4 tips för att hitta jobb utomlands

Vägen till drömjobbet utomlands kan se olika ut. Traditionell arbetsförmedling kan vara en väg, Facebook en annan. Sedan finns det förstås olika möjligheter beroende på var du vill bo och vad du kan jobba med. Här är några ställen att börja leta på.

1. Sök via Arbetsförmedlingen

Det är inte alla som vet det, men i Platsbanken hos svenska Arbetsförmedlingen finns även utlandsjobb att söka. Funkar både för dig som vet precis vilket land du vill till och för dig som inte är lika kräsen utan vill söka i flera länder samtidigt.

2. Sök via bemanningsföretag

Hos bemanningsföretagen finns ibland fler möjligheter. Tänk bara på att ta reda på vilka regler som gäller i landet där du ska jobba och se över villkoren extra noga, så att du inte går miste om några rättigheter som du hade haft som lokalanställd. Hos World Employment Federation finns en lista över utländska bemanningsföretag.

3. Sök jobb på svenska myndigheter och organisationer

Vissa svenska myndigheter, till exempel Sida, har stor utlandsverksamhet. Det gäller även andra organisationer, till exempel:

4. Använd sociala nätverk

I många länder finns Facebook-grupper för svenskar som bor på plats, som tipsar varandra om aktiviteter, boende med mera. Gå med i Facebook- och Linkedin-grupper för det land eller stad du vill flytta till och berätta vad du söker. I bästa fall kan du få rena jobbtips, annars kanske du kan få platsspecifika råd om hur du ska leta vidare.