Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Skatt och ekonomi

När du flyttat utomlands blir det extra viktigt att hålla ordning på viktiga papper och se till att du betalar skatt på rätt sätt, för att undvika ekonomiska bakslag. Att öppna ett bankkonto i det nya landet kan vara nyckeln till andra praktiska saker du måste ordna.

Checklista

Spara original av alla viktiga papper som gäller skatt och ekonomi.

Ansök om SINK, särskilt inkomstskatt, hos Skatteverket om du blir borta i mer än ett år.

Skicka blanketten Flyttning till utlandet till Skatteverket om du planerar att bo utomlands i minst ett år.

Se till att du betalar skatten i rätt land

Grundregeln är att om du av Skatteverket anses bo i Sverige så deklarerar du och betalar inkomstskatt i Sverige – även om du tjänar dina pengar i något annat land. Även om du har flyttat från Sverige, så räknas det skattemässigt som att du bor i Sverige om du uppfyller något av följande kriterier:

  • Du är folkbokförd i Sverige och har ditt hem i landet.
  • Du är i Sverige minst sex månader i följd, även om du gör kortare avbrott från vistelsen i Sverige.
  • Du har väsentlig anknytning till Sverige.

Om du planerar att bo utomlands i minst ett år ska du skicka in blanketten Flyttning till utlandet, till Skatteverket. Om Skatteverket bedömer att du inte längre skattemässigt bor i Sverige blir du begränsat skatteskyldig. Då skattar du bara för inkomster som du tjänar i Sverige. Den här skatten kallas SINK, särskild inkomstskatt för utomlands bosatta personer. Om du är begränsat skattskyldig behöver du inte deklarera inkomsterna i Sverige. Ansök om SINK hos Skatteverket.

Om du flyttar ut från Sverige och är svensk medborgare, eller har bott i Sverige i minst tio år, ska du själv visa att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige för att inte behöva skatta där. Det gäller i fem år från att du flyttade. Du kan behöva skicka in ett intyg till Sverige från ditt nya hemland, där det står att du betalar skatt där.

Slipp dubbelbeskattning i vissa länder

Sverige har avtal med ett antal länder för att hindra det som kallas internationell dubbelbeskattning, så att du inte behöver betala skatt för samma inkomst i två länder. Om Sverige har ett sådant avtal med landet där du jobbar får du antingen dra av det ena landets skatt i det andra, eller så har länderna kommit överens om att bara ett av dem ska dra skatt. Hos Skatteverket ser du vilka länder Sverige har dubbelskatteavtal med. 

Hos Skatteverket hittar du mer information om skatt för utlandsarbete och kan fråga vad som gäller för just dig. 

Om du ska skriva in dig i det nya landet

Om du ska skriva dig i ditt nya land så gör du det ofta direkt hos en lokal myndighet på din bostadsort, till exempel landets motsvarighet till Skatteverket eller Migrationsverket. Ta även kontakt med Svenskar i Världens ombud i landet för att få tips om vad du bör tänka på.

Skaffa bankkonto och telefonabonemang

Öppna ett bankkonto på din nya bostadsort så snart du kan. Det underlättar – och kan även vara ett krav – för många praktiska saker som telefon- och teveabonnemang. Räkna med att du blir granskad när du vill skaffa ett bankkonto eller telefonabonnemang. Tänk också på att du kan behöva ett svenskt id-kort om du är på besök i Sverige.

Behåll dina bankkonton i Sverige

Det kan vara bra att behålla dina svenska bankkonton och kreditkort när du flyttar utomlands. Se också till att ha ett uppdaterat mobilt BankID eller bankens säkerhetsdosa, och kanske be att få en extra dosa ifall en kommer bort.

Om du inte har någon adress i Sverige längre och vill öppna ett nytt konto har olika banker olika regler för det. En del banker har utlandsavdelningar som har hand om kunder i utlandet.