Advokaten Anders Nilsson om att jobba i Frankfurt

Anders Nilsson jobbar som advokat i finansstaden Frankfurt. Han tycker att tyskar och svenskar är ganska lika i många avseenden, även om tyskar har en annan formalitet i tilltalet. Här har han vant sig vid att kallas Herr Nilsson.

Det började egentligen med den där resan till fotbolls-VM år 2006 i München, och matchen mellan Tyskland och Sverige. Hade inte Anders Nilsson åkt dit så hade han förmodligen inte träffat tyska Kristin – en kompis till en kompis. Men så blev det, och tycke uppstod. Två år senare flyttade Kristin hem till Anders i Stockholm, där de bodde fram till år 2014, med undantag för ett år i New York.

I januari 2014 tog de en del av sitt bohag, och de två barnen Ebba och Alva, och flyttade till Frankfurt.

– Kristin kommer från Frankfurtområdet och hon var trött på mörkret i Sverige och vissa andra saker. Vi kände att det var dags att prova Tyskland, säger affärsjuristen Anders Nilsson, när vi träffas på hans kontor, långt upp i en skyskrapa i centrala Frankfurt med vid utsikt över stadens glänsande fasader.

Anders Nilsson har bott utomlands i flera omgångar tidigare, pluggat i både Vancouver och New York och rest en hel del, så att vara på kontinenten – lite närmare skidåkningen i Alperna – lockade.

– Vi tänkte lite på München, men jobbar man med affärsjuridik så är det Frankfurt som gäller.

Idag arbetar Anders på den affärsjuridiska advokatbyrån Shearman & Sterling, där han jobbar med internationella skiljeförfaranden. Kort sagt handlar det om att bolag som ligger i tvister med varandra löser det i en skiljedomstol istället för en vanlig domstol.

Jag tycker inte att det är några jättestora skillnader mellan tyskar och svenskar, men det finns en underförstådd hierarki som gör att man till exempel alltid niar en person om den är mer senior än en själv.

I Stockholm jobbade han på en amerikansk byrå, och även här i Tyskland jobbar Anders mest med kollegor som finns i andra länder. Den internationella vägen har han skapat sig från start.

– Jag läste juridik för att jag brann för det, det var spännande. Men jag ville gärna utomlands också, och det är inte alltid det lättaste för jurister eftersom lagar är olika i olika länder. Det gäller att kombinera med utlandsstudier och skapa sig en egen väg.

Att lära sig det tyska språket

Jobbspråket på Anders arbetsplats är engelska, eftersom det är internationell byrå, men han har förstås under åren blivit betydligt bättre på tyska. Kristin talar dessutom tyska hemma med barnen, som nu är tre i familjen eftersom Lova föddes efter flytten till Frankfurt.

– Det är ett sätt att visa respekt också, att kunna behärska språket. Tyskar uppskattar verkligen om man kan tala tyska, säger Anders Nilsson.

Han halkar snart in på ett annat viktigt sätt att visa respekt i Tyskland.

– Jag tycker inte att det är några jättestora skillnader mellan tyskar och svenskar, men det finns en underförstådd hierarki som gör att man till exempel alltid niar en person om den är mer senior än en själv. Det är lite svårt, för man måste ju böja verben olika beroende på vem man pratar med, men jag tror de är förlåtande mot mig som är svensk.

Folk här är sociala, öppna och artiga. Man pratar i hissen och hejar på varandra.

Det är också viktigt att använda titlar, menar han. På svenska advokatbyråer hör det till undantagen att någon har disputerat och fått titeln doktor, men i Tyskland är det vanligare, och då är det viktigt att använda den titeln, inte minst i skrift.

– Det gäller i hela samhället här. Och har man ingen formell titel så använder man efternamnen och sätter herr eller fru framför. Så här har jag blivit Herr Nilsson. Även en del tyskar kan tycka att det är lite kul, säger han och ler åt Pippi Långstrump-referensen.

Skillnad i arbetskultur mellan Tyskland och Sverige

Han tycker som sagt inte att det är några särskilt stora skillnader mellan svenskar och tyskar, men när Anders Nilsson tänker tillbaka på hur det var att jobba på byrå i Sverige kan han se att arbetskulturerna trots allt är lite olika.

– I Sverige var det en mer avslappnad och lite ironisk jargong. Här får man nog upprätta en viss formalitet inför andra. Det förväntas. Men det är så klart annorlunda om man är på en startup i Berlin.

Samtidigt vill han framhålla att svenskar ofta har lite fel bild av tyskar som stela och tråkiga, eller den stereotypa bilden av en barsk tysk turist.

– Folk här är sociala, öppna och artiga. Man pratar i hissen och hejar på varandra. Det är nog lite mer raka rör i beslutsprocesserna än vi är vana vid också. Man vet var man har sin chef men det är samtidigt högt i tak för åsikter. De är inte konflikträdda och man tar inte åsikter som personliga påhopp, säger Anders Nilsson.

Det kan vara hårda förhandlingar, och sedan går man ut och tar en öl ihop. Det går helt enkelt att skilja på person och sak. Och – när han tänker efter kommer han trots allt på fler skillnader. Tyskar är till exempel inte lika ”ängsliga” när det gäller att hoppa på trender som svenskar, och det syns bland annat i klädstilar. Där svensken strävar efter kollektivitet – vilket resulterar i att alla till exempel ska klä sig likadant, eller likrikta sina uttryck och åsikter på andra sätt – strävar tysken mer efter individualitet.

– Jag tycker att det är befriande. Det är ett tolerant samhälle, mindre dömande i vissa avseenden. Och som jag upplever det är det också mindre segregation här än i Sverige. Jag tror man som utlänning integrerar sig lättare i Tyskland. Det finns en vana här, staden är för alla och det finns en fungerande hyresmarknad även i storstäderna, säger Anders Nilsson.

Hur är det att ordna förskola i Tyskland?

– Där vi bor är förskolesavgiften för en statlig förskola cirka 220 euro per månad. Avgiften kan dock skilja sig åt ort för ort och om jag förstått rätt så kommer barnomsorgsavgiften nästintill helt att slopas i delstaten Hessen nästa år, för barn över tre år. Vi har haft våra barn på Montessoridagis och det är dyrare än statligt dagis.

Hur är skolan i Tyskland?

– Vår äldsta dotter Ebba går i statlig skola och jag tycker skolan generellt verkar jättebra. Det är lite annorlunda skolsystem här och man får betyg mycket tidigare än i Sverige. Man bör också känna till att i de olika delstaterna i Tyskland väljer man inriktning på sin skolgång betydligt tidigare än i Sverige. Vid sex års ålder börjar grundskolan, som i regel omfattar fyra år. Efter denna gemensamma skola väljer man normalt i vilken skolform man vill gå. Då står valet mellan Hauptschule, Realschule och Gymnasium. Något förenklat kan man säga att det är ett val mellan yrkesskola och mer teoretiska studier som ska förbereda för universitetsstudier.

Hur fungerar pensionssystemet i Tyskland?

– Som advokat kan man stå utanför det vanliga pensionssystemet. Jag har en viss del som jag får från arbetsgivaren som jag sätter in i advokatsamfundets egen förvaltning.

Hur är skattesystemet i Tyskland?

– Skattesystemet här är väldigt komplicerat. Många har en privat skatterådgivare. Man kan välja olika sätt att skatta beroende på om man är gift, och kanske tjänar olika i familjen. Om man vill optimera allt så krävs en skatterådgivare som kan ge hjälp.

Hur fungerar det att ta ut föräldraledighet?

– Den tyska föräldraförsäkringen har byggts ut och utvecklats under de senaste åren och efterliknar den svenska modellen, även om det inte är lika generöst som det svenska systemet. En skillnad är att i Tyskland har man fortfarande så kallad sambeskattning, vilket gör att det ibland kan finnas ekonomiska incitament för den som tjänar mest i familjen att inte vara föräldraledig under en längre period. En förälder får ut föräldrapenning i maximalt tolv månader och om den andra föräldern också väljer att ta ut föräldraledighet kan man få ut två ”partnermånader”.

Anders Nilssons 5 tips i Frankfurt

  1. Restaurang Blaues Wasser – Om man besöker Frankfurt på våren eller sommaren rekommenderas att gå till någon av serveringarna nere vid floden Main. Blaues Wasser är ett trevligt alternativ i östra delen av Frankfurt med bland annat en lounge nere vid vattnet.
  2. Apfelweinkneipe med specialiteter – Besök någon av alla Apfelweinkneipe som ligger på Wallstrasse i Sachsenhausen i Frankfurt. De serverar lokala tyska och hessiska specialiteter och bjuder på en härlig tysk gemytlig atmosfär. Ett måste när det är sparrissäsong på försommaren.
  3. Gå på zoo – Om man har små barn är Frankfurts Zoo som ligger mitt i staden väl värt ett besök.
  4. Elvis gamla hem – Gör en utflykt till någon av de kringliggande småstäderna runt omkring Frankfurt. Varför inte min stad, Bad Nauheim, som är en kurort som bjuder på arkitektur i jugendstil och intressant historia. Där kan man bland annat besöka det som var Elvis Presleys hem när han gjorde sin militärtjänstgöring i Tyskland.
  5. Hockey i speciell atmosfär – I Bad Nauheim kan man också gå på hockey, och uppleva en riktigt gammaldags atmosfär runt omkring som håller högre klass än själva hockeyn.