3 misstag att undvika när du flyttar utomlands

När en utlandsflytt stundar är det mycket att tänka på. Här är tre saker du bör undvika för att undvika bakslag i samband med flytten.

1. Betala inte skatt i fel land

Se till att du har koll på var du ska betala skatt, så du slipper ekonomiskt strul. Var du ska skatta beror inte på var du jobbar, utan var du bor. Om du av Skatteverket anses bo i Sverige så deklarerar du och betalar inkomstskatt i Sverige. Du anses skattemässigt bo i Sverige om du uppfyller något av dessa kriterier: 

  • Du är folkbokförd i Sverige och har ditt hem i landet. 
  • Du är i Sverige minst sex månader i följd, även om du gör kortare avbrott från vistelsen i Sverige.
  • Du har väsentlig anknytning till Sverige.

Om du ska bo och jobba utomlands i mer än ett halvår kan du ansöka om särskild inkomstskatt, SINK.

Om du planerar att bo utomlands i minst ett år ska du redan från början skicka in blanketten Flyttning till utlandet  till Skatteverket. 

Läs mer om skatteregler för utlandsboende svenskar.

2. Glöm inte pensionen

Se till att du fortsätter att spara in till pensionen när du bor utomlands. Om du inte tjänar in till pensionen som tidigare kan du behöva kompensera det med eget sparande. Huruvida du fortsätter att ingå i det svenska pensionssystemet beror bland annat på hur länge du är borta. Läs på om vad som gäller i din situation och fråga arbetsgivaren vilka förmåner du har.

3. Missa inte att rösta i höstens val

Som utlandssvensk har du rösträtt till riksdagen och Europaparlamentet. Om du har anmält din nya adress till Skatteverket kommer du att få ett utlandsröstkort och material för att brevrösta. Du som just har flyttat utomlands eller ska göra det den närmaste månaden behöver kanske inte hinner få röstkortet, men du kan oftast ändå förtidsrösta på den svenska ambassaden eller konsulatet där du bor.

Läs mer om att rösta från utlandet hos Valmyndigheten.

Många fler tips hittar du på våra faktaspäckade sidor – med allt du behöver veta innan, under och efter utlandsvistelsen.