Kvinnliga nätverket Swea skapar trygghet utomlands

Efter flera år i Rom började Anna Grind sakna kontakten med språket och kulturen i Sverige. Då hittade hon Swea, ett globalt nätverk för svenska kvinnor utomlands.

Som utbildad dansare vid Balettakademien i Stockholm har Anna Grind jobbat runt om i världen. På en av jobbresorna träffade hon sin blivande sambo, en italienare med starka rötter i Rom. Successivt kom hon att spendera allt mer tid i Rom och för elva år sedan flyttade hon dit. Det visade sig gå snabbt för henne att komma in i det italienska samhället.

– Under en ganska lång period pratade jag mer italienska än svenska. Men i takt med att jag blev äldre och fick barn så insåg jag att jag ville behålla det svenska språket och traditionerna, säger Anna Grind.

Hon började söka på nätet efter andra svenska kvinnor i Rom. På så sätt upptäckte hon Swea, ett internationellt nätverk för svenska kvinnor som lever utanför Sverige. Anna Grind bestämde sig för att bli medlem och gå på Sweas årsmöte.

– Det första jag slogs av var känslan av gemenskap. Vi har alla gemensamt att vi är svenskor som bor i ett annat land. Även om du är hundra procent integrerad så är det skönt att prata med någon som har gått igenom samma saker.

Swea sprider svensk kultur i världen

Idag är Anna Grind ordförande för Swea Rom, en av omkring sjuttio lokala Swea-avdelningar på olika håll i världen. I Italien finns ytterligare två avdelningar, en i Milano och en i Rimini.

– Just nu är vi 92 medlemmar här i Rom, och vi hoppas spräcka 100-gränsen i år, säger Anna Grind.

När vi ses blir det tydligt vilken global organisation vi är och hur speciellt det är med alla svenskor som bor i andra länder. Vi har många likheter, men påverkas också av de olika länder vi bor i.

Avdelningarna inom Swea har stor frihet att själva välja vad de vill ha på programmet. Runt jul arrangerar Swea Rom glöggmingel och jultallrik, på sommaren blir det sillunch och sommarfest och framåt höstkanten kräftskiva. Avdelningen ordnar också aktiviteter tillsammans med Svenska kyrkan och Svenska skolföreningen i Rom, exempelvis nationaldagsfirande som görs tillsammans med kyrkan.

Ofta ses medlemmarna i Rom och äter middag på någon av stadens olika restauranger eller gör utflykter tillsammans.

– Det finns dessutom flera svenska guider här och många av dem är med i Swea. När de är tillgängliga har vi guidade turer i stan vilket är mycket uppskattat, säger Anna Grind.

Utöver gemensamma aktiviteter har Swea som ambition att stötta och sprida svensk kultur.

Sedan 2006 samarbetar paraplyorganisationen Swea International med Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet, och delar varje år ut stipendier i litteratur, interkulturella relationer och scenkonst. Swea International delar också ut hedersutmärkelsen Årets svenska kvinna.

Att ta del av den kunskap och erfarenhet som finns inom Swea är en smart genväg. Då får man en direktlänk till någon som bor i landet och troligtvis har en liknande kulturell bakgrund som en själv.

Även avdelningen i Rom arrangerar donationer och delar ut stipendier till projekt med Sverigeanknytning. I år ska avdelningen exempelvis donera till en italiensk författare som skrivit en bok om Drottning Kristina. Syftet är att få den översatt till svenska och utgiven i Sverige.

– Vi ägnar oss åt Sverigefrämjande, både när det gäller kultur och bevarande av traditioner, säger Anna Grind.

Vartannat år är det världsmöte i Swea. Då deltar alla avdelningars ordförande, och alla medlemmar i hela världen är inbjudna – vid det här laget omkring 7000 kvinnor. Förra året var träffen förlagd till Perth i Australien.

– När vi ses blir det tydligt vilken global organisation vi är och hur speciellt det är med alla svenskor som bor i andra länder. Vi har många likheter, men påverkas också av de olika länder vi bor i.

Nätverket för kvinnor i utlandet stöttar de med erfarenhet av utlandsflytt

Det har hänt mycket sedan Swea föddes i slutet av sjuttiotalet. Just nu pågår diskussioner om hur organisationen ska se ut i framtiden.

– Idag består medlemmarna av alla sorters kvinnor i olika åldrar. Det är viktigt att kommunicera på alla nivåer, säger Anna Grind.

Att Swea är en organisation enbart för kvinnor tror hon skapar närmare band mellan medlemmarna. Män och familjer är välkomna på vissa aktiviteter, men i grunden är Swea en kvinnoorganisation.

Anna Grind rekommenderar alla kvinnor som har planer eller funderingar på att flytta utomlands att kontakta Swea. Medlemmarna svarar gärna på frågor och ger tips om bland annat jobbsökande i landet där de bor.

– Att ta del av den kunskap och erfarenhet som finns inom Swea är en smart genväg. Då får man en direktlänk till någon som bor i landet och troligtvis har en liknande kulturell bakgrund som en själv, säger Anna Grind.

5 fakta om nätverket SWEA

  1. SWEA står för Swedish Women's Educational Association och är ett nätverk och en global ideell förening för svenska kvinnor som bor, eller har bott, utomlands.
  2. Totalt är omkring 7000 kvinnor medlemmar.
  3. Swea har runt 70 avdelningar utspridda över ett trettiotal länder, inklusive Sverige.
  4. Organisationens ledord är världsvid vänskap, global kompetens och lokalt stöd.
  5. Swea arbetar också Sverigefrämjande runt om i världen för att främja svenskan som språk och sprida svenska traditioner och kultur.