När arbetsgivaren hjälper till med både flytt och skatt

En liten stad med globala storföretag. I Seattle, längst upp på USA:s västkust, är framgångarna många för företag som Starbucks, Amazon och förstås: Microsoft. Hit värvades designern Nico Nuzzaci – och fick hjälp med allt från flytt till deklaration.

Det kallas The Commons, ”det allmänna”, och liknar ett litet förortscentrum med gula fasader, stora fönster och ett litet kluster av butiker: en frisörsalong, ett postkontor, några restauranger, en optiker, en bank och till och med en cykelbutik. Här finns det mesta som personalen på Microsoft Campus kan behöva när de har en stund över – och det är här vi träffar Nico Nuzzaci.

– Det jobbar ungefär 40 000 personer här på campus. Så det är i samma storlek som en liten svensk stad, säger han med några tydliga stänk av dialekten han bär med sig från hemstaden Skellefteå.

Uppvuxen i norr tog han 2002 steget till Blekinge och Hyper Islands utbildning Digital Media, som den hette på den tiden. Därefter jobbade han på designstudion Poke, i London, i fem år innan flytten gick till Stockholm, för jobb på byrån Dobermann, följt av några år som egen företagare. Men utlandet lockade fortfarande och ett jobb på Skype fick Nico att återvända till London i två år. Och efter det gick flyttlasset över Atlanten.

– Microsoft äger ju Skype och de la ner Londonkontoret. I och med nedläggningen gavs möjligheten att hitta något nytt inom Microsoft och till slut hamnade jag på produkten Microsoft Teams, i Seattle. Vi hade nog inte flyttat om det inte var Seattle som var alternativet. Jag var inte lika sugen på Silicon Valley, New York eller Los Angeles, som annars hade kunnat vara aktuella i min bransch, säger Nico. 

Man talar om the Seattle breeze och the Seattle freeze. Amerikaner tycker Seattlebor är lite kyliga och blyga.

Redan 2011 hade han blivit förtjust i staden när han besökte den av en helt annan anledning – att springa maraton. Nu hyr han och hans fru Liv ett hus i trivsamma Madrona, i östra Seattle. Därifrån springer han varje morgon till kontoret i Bellevue, ytterligare en bit österut. Löpturen mäter 15 eller 8 kilometer enkel väg, beroende på vilken rutt han väljer. Men även om kontoret ligger i Bellevue, tillbringas mycket tid med möten på Microsoft Campus i Redmond, ytterligare ett snäpp österut. 

– Jag skulle gärna jobba här istället. De låga husen och naturen runtomkring ger en fridfull stämning och en avslappnad stil här. En del kallar det ”the Country Club”, konstaterar Nico. 

Han menar att själva arbetskulturen visserligen är ganska avslappnad även i Bellevue, trots att kontoren där är inhysta i höghus.

– Mina chefer uppmanar oss att gå hem tidigare på fredagar och göra en roadtrip eller gå ut i naturen, så att vi ska vara utvilade när vi verkligen behövs. Microsoft försöker vidhålla en bra balans mellan arbete och fritid, så att de får behålla talangerna. Många företag i den här branschen bränner ljusen i båda ändarna.

Att han trivs i Seattle tror han beror på ett antal olika saker – men han nämner att det påminner om Skandinavien. Hit kom en gång i tiden många utvandrande skandinaver för att jobba med fiske- och timmerindustrin, och därför finns en stor grupp skandinavisk-ättade invånare. Klimatet har också sina likheter med hemlandets, även om vädret är mildare i Seattle.

– Man talar om the Seattle breeze och the Seattle freeze. Amerikaner tycker Seattlebor är lite kyliga och blyga. Men grannarna kom och knackade på när vi flyttade hit, och att landa och få kontakt med människor var lättare här än i London. Tempot är långsammare här. Folk tar sig tid att snacka. Det mesta är lite mer nedtonat här, även om det… trots allt är USA, säger Nico och ler.

Internationell arbetsplats

Den produkt Nico Nuzzaci nu jobbar med, Microsoft Teams, är Microsofts nya kommunikationsplattform. En plattform där ett arbetslag kan chatta, diskutera, planera och dela med sig av olika uppgifter och data. Hans officiella titel är ”Principal Design Manager” och han basar över en grupp som just nu jobbar med collaboration and next generation devices, det vill säga samarbeten med olika företag som använder Microsoft Teams. De jobbar med produktutveckling av Microsoft Teams för nya typer av hårdvara.

Microsoft är en enormt stor arbetsgivare, och människor flyttar till Seattle från många andra delar av världen för att jobba här.  

– Det är mycket mer blandade nationaliteter här, jämfört med branschen i Sverige som är väldigt homogen. Här är det många indier och asiater som jobbar, och eftersom Microsoft är ett stort företag med vana att locka hit folk från andra länder har de bra processer för att hjälpa till med allt som måste ordnas, säger Nico.

Själv menar han att han mest varit en ”passagerare”. Microsoft såg till att allt i huset i London packades ihop och skickades till Seattle. Och när Nico och hans fru Liv var på plats fick de gratis boende under tiden de letade efter något mer varaktigt. 

Nicos tips för ett aktivt liv i Seattle

  1. Spring längs med Lake Washington Boulevard och/eller runt Seward Park.
  2. Spring runt Green Lake.
  3. Spring vid Cougar Mountain Regional Wildland Park.
  4. Slappna av vid Japanese Garden och Washington Park Arboretum Botanic Gardens.
Mitt visum, L-1 visa, som är för personal som flyttar inom ett internationellt amerikanskt företag, ger en äkta maka eller make rätt att söka jobb.

Arbetsplatsen stod för både flytthjälp och advokater

Tack vare Microsofts flyttspecialister och advokater fick de hjälp med allt från social security number och körkort, till att öppna bankkonto och hitta boende. Nico fick hjälp med att deklarera skatten i England och första årets deklaration i USA. Istället för att syssla med allt det praktiska kunde han jobba heltid från dag ett.

– Jag hade säkert tio olika människor med olika ansvarsområden i England och USA, ett företag som packade våra flyttsaker i England, ett som levererade dem i USA, och dubbelt av allt – en skatteperson i England och en i USA, säger Nico Nuzzaci, som också fick bråttom att gifta sig med Liv innan flytten, för att hon skulle kunna följa med och få visum.

– Mitt visum, ”L-1 visa”, som är för personal som flyttar inom ett internationellt amerikanskt företag, ger en äkta maka eller make rätt att söka jobb. Men hon får inte söka förrän hon är här. Sedan får hon inte tillståndet förrän efter tre till fem månader.

När vi träffas för intervjun har Nico och Liv bara bott i Seattle i ungefär tre månader, men i väntan på arbetstillstånd har Liv, som är socionom, börjat volontärarbeta för en organisation som hjälper kvinnor som hamnat på gatan. Dessutom är det bara ett par månader kvar tills parets första barn ska födas.

– Än så länge är det ju fortfarande lite smekmånadsperiod för oss i Seattle. Men det känns väldigt bra. Jag tror både Liv och jag tycker att det är över förväntan. Allt är lättillgängligt, folk är trevliga. Vintervädret är kanske inte det roligaste, men en av mina superkrafter är ju att jag är från Norrland. Dåligt väder är inget som tar energi, säger Nico Nuzzaci. 

Hur är staden Seattle?

– Seattle har mycket av attributen av en storstad, mycket för att ekonomin finns här med stora företag som Boeing, Starbucks, Amazon, och Microsoft. Men det är även en rätt liten stad. Jag kan känna att Stockholm är lite hämmande för yrkeslivet i mitt fall. Men New York är för stort och aggressivt. Seattle har bara 800 000 invånare, men ändå kan jag jobba för ett företag som tar sig an en global marknad.

Hur skiljer sig arbetsmarknaden i London mot Sverige?

– Om jag jämför England och Sverige, där jag jobbade på mindre designbyråer, så spelar ändå storleken på marknaden stor roll. Att London är så mycket större än Stockholm gör att man kan tillbringa mycket mer tid och budget på detaljer i olika projekt. Det finns en helt annan bredd och höjd i England. Det påverkar vad man får för utmaningar att jobba med.

Hur skiljer sig löner och utgifter för Sverige, England och USA?

– Av de tre länderna jag jobbat i är lönen lägst i Sverige, mittemellan i England, och högst i USA. Men utgifterna är också högre. Huset vi hyr här i Seattle kostar 3 200 dollar per månad.

Nicos tips på matställen att besöka i Seattle

  1. Stateside
  2. The Walrus and the Carpenter
  3. Momiji