Hur hittar man utlandsjobbet?

Många förknippar nog utlandsjobb med att bli utsänd av en svensk arbetsgivare under en period. Men det finns andra sätt att hitta jobb, för dig som på egen hand vill söka dig ut i världen.

Bygg kontaktnät på plats

Precis som i Sverige så är kontakter ofta bra när du ska hitta jobb utomlands. Det kan alltså vara värt att flytta först och söka jobb när du väl är på plats, och har hunnit bygga upp lite sociala kontakter. Det kräver förstås att du har möjlighet att vistas i landet en period, både ekonomiskt och enligt eventuella visumregler. Kolla upp vad som gäller i det land du vill till.

Ett sätt att bygga upp kontakter och få in foten på arbetsmarknaden i ett nytt land kan vara genom att söka en praktikplats eller göra någon form av volontärarbete. Även om det är obetalt så träffar du människor, får nya erfarenheter och kan visa upp att du fungerar i landets arbetskultur.

Från början var det ganska ensamt att vara medföljande. Man lämnar sitt sociala sammanhang och jobb, medan ens partner får allt det där direkt.

Att vara medföljande till någon som har en anställning är ett ganska vanligt sätt att hamna utomlands utan att själv ha jobb. Om man vet att det är tillfälligt väljer vissa att använda tiden till annat: ta hand om barnen eller jobba med privata projekt. Men rollen som medföljande kan också vara det perfekta utgångsläget för att hitta ett eget jobb.

Johan Dahlstrand kom till Rwanda för två år sedan med sin partner och deras barn. Då hade han inget jobb – nu är han lärare på Rwandas största skola.

– Jag lärde känna folk i Kigali genom en grupp pappor som träffades en gång i veckan. Sen hade jag turen att träffa en som jobbade på en skola, precis när de hade behov av en ny lärare. Innan hade jag sökt jobb genom att skicka mitt CV till skolor, men det hade inte gett något.

Nu jobbar Johan på den internationella privatskolan Green Hills Academy. I och med att han anställdes lokalt har inte rätt till bostadsbidrag, vilket många andra utländska lärare på skolan har. Men kontraktet är ändå bra; Johan är nöjd och skulle gärna jobba på andra internationella skolor i framtiden.

Sök jobben från Sverige

Det går förstås att söka jobb i andra länder medan du fortfarande bor kvar i Sverige. Möjligheterna är många: du kan söka via internationella platsbanker eller bemanningsföretag, söka tjänster hos svenska myndigheter i utlandet, eller skicka spontanansökan till ett företag du vill jobba på. Det sistnämnda är vanligt i vissa länder.

Om du har en särskilt nischad eller efterfrågad kompetens kan det förbättra dina möjligheter att få jobb utomlands. Då kan en spontanansökan från andra sidan jorden vara precis vad en arbetsgivare vill ha!

Det vet Olle Petersson, som utbildade sig till ”Digital Compositor/VFX artist”, specialist på visuella effekter. Nu bor han i Vancouver och jobbar för stora filmbolag – han har bland annat varit involverad i den senaste Star Wars-filmen. Han hade några års erfarenhet från svenska produktionsbolag, när han skickade in sin ”show reel” (marknadsföringsfilm med arbetsprover) till några produktionsbolag i Kanada. Två bolag bokade in intervjuer.  

  – Jag satt i en timme med fyra personer på telefon. De grillade mig. Både med personliga och tekniska frågor. Men jag fick jobbet hos båda företagen och kunde själv välja vilket jag ville ha. Mina kunskaper är så speciella att arbetsgivaren sponsrade mitt arbetstillstånd.

Läs mer om Olles väg från byn på Öland till jobbet i Kanadas "Hollywood North".

Mina kunskaper är så speciella att arbetsgivaren sponsrade mitt arbetstillstånd.

Studier som leder vidare till jobb

För den som är ung och längtar ut i världen är utlandsstudier ofta lockande. Och vissa kommer inte hem igen! Valet av studieort kan alltså påverka livet på lång sikt – oavsett om man blir kvar eller flyttar vidare till ett annat land.

– För ljudtekniker finns det alltid jobb. Dessutom är kablar och teknik är likadant överallt, så om jag flyttar på mig så har jag kunskapen med mig. Men det är här jag har kontakterna nu. Så jag blir nog kvar, säger Olive Olin, som jobbar i London.

För Olive var extrajobb under studietiden och personliga kontakter viktiga nycklar till det första jobbet. Hon var 19 år när hon flyttade till London för att läsa musikproduktion på British and Irish Modern Music Institute, BIMM. Efter den treåriga utbildningen började hon jobba som ljudtekniker. Hennes lärare rekommenderade henne personligen till det jobb hon nu har.

Att komma direkt från skolan ut i arbetslivet i London hade nog varit tufft, menar Olive. Hon är glad att hon hade åren på skolan – när hon även jobbade extra på pubar – med sig i bagaget när hon började.