Från biståndshandläggare i Vellinge till rekryterare i Prag

Det flyter lätt när Hanna Edström ska berätta om livet i Prag. Hon gör det dagligen, i rollen som rekryterare på Accenture. Om den som vill ta ett jobb i Prag vet vad det innebär att leva där, ökar sannolikheten att alla parter blir nöjda.

Själv flyttade hon utan att ha en anställning. Det tog henne två veckor att få jobb som rekryterare, inte ett helt väntat yrkesval med en bakgrund som biståndshandläggare i Vellinge kommun.

– Men de erfarenheterna passar bra för mitt nuvarande jobb. Och det var jätteskönt att få släppa myndighetsrollen. Det kunde finnas så mycket att fundera över på kvällen: ”Har jag fattat rätt beslut …”?

Inte minst har Hanna Edström med sig en insikt om att förväntningarna hos den sökande behöver överensstämma med vad som erbjuds. Den som första gången flyttar utomlands kan ha svårt att se framför sig hur livet blir.

– En av mina stora uppgifter är att förklara, förklara och förklara hur det är att leva i Tjeckien, hur man förbereder sig inför flytten.

Teamet hon leder på Accenture söker kandidater med nederländska, franska, tyska och nordiska språk. De annonserar på nationella och internationella jobbsidor och de headhuntar på Linkedin. Själv talar hon svenska med en tydlig brittisk accent. Anledningen till att hon bott i Prag i snart fyra år är att hennes engelske sambo rekryterades på Linkedin – på samma sätt som hon själv nu söker nyexade unga människor till företag i Prag.

– Vi träffades när jag gick på Socionomhögskolan i Lund. Jag gjorde ett Erasmus-utbyte i Sheffield och där bodde han …

Det är ungefär tio år sedan och därefter har de följts åt. Än i Sverige, än i England. Och ibland har de haft långdistans­förhållande. Det tog närmare ett år innan Hanna flyttade efter honom till Prag. Tanken var egentligen att sambon skulle skaffa erfarenhet utomlands för att lättare komma in i gaming­branschen i Sverige. Men han kom att trivas, de ville vara tillsammans och de var båda vana att flytta. Idag har de slagit sig ned i en fin tvåa i ett bra bostadsområde en liten bit utanför Prag, och de har inga tankar på att lämna stan.

4 bra-att-veta-saker om Tjeckien

  1. Man måste genomgå en läkarundersökning för att få börja på sitt arbete. Läkarundersökningen görs i Tjeckien, och utan den får man som regel inte skriva på kontrakt för det nya arbetet.
  2. Det är viktigt att stämpla sin biljett i kollektivtrafiken: den som inte har stämplat kan få rätt höga böter. Kontrollanterna dyker upp när man minst anar det och de fokuserar på utlänningar.
  3. Tjeckerna är stolta över sin kultur, sitt arv och sin självständighet. Och det finns många spännande historiska personer som vi svenskar aldrig har hört talas om, eftersom våra historieböcker inte fokuserat på detta lilla land. Det är en fin gest att känna till några av dem.
  4. Servicen är ofta helt korrekt: du får det du köper men kassörens eller servitörens leende har ju aldrig varit till salu. Den som är van vid soliga bemötanden i restauranger och affärer kan bli överraskad, men det är inte frågan om otrevlighet.
Särskilt den som är ny på arbetsmarknaden i sitt eget land kan få en bra start här. Sen kan man återvända hem och fortsätta med ett bättre cv.

Hanna Edström konstaterar att Tjeckien har stora fördelar. Landet har lägst arbetslöshet i EU och det finns ett stort sug efter arbetskraft från övriga Europa. Lönerna under de fyra år som hon har bott här har ökat med 20 procent eller mer, och för vissa eftertraktade språk som nederländska finns språk­bonusar.

Numera finns en halv miljon expats i Tjeckien och antalet ökar varje år. Numera vill de yngre professionella bo i Prag, inte bara turista där.

– Särskilt den som är ny på arbetsmarknaden i sitt eget land kan få en bra start här. Sen kan man återvända hem och fortsätta med ett bättre cv.

Att i princip alla expats bor i Prag sätter sin prägel på det sociala livet. Det är det Hanna Edström uppskattar mest med sin tillvaro här.

– Jag har större umgänge här än jag har i Sverige: där var vännerna utspridda över landet. Här är alla i Prag. Och alla är öppna för nya kontakter, ingen har ungdomsvänner som de vänder sig till efter jobbet. Det är lätt att träffas, vi behöver inte fundera så mycket över kostnaderna. Priserna på restauranger och annat är väldigt låga.

Det är lätt att umgås här och vi behöver inte fundera så mycket över kostnaderna. Priserna på restauranger och annat är väldigt låga.

Hur hittar man en bostad i Prag?

– Vi erbjuder dem vi rekryterar bostad under fyra veckor så att de hinner leta. Rekordet är en dag, som mest har det tagit fyra veckor. Den som kommer ensam kan leta på flatshare-sidor eller på sidor på Facebook efter rumskamrater. Egen lägenhet hittar man genom mäklare, som tar en månadshyra i arvode. Flatshare kostar 300 till 400 euro i månaden, egen lägenhet mellan 500 och 800 euro i månaden. Först till kvarn är regel, och man slår till direkt.

Hur är skillnaderna i arbetskulturen jämfört med Sverige?

– Det är aningen mer formellt. Man gör det man ska på jobbet och inte på distans, och man jobbar hårt. De som kommer hit är ofta yngre, och förväntningarna om vad det är att ha ett jobb kan vara osynkade mellan chefer och utländska medarbetare. Efter fyra år förstår jag respektive kulturer väl och jag jobbar mycket på att öka förståelsen sinsemellan.