Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Förberedelser i det nya landet

Om du flyttar ut från Sverige och är svensk medborgare, eller har bott i Sverige i minst tio år, ska du själv visa att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige för att inte behöva skatta där. Det gäller i fem år från att du flyttade. Du kan behöva skicka in ett intyg till Sverige från ditt nya hemland, där det står att du betalar skatt där.

Checklista

Var beredd på kulturella skillnader när du flyttar till ett nytt land. Även om du har läst på i förväg kommer det att dyka upp saker som du inte är beredd på.

Ta hand om dig extra mycket i början – det är en stor omställning att flytta utomlands och börja ett nytt jobb. Var beredd på att du kan vara trött den första tiden.

Läs gärna på om Sverige och ditt nya lands likheter och olikheter. Det är bra för diskussion, för du kan vara beredd på att berätta om Sverige för dina nya kollegor, vänner och bekanta. 

Ta del av tips och råd från exempelvis den svenska ambassaden i landet, ett annat EU-lands ambassad, eller i nätverk som Svenskar i Världen, Svenska kyrkan i utlandet eller Swea.

Etik och moral

Även om du märker att det förekommer mutor och liknande i ditt nya land finns det många anledningar att själv hålla dig på rätt sida om lagen. Om många ägnar sig åt tvivelaktigheter kan du råka illa ut om du själv gör det. Det kan till och med räcka med att du jobbar åt ett företag med tveksam moral för att du ska få dåligt rykte. Var alltså noga med valet av arbetsgivare, och om du upptäcker att allt inte står rätt till bör du försöka byta jobb snarast möjligt.

Här kan du hitta mer information om mutor:

Rösta i svenska val

Som utlandssvensk har du rösträtt till riksdagen och Europaparlamentet. Om du har anmält din adress till Skatteverket får du ett utlandsröstkort och material för att brevrösta. Vart tionde år behöver du anmäla dig till Skatteverket igen för att stå kvar i röstlängden. Du kan också rösta på den svenska ambassaden eller konsulatet där du bor. Läs mer om att rösta från utlandet hos Valmyndigheten.