Hur gör jag flytten smidig för min familj?

Den vanligaste orsaken till att folk avstår från en chans att jobba utomlands är att man tror att det inte kommer att funka för familjen. Men det måste inte vara så svårt! Här är några tips från andra som tagit steget.

1. Res till landet tillsammans innan

Semester är förstås inte samma sak som en vardag i det nya landet, men det ger er en i alla fall en känsla för platsen och kulturen. Besök olika områden, kolla utbudet i mataffärerna och spana in lekparker och utbudet aktiviteter för barn. 

2. Kolla upp socialförsäkringen innan ni åker

Beroende på var ni ska och hur länge kan ni ta med er den svenska sjukförsäkringen utomlands. Komplettera om det behövs, så att ni inte behöver oroa er när ni är på plats.

3. Gå med i lokala nätverk inför flytten

I nätverk, forum och Facebook-grupper kan ni be om råd från de som gjort samma sak. På arbetautomlands.se finns länklistor med tips på nätverk i olika länder. 

4. Välj den flytt-taktik som passar er bäst

Vissa familjer gör så att en åker före och ordnar det praktiska; andra flyttar samtidigt med hela familjen. Båda varianter har sina för- och nackdelar: för den som har små barn kanske det är skönt att det viktigaste är på plats innan de flyttar ner, men för andra är det viktigare att man tillsammans bestämmer allt kring boendet. 

5. Ta stöd från arbetsgivaren

Om en av er är utsänd av ett svenskt företag brukar det gå att få olika stöd för medföljande familj. Stödet kan vara allt från jobb och kurser för medföljande, till barnomsorg, skola och resor till hemlandet. Diskutera och förhandla med arbetsgivaren och se till att det står i kontraktet vad som gäller. 

Folk ska inte vara oroade över att flytta med barn, det går alldeles utmärkt.