Gränspendla till Danmark? 5 saker du bör tänka på

Den danska arbetsmarknaden lockar många svenskar över Öresundsbron. För dig som är sugen på jobb i Danmark men vill bo kvar i Sverige finns flera viktiga saker att tänka på.

Danmark och inte minst Köpenhamnsregionen erbjuder en stor och varierad arbetsmarknad med många karriärmöjligheter. Dessutom är lönerna högre än i Sverige, och just nu gör den svaga svenska kronan att skillnaden blir ännu större.

– Det är lönen och möjligheterna som drar till sig svenskar. Den stora servicesektorn i och kring Köpenhamn gör det lättare för många att få sitt första jobb där än i Sverige, säger Malin Dahl som är samordnare för Arbetsförmedlingens verksamhet på Øresunddirekt, en informationstjänst som förmedlar information från myndigheter till privatpersoner och företag i Öresundsregionen.

Att många svenskar väljer att bo kvar i hemlandet trots att de fått jobb i Danmark kan delvis bero på de höga danska lönerna och något lägre levnadskostnaderna i Sverige, enligt Malin Dahl. Men framför allt handlar det om människor med familj och partner i Sverige som helt enkelt inte har lust att flytta. För många boende i Skåne tar det inte mer än en halvtimme att pendla över sundet.

Även om Öresundsregionen delvis har växt ihop till en gemensam arbetsmarknad finns det flera saker som skiljer länderna åt. Det här måste du tänka på innan du börjar gränspendla, enligt Malin Dahl:

1. Se upp med socialförsäkringen

Att vara socialförsäkrad i ett land betyder att det landet avgör om och vad du har rätt till, exempelvis sjukpenning och föräldrapenning. Det är ditt arbete som styr var du är socialförsäkrad: Bor du i Sverige och jobbar i Danmark så är huvudregeln att du är försäkrad i Danmark. Men det kan bli problem om du jobbar i båda länderna. Jobbar du mer än 24,99 procent i Sverige så blir du troligtvis socialförsäkrad här. Då måste den danska arbetsgivaren betala svenska sociala avgifter vilket inte alls brukar vara populärt.

– Det händer att danska arbetsgivare ger svenskar sparken av det här skälet. Därför är det vanligt att svenska arbetstagare måste skriva på ett kontrakt om att de inte får ta jobb i Sverige under tiden hos den danska arbetsgivaren, säger Malin Dahl.

2. Fixa extra pension

Majoriteten av alla som jobbar i Sverige får tjänstepension inbetald av sin arbetsgivare. Den är ett mycket viktigt komplement till den allmänna pensionen och något man kan räkna med om arbetsplatsen har kollektivavtal. Men i Danmark ser kollektivavtalen inte ut som i Sverige, och innebär långt ifrån alltid att det betalas in tjänstepension.

– När du jobbar i Danmark måste du ha väldigt mycket koll själv på detta. Har du otur jobbar du i en bransch där det inte finns någon tjänstepension, utan bara en väldigt liten del som går till den allmänna pensionen. Det kan till exempel gälla inom resebranschen i Danmark. Då bör du ha ett privat sparande som motsvarar en svensk tjänstepension, säger Malin Dahl.

3. Gå med i en dansk a-kassa

Ett vanligt fel gränspendlare gör är att de stannar i den svenska a-kassan trots att de fått jobb i Danmark. Enligt EU:s regler ska man vara med i en a-kassa i det land där man arbetar. Får du jobb i Danmark ska du alltså gå med i a-kassan där. Blir du sedan arbetslös så anmäler du dig till a-kassan i Sverige, och kan då tillgodoräkna dig tiden du varit med i den danska a-kassan. 

4. Granska anställningskontraktet

I Sverige är anställningskontraktet sällan längre än en eller två sidor, där det hänvisas till kollektivavtalet. I Danmark är kontraktet ofta sju sidor eller längre, och det gäller att ha koll på innehållet.

–Det viktigaste är att läsa igenom ditt anställningskontrakt ordentligt innan du skriver på, för det är där allt regleras, säger Malin Dahl.

5. Planera för sjuka barn

Har du småbarn behöver du vara medveten om att VAB, vård av barn, inte finns på samma sätt i Danmark som i Sverige.

– Du får ofta vara hemma en eller max två dagar med ditt sjuka barn, sedan måste du lösa det själv. Är ni ett par och den andra föräldern jobbar i Sverige så kan den vabba, säger Malin Dahl.

Checklista när du fått jobb i Danmark

 1. Granska ditt anställningsavtal. Se vad du har för pensionsavtal och starta privat pensionssparande vid behov. Ta reda på vad som gäller vid föräldraledighet.
 2. Kontakta danska Skattestyrelsen och skaffa ett danskt personnummer, så kallat CPR-nummer.
 3. Anmäl dig till dansk a-kassa och fackförening
 4. Beställ ett danskt sjukvårdskort som ger dig rätt till dansk sjukvård, ett ”særligt sundhedskort”.
 5. Öppna bankkonto hos en dansk bank.
 6. Skaffa danskt bank-ID: NemID.
 7. Kontakta svenska Försäkringskassan så de kan besluta vilket land du ska vara socialförsäkrad i. Ansök om intyg för att få rätt till subventionerad tandvård i Sverige trots att du är socialförsäkrad i Danmark.
 8. Korrigera din förväntade inkomst och skatt, den så kallade forskudsopgørelsen, hos den danska Skatteforvaltningen.

Mer läsning för gränspendlare

 • Øresunddirekts webbplats finns information, länkar och checklistor för alla som vill jobba, studera eller driva företag i Danmark. Du kan också ringa, mejla eller träffa representanter från Øresunddirekt som har kontor i Malmö. Det hålls regelbundna informationsträffar där och i Helsingborg.

 • Øresundsinstituttet är ett fristående institut som tar fram fakta och analyser om Öresundsregionen. De informerar om politiska beslut och annat som kan påverka gränspendlare.

 • a-kassa.se kan du läsa lite mer om a-kassa vid gränspendling till Danmark.

 • Du kan hitta jobb via Danmarks största jobbsajt, Jobindex.