Jobbet på en startup i favoritstaden Berlin

Längtan efter att bo utomlands hade funnits där länge när Edvina Fahlqvist bestämde sig för att flytta till Berlin första gången. Efter att ha testat London och Cypern är hon tillbaka i staden hon älskar mest, med ett jobb som ”svensk språkspecialist” på en startup i turistbranschen.

Första gången Edvina Fahlqvist flyttade till Berlin var precis efter att ha gått ut gymnasiet år 2009. Den gången stannade hon ett och ett halvt år, pluggade tyska på heltid i några månader och jobbade sedan på ett galleri i stadsdelen Mitte.

– Jag hade varit här sommaren innan sista året på gymnasiet och blivit förälskad i staden. Det gjorde att jag bestämde mig för att flytta hit första gången, säger Edvina, när vi träffas på Café Engels i Neukölln.

Hon bor för tillfället i en lägenhet ett par trappor upp i samma hus, men ska snart flytta till en annan lägenhet i samma stadsdel.

Efter första omgången i Berlin tillbringade hon sex år i London och sedan ett halvår på Cypern. Men Berlin drog i henne. Hon visste att hon ville tillbaka, och år 2017 återvände hon. Genom sin tidigare erfarenhet kan hon se att staden förändrats sedan sist.

– Arbetsmarknaden har förändrats en del. Första gången jag var här krävdes perfekt tyska, men nu finns många startups i techbranschen där man har engelska som jobbspråk, så det är lättare på det viset.

En av intervjuerna var en ”culture fit interview”, som handlar om personlighet och hur man skulle passa in i företaget. De tog upp hypotetiska scener och undrade hur man skulle handla i olika situationer.

Efter murens fall år 1989 började många söka sig till Berlin, och inte minst de östra delarna av staden, för att det var billigt och enkelt att hitta bostad. Till en början var mycket förfallet och det gick i princip att ta sig en lägenhet där man ville. I takt med att konstnärliga människor började flytta in, rusta upp ställen och få saker att hända i kvarteren, följde en ekonomisk utveckling och så kallad gentrifiering – där vissa stadsdelar gått från att ha varit billiga till dyra på bara några år.

Det som hänt på senare år är att många kreativa startupföretag valt Berlin som bas eftersom det trots allt fortfarande är en relativt billig stad att leva i.  

– Många talangfulla entreprenörer har kommit hit och flera företag i den nya ekonomin har huvudkontor här. Foodora till exempel, och Soundcloud.  

Den långa anställningsprocessen på startupen i Berlin

När Edvina flyttade hit andra gången pluggade hon musikproduktion på distans, och gjorde praktik i en studio i Berlin. Efter det hade hon inget väntande musikjobb, men ville vara kvar i stan. Jobbsituationen löste sig när hon fick sommarjobb på en startup för klädförsäljning över nätet, men det jobbet varade bara i en månad.

– Jag började googla på ”Swedish” och ”Berlin” och då dök det upp ett jobb som Swedish content editor på en startup inom turism, säger Edvina.

Hon fick jobbet, vars anställningstitel nu är ändrad till ”Swedish language specialist”. Företaget heter GetYourGuide och är lite av ett booking.com (som är en hotelltjänst) fast för upplevelser. På sajten kan man söka efter sevärdheter, guidade turer och aktiviteter i turistbranschen, och företaget som började som en startup är snarare en ”grown-up” idag.

– Jag är ansvarig för den svenska domänen och ser till att texter översätts till svenska och att vi marknadsför oss på rätt sätt mot den svenska marknaden.

Tanken är att det ska vara en platt hierarki i företaget. Det kanske inte funkar fullt ut än, men de testar sig fram. Det är ett ungt företag, en typisk startup-miljö.

Edvina har nio–tio svenska frilansande översättare som löpande lämnar de svenska texterna till henne för granskning och feedback. Innehållet på sajten kommer från i stort sett hela världen.

För att få jobbet gick hon igenom en lång anställningsprocess. Efter att ha skickat in sin skriftliga ansökan blev hon kallad till fyra intervjuer och ett test då hon fick skriva och översätta.

– En av intervjuerna var en ”culture fit interview”, som handlar om personlighet och hur man skulle passa in i företaget. Det var frågor om hur man arbetar i grupp, hur ambitiös och positiv man är. De tog upp hypotetiska scener och undrade hur man skulle handla i olika situationer.

Den sista intervjun var över telefon med företagsledningen och varade i närmare en halvtimme. Det var nervöst, för Edvina visste att en kandidat kan gå hela vägen till den intervjun och sedan få ett nej från högsta ort – från vd:n. Men det gick bra, och efter ett halvårs provanställning är hon nu fast anställd.

Pizza, yoga och språklektioner i Berlin

Kontoret ligger i en renoverad fabrikslokal i stadsdelen Kreuzberg. Det är ett stort, öppet kontorslandskap där Edvina sitter ihop med alla andra som sysslar med samma sak fast på andra språk. Där finns många olika nationaliteter och många av de anställda är unga. Företagsledningen är i 30-årsåldern och det märks att det är ett företag av den nya, unga skolan.

– På fredagseftermiddagar har vi något som heter Friday Update, då någon till exempel har en presentation av en uppdatering i appen. Då käkar vi pizza och dricker öl samtidigt och många hänger kvar efteråt, säger Edvina.

Hon får dessutom gratis lektioner i tyska som företaget står för, gratis tillgång till yogaklasser i närheten av kontoret, och rabatt på ett gym.

– Tanken är att det ska vara en platt hierarki i företaget. Det kanske inte funkar fullt ut än, men de testar sig fram. Det är ett ungt företag, en typisk startup-miljö. 

Edvina Fahlqvists tips i Berlin

  1. Tempelhof – Den gamla nedlagda flygplatsen Tempelhof i utkanten av Neukölln har blivit en jättelik park där folk samlas på sommaren. Här åker folk inlines, cyklar, promenerar eller bara hänger med en öl. Andra pysslar med sina små ”kolonilotter” i odlingslådorna i ett hörn av parken, eller rastar hunden.
  2. Körnerpark – Mitt i Neukölln ligger lite överraskande denna fina trädgård i nybarock stil. Den anlades mellan år 1912 och 1916 och har bland annat ett orangeri där det idag finns konstgalleri och kafé.
  3. Spa Vabali – En stor spa-anläggning med pool, massagebehandlingar, flera typer av bastu där det naturligtvis ingår ”aufguss” med eteriska oljor. Restaurang finns också, och hela stället är välskött och känns lyxigt.
  4. Loophole – Den här baren är mitt andra vardagsrum, vilket förstås har att göra med att min pojkvän är manager för stället. Det är ett konsertställe för den som gillar att höra lokala band från Berlins avantgardescen.
När jag hyrde ett sånt rum år 2009 betalade jag 120 euro per månad. Nu kostar det ofta 400–500 euro per månad, så det har blivit mycket dyrare.

Berlin har en förmåga att dra till sig kreativa människor som söker en lite alternativ livsstil. Borgmästaren sa en gång att Berlin är en ”fattig men sexig” stad, och den där dragkraften finns kvar. Det tycks finnas en tolerans och en öppenhet för det alternativa, som många andra städer saknar.

– Det är många intressanta människor som dras hit. De som inte känt sig hemma där de vuxit upp får en fristad här. De hittar ett sammanhang. Jag har träffat så fantastiskt öppna människor här som fått mig att vilja stanna, säger Edvina.

I början bodde hon i så kallad WG (Wohngemeinschaft), som helt enkelt är kollektivt boende, där man delar lägenhet med andra. Edvina hittade sitt första WG genom Facebook-gruppen Svenskar i Berlin.

– När jag hyrde ett sånt rum år 2009 betalade jag 120 euro per månad. Nu kostar det ofta 400–500 euro per månad, så det har blivit mycket dyrare, konstaterar hon.

Lägenheten som hon och pojkvännen hyr nu är en tvåa på 70 kvadratmeter som kostar 1 000 euro per månad, alltså kring 10 000 kronor. Lönen hon har gör att hon får ut drygt 16 000 kronor per månad efter skatt, vilket hon klarar sig bra på i Berlin.

– Här äter jag en god middag med vin för mellan hundra och hundrafemtio kronor. En stor flaska öl på krogen kostar tjugo kronor och på kvartersbutiken kostar den sju kronor. Pengarna räcker länge i Berlin.

Hur ser arbetstiderna ut på startupen i Berlin?

– Hos oss jobbar man normalt 9 till 18, men det går bra att flexa lite. Jag brukar börja vid 9.30. Det går bra att jobba hemifrån också om man behöver, men idén är förstås att man ska vara på kontoret.

Har du sjukförsäkring i Tyskland?

– Så fort du är skriven i Tyskland måste du betala sjukförsäkring för att få vård. Min arbetsgivare betalar halva min sjukförsäkring, och andra halvan dras på lönen. Den kostar 300 euro per månad, och självrisken är på 1 500 euro per år. Så upp till den kostnaden, ungefär 15 000 kronor, måste jag ändå betala för vården trots summan som betalas varje månad.

Hur fungerar det med sjukfrånvaro i Tyskland?

– Det är ingen karenstid, utan man får 100 procent av lönen från dag ett vid kort tids sjukdom.

Hur är det att hitta boende i Berlin?

– Det finns lägenheter att hyra privat och det är inga köer. Man kan bli rekommenderad, och behöver visa att man är en pålitlig hyresgäst. Det är vanligt att man ska visa att man inte har några anmärkningar hos ”Schufa”, det vill säga Kronofogden. Och de vill också se tre månaders utdrag från ditt bankkonto och intyg från arbetsgivare.