Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Mutor utomlands

Även om mutor kanske inte är något du tänkt på i din vardag i Sverige, så kan det bli en moralisk fråga som dyker upp när du jobbar utomlands. Det finns många anledningar att själv hålla dig på rätt sida om lagen, även om många andra ägnar sig åt tvivelaktigheter.

Checklista

Läs på om landet och företaget du ska arbeta i, för att ta reda på om det förekommer en mutkultur eller negativa rykten. 

Om du märker att det förekommer mutor och liknande i ditt nya land finns det anledning att vara försiktig. Om många ägnar sig åt tvivelaktigheter kan du råka illa ut även om du själv inte gör det. Det kan till och med räcka med att du jobbar åt ett företag med tveksam moral för att du ska få dåligt rykte. Var alltså noga med valet av arbetsgivare, och om du upptäcker att allt inte står rätt till bör du försöka byta jobb snarast möjligt.

Tänk också på att en muta behöver inte vara rena pengar, det kan också vara olika gåvor, tjänster eller andra förmån som syftar till att ge givaren särbehandling eller fördelar. 

Här kan du hitta mer information om mutor: