Förberedelser i det nya landet

Var beredd på kulturella skillnader när du flyttar till ett nytt land. Hur mycket du påverkas beror både på dig som person och på hur stora skillnader det är mellan Sverige och det land du flyttar till.

Checklista

Undvik mutor och följ det nya landets lagar – även om andra inte gör det. Information om mutor kan du hitta hos OECD och Institutet Mot Mutor.

Om du ska skriva dig i ditt nya land så gör du det ofta direkt hos en lokal myndighet på din bostadsort, t.ex. landets motsvarighet till Skatteverket eller Migrationsverket.

Spara alla viktiga papper i original. Kopior gäller inte.

Skriv dig i det nya landet

Om du ska skriva dig i ditt nya land så gör du det ofta direkt hos en lokal myndighet på din bostadsort, till exempel landets motsvarighet till Skatteverket eller Migrationsverket. Ta även kontakt med Svenskar i Världens ombud i landet för att få tips om vad du bör tänka på.

Ge det nya landet tid

Även om du trivs i ditt nya land kommer du att få många nya intryck i början. Var beredd på att du kan vara trött den första tiden. Försök att inte jobba för mycket, och avsätt gärna extra tid för vila och för att ta hand om dig. Låt det få ta tid att anpassa dig till ditt nya liv och undvik gärna att fatta stora beslut under den första tiden utomlands. Om du har möjlighet kan du kanske planera in en kortare semester redan i början av utlandsvistelsen.

Den första månaden är allt nytt och spännande. Förhoppningsvis kommer din utlandsvistelse att fortsätta kännas rolig även efter det, men var gärna förberedd på att det kan komma en tyngre period. Om du är en av dem som upplever att omställningen är jobbig så brukar det vända efter ungefär ett halvår. Tänk på att det är en process att flytta till ett nytt land.

Om det fortsätter att kännas jobbigt för dig, eller för någon i din familj, efter mer än ett halvår i det nya landet kanske du ska överväga att flytta tillbaka till Sverige.

Du som är utsänd av en svensk arbetsgivare kanske har möjlighet att byta ort eller land. Se till att det står i kontraktet att du har möjlighet att hoppa av om det inte fungerar.

Var öppen för nya seder

Var öppen för att saker och ting är annorlunda i ditt nya land. Ju mer accepterande du är, desto mer kommer du att lära dig av din utlandsvistelse. Här är några frågor du kan behöva ta reda på för att snabbt anpassa dig:

 • Hur hälsar man? Vilken fras används? Är det olika hälsningsfraser beroende på tid på dygnet och på om man har träffats tidigare samma dag? Hälsar man en gång till, på någon man träffade för ett par timmar sedan? Förväntas du komma ihåg namnet på alla du träffar?
 • Hur tilltalar man varandra? Ska du säga du eller ni? Behöver du veta personens titel?
 • Hur används kroppsspråket? Det kan förstås vara svårt att ändra sitt eget kroppsspråk, och det behöver inte heller vara nödvändigt. Men lär dig vilka gester som är acceptabla och vilka som du definitivt inte ska använda i ditt nya land.
 • Hur viktigt är det att passa tider? Kan du förvänta dig att din omgivning kommer i tid när ni har bestämt möte?
 • Hur nära varandra står man under ett samtal? I vissa länder kan den personliga sfären vara betydligt mindre än i Sverige, vilket kan kännas konstigt i början. Och när du håller det avstånd som du är van vid kan andra uppfatta dig som att du tar avstånd. Det kan också skilja sig hur nära man sätter sig andra människor i kollektivtrafik och i andra offentliga sammanhang.
 • Hur pratar man med varandra i ditt nya land? Hur mycket kallpratar man? Hur högt pratar man?
 • Vad skämtar man om i ditt nya land? Det kan vara bra att lyssna och avvakta i början. Undvik särskilt ämnen som har stor risk att vara känsliga, till exempel politik och religion. Även sport kan vara känsligt – lyssna in vilken ton som används när man pratar om det andra laget.
 • Vad pratar man om? Håll dig på en allmän nivå i början innan du vet vilka ämnen som är känsliga.

Skaffa bank och telefon utomlands

Öppna ett bankkonto på din nya bostadsort så snart du kan. Det underlättar – och kan även vara ett krav – för många praktiska saker som telefon- och teveabonnemang. Räkna med att du blir granskad när du vill skaffa ett bankkonto eller telefonabonnemang. Tänk också på att du kan behöva ett svenskt id-kort om du är på besök i Sverige.

Behåll dina bankkonton i Sverige

Det kan vara bra att behålla dina svenska bankkonton och kreditkort när du flyttar utomlands. Se också till att ha ett uppdaterat mobilt BankID eller bankens säkerhetsdosa, och kanske be att få en extra dosa ifall en kommer bort. Om du inte har någon adress i Sverige längre och vill öppna ett nytt konto har olika banker olika regler för det. En del banker har utlandsavdelningar som har hand om kunder i utlandet.

Ta med dig bilen inom EU

Om du är utomlands en kortare period får du ha din egen bil i högst sex månader utan att registrera den. Om du ska vara utomlands under en längre tid ska du registrera din bil så fort som möjligt. På EU:s officiella webbplats kan du läsa mer om bil och körkort utomlands. Ofta kan det vara lättare att köpa en ny bil i ditt nya land än att exportera en från Sverige. Skatterna blir ungefär samma.

Ta med dig bilen utanför EU

Om du flyttar utanför EU kan det löna sig att exportera en bil från Sverige, eftersom du inte betalar någon tull eller införselavgift i Sverige. Ta reda på vilka regler som gäller för att ta in en bil i ditt nya land. I de flesta länder kan en svensk köra i upp till ett år utan att betala skatt. I vissa delstater i USA får du bara köra i 45 dagar innan du ska börja skatta. Fråga till exempel en lokal bilförsäljare vilka regler som gäller. Om du exporterar en bil från Sverige måste du registrera den i ditt nya land inom ett år. Du behöver också vara skriven i ditt nya land.

Exportera din bil

För att exportera en bil från Sverige behöver du folkbokföringsintyg, pass, hyreskontrakt eller något annat som visar att du bor utomlands, bilens registreringsbevis, trafikförsäkringsbevis och arbets- och uppehållstillstånd. Hos Tullverket hittar du mer information om att flytta saker till och från Sverige.

Berätta om Sverige

I många länder förväntas du kunna berätta mycket om ditt eget land. Om du inte redan har informationen aktuell kan det vara en bra idé att läsa på om Sveriges historia och samhälle. Det brukar vara särskilt uppskattat om du kan berätta om sådant som är gemensamt mellan Sverige och ditt nya land.

Få hjälp i ditt nya land

Här är några källor där du kan få hjälp, tips och information om ditt nya land:

 • Vänd dig till den svenska ambassaden i ditt nya land.
 • Vänd dig till ett annat EU-lands ambassad i ditt nya land om det inte finns någon svensk ambassad – det har du rätt till som EU-medborgare.
 • Gå med i ett nätverk av svenskar utomlands, till exempel Svenskar i VärldenSvenska kyrkan i utlandet och Swea – ett nätverk för svenska kvinnor utomlands.
 • Fråga andra svenskar som jobbar eller har jobbat på din ort.