Tanias volontärförmedling i Kapstaden satt på paus i coronakrisen

Hur är det att driva en volontärförmedling i ett nedstängt Kapstaden? Tania oroar sig för sitt företag, men ser också att behovet av stöd i länder som Sydafrika kommer att vara ännu större i efterskalven av coronapandemin.

Kl 06–09. Tre timmar varje dag. Det är då Tania och hennes man kan röra sig fritt utanför sitt hem i Kapstaden. När vi hörs över telefon har hon levt under lockdown i över två månader.

Tania är en av grundarna till volontärförmedlingen African Sunrise, som matchar studenter med praktikplatser på barnhem, härbärgen och behandlingshem i Kapstaden. Systerorganisationen Breaking Bread arbetar med välgörenhet för utsatta barn och vuxna i staden.

– I dagsläget är det främst svenska studenter, ofta socionomer och behandlingspedagoger, men vi har också arrangerat resor för gymnasieklasser. Jag startade företaget 2016 tillsammans med en vän från Kapstaden som jag träffade när jag själv gjorde praktik som behandlingspedagog.

Men nu är det längesedan Tania var på kontoret. Och det finns inte många arbetsuppgifter att sköta hemifrån. Alla volontärer åkte hem i samband med coronautbrottet, och eftersom framtiden är osäker går det inte att förmedla nya platser.

Hur skulle du beskriva din vardag just nu?

– Dagarna började flyta ihop för längesedan. Varje dag känns som en söndag en gråmulen höstdag, nu när vintern börjat krypa sig på. I början av lockdown var det mer okej. Det var soligt och vi kunde hänga vid våra grannars pool.  

Tania har försökt hitta rutiner för att få mer struktur på dagarna, men det är svårt. För att hålla sig sysselsatt har hon tagit tag i det där som inte blir av i vanliga fall: rensa hårddisken, sortera garderoben, laga komplicerade maträtter.

Vad längtar du efter mest när nedstängningen är över?

– Njuta av Kapstaden! Det är verkligen en stad som har allt: storstadspuls, strandliv, otroliga bergsvandringar och vindistrikt.

Tanias bästa tips till Kapstaden

  1. Table Mountain som har flera fantastiska hikerutter.
  2. Rands i Khayelitsha, som är den största kåkstaden i Kapstaden, är det absolut bästa stället för mat och fest.
Effekterna av coronakrisen går inte att jämföra med länder som Sverige. När jag pratar med vänner som blivit korttidspermitterade med nästan full lön låter det som en overklig dröm.

I Sydafrika har strategin för att hantera coronautbrottet sett helt annorlunda ut än i Sverige. Landet stängde ner totalt redan när det bara fanns en handfull smittade. En strategi som känns rimlig i ett land som är svårt drabbat av fattigdom, HIV och tuberkulos, menar Tania. Samtidigt har utegångsförbudet lett till att många inte kan jobba och turistnäringen kapats helt – lika stora utmaningar för ett land med utbredd fattigdom.

– Effekterna av coronakrisen går inte att jämföra med länder som Sverige. När jag pratar med vänner som blivit korttidspermitterade med nästan full lön låter det som en overklig dröm.

Kan du få ekonomiskt stöd som kan underlätta för dig och företaget?

– Det finns ett slags variant av a-kassa och vissa andra stöd, men ansökningen är komplicerad och det är inte många som blir beviljade bidrag.

Inkomsterna till företaget har strypts helt och nu ligger fokus på att betala skatter och löner till de anställda. Tania gör allt för att slippa behöva ansöka om konkurs. Hon har bland annat startat en insamling hos Back a Buddy tillsammans med några andra företag som också försöker överleva i krisen.

– Nu är siktet inställt på att ta mig till Sverige och hitta ett jobb som behandlingspedagog tills allt lugnat ner sig. Det är tyvärr det enda som är ekonomiskt hållbart just nu. Än så länge har det inte gått eftersom alla reguljärflyg har stoppats, men snart ska de lätta på restriktionerna.

När det här är över och vi, förhoppningsvis, kan återgå till det normala – hur ser livet ut då?

– Då är jag definitivt tillbaka i Kapstaden och igång med African Sunrise igen. Vi fortsätter utveckla vår verksamhet, både volontärförmedlingen och vår välgörenhetsorganisation. Efter en sådan här kris kommer det finnas ännu större behov för människors hjälp i länder som Sydafrika.

Här är arbetet är viktigt, men livet är viktigare. Ingen höjer på ögonbrynen om det är toppenväder en fredag och du sticker lite tidigare från jobbet för att umgås med vänner.

Vad har du för tips till den som vill arbeta i Kapstaden i framtiden?

– Var inte så extremt svensk! Är du väldigt strukturerad, organiserad och punktlig? Toppen, men förvänta dig inte att någon annan kommer att vara det. Det är väldigt manana manana här. Nu har jag vant mig och uppskattar arbetskulturen. Arbetet är viktigt, men livet är viktigare. Ingen höjer på ögonbrynen om det är toppenväder en fredag och du sticker lite tidigare från jobbet för att umgås med vänner. Kapstaden passar dig som är livsnjutare!