Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Bo utomlands med familj

Inte bara du förändras av att flytta och bo i ett nytt land – även din familj kan göra det. Därför kan det vara bra att veta vart ni vänder er och ska tänka på då. Checka även av listan, om era barn går i skola i det nya landet.

Checklista

Låt dina barn göra Tisus-testet när de går i skolan utomlands. Testet kan behövas för fortsatta studier i Sverige när ni väl är hemma igen.

Gör en bedömning av barnens utländska utbildning hos Universitets- och högskolerådet.

Gifta sig utomlands

Har du träffat någon under din period utomlands och ni ska gifta er? Grattis! Hos Skatteverket kan du läsa om vigsel utomlands. Om din partner är av en annan nationalitet kan det vara bra att ta reda på hur det fungerar om ni senare vill flytta till Sverige. Kontakta ambassaden där ni befinner er för att få veta hur det fungerar med visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Även hos Migrationsverket kan ni hitta information.

Adoptera utomlands

Om ni adopterar barn utomlands behöver ni kontrollera att den utländska adoptionen godkänns i Sverige. Kontakta Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödAdoptionscentrum kan också ha information.

Om ni skiljer er

Om ni skiljer er under perioden utomlands gäller oftast reglerna i det land där ni för närvarande bor. Det kan betyda att du får betala ett större underhåll till din partner än vad du skulle ha gjort enligt svensk lag. Ta gärna hjälp av en familjerättsjurist med reglerna om förmögenhet, arv och testamente. Anlita en jurist som kan både de svenska reglerna och reglerna i landet där ni bor, eller helst en advokatbyrå med jurister i båda länderna. Ta till exempel hjälp av de jurister som Svenskar i världen samarbetar med.