Skillnaden mellan den svenska och skotska arbetskulturen

Erik Lundkvist tog jobb som utvärderare av ett idrottsprojekt i Skottland. Tiden där blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Nu har han börjat uppskatta Sverige igen – inte minst den svenska arbetsmiljön.

Praktisk filosofi, sociologi, statsvetenskap, filmvetenskap och mediekommunikation. Stockholmaren Erik Lundkvist har pluggat det mesta och beskriver sig själv som en klassisk överliggare. Efter flera års studier i olika ämnen hamnade han på ett sport management-program med inriktning mot psykologi, vilket ledde till att han år 2015 doktorerade i psykologi vid Umeå universitet. Då kände han att det var läge för ett miljöombyte.

– Min sambo är narkos- och intensivsjuksköterska och har lätt att få jobb överallt, så vi kom fram till att det vore kul att testa att bo någon annanstans. Jag sökte jobb i Finland, Kalifornien, Birmingham och St Andrews, säger Erik Lundkvist.

Undersökte golfandets effekter

Lotten föll på St Andrews i Skottland. EGA, European golf association, behövde hjälp med att utvärdera ett program som de hade fått EU-medel för att driva. St Andrews är något av ett mecka för golfare, och programmets syfte var att få stillasittande tonåringar att röra sig mer genom lågintensiv aktivitet i form av just golf. Universitetet i St Andrews var en av intressenterna i projektet, som skulle sträcka sig över två år.

– Det var inte primärt ett forskningsprojekt, utan mer att vi var en del av ett större program där jag tillhörde den utvärderande delen. Mitt jobb var att titta på om golfandet ledde till positiva effekter som kunde spara pengar för samhället, säger Erik Lundkvist.

3 saker Erik saknar med Skottland

  1. Vår lokala pub och deras fantastiska nachotallrik. Den gick inte av för hackor. Sedan saknar jag real ale, en öltyp som handpumpas på ett speciellt sätt och som nästan bara finns i Storbritannien.
  2. Skottland är extremt vackert, särskilt utmed kusten. Jag saknar naturen.
  3. I St Andrews var det nära till allt. Jag hade en kvarts restid till jobbet. Det kommer jag nog sakna mer snart, när jag ledsnat på Stockholm.
Även om vi i Sverige tycker att vi borde ha kommit längre när det gäller jämställdhet så är det tydligt att vi har kommit väldigt mycket längre än många andra länder.

Han tilldelades en arbetsplats på institutionen för geografi och hållbar utveckling. Där fanns också den enda kollega som jobbade med samma del i projektet. 

Utifrån sett var universitetet imponerande. Med sina anor från 1400-talet är lärosätet äldst i Skottland och ser, enligt Erik Lundkvist, ut som något ur Harry Potter-böckerna. Tyvärr var det inte bara den utvändiga miljön som var gammeldags, utan även arbetsmiljön.

– Jag fick sitta i en gammal garderob. Alla rumsnummer började på 01, men jag satt på 00. Där stod ett skrivbord med ett slags vägg som jag slog knäna i hela tiden. Höj- och sänkbart skrivbord kunde jag ju drömma om, säger Erik, som tror det hade sett helt annorlunda ut om han haft högre akademisk status.

Synen på jämställdhet var inte heller särskilt uppdaterad, insåg han. Under en konferensdag med genustema framhölls fördelarna med fria arbetstider för kvinnor: då kunde de nämligen hinna med både barn och hushåll, för att sedan ta ikapp arbetstid på kvällen. Att män skulle ha något ansvar för hemarbetet var inte uppe för diskussion.

– Det kändes extremt konstigt att de tyckte det var en bra idé. Jag var tvungen att förklara hur jag tänkte. Även om vi i Sverige tycker att vi borde ha kommit längre när det gäller jämställdhet så är det tydligt att vi har kommit väldigt mycket längre än många andra länder.

Planen var att stanna längre än två år i Skottland om allt kändes bra. Och det var trevligt på flera sätt: mängden av vackra gamla byggnader och restauranger, närheten till dramatisk natur och det avslappnade publivet. Men det räckte inte riktigt. Erik Lundkvist och hans sambo tyckte det var svårt att bygga upp ett socialt nätverk, och sambon kände sig understimulerad i jobbet som narkossjuksköterska. Yrket innebär betydligt lägre befogenheter i Storbritannien än i Sverige.

Uppskattar svenska samhället mer

Paret bestämde sig därför för att flytta hem igen, till Stockholm. Erik Lundkvist sökte jobb och fick snart napp hos Stockholms universitet. Utlandserfarenhet ses främst som en fjäder i hatten inom den akademiska världen, upplever han. Nu har det gått en dryg månad sedan hemflytten. Än så länge njuter Erik mest av att vara tillbaka i Sverige igen. Att se på fotbollsmatch med favoritlaget och äta klassisk svensk pizza med burksvamp är två aktiviteter som stått på schemat efter hemkomsten.

Trots att Storbritannien är ett land som både ligger kulturellt och geografiskt nära Sverige, så tycker Erik Lundkvist att han fått ett nytt perspektiv på Sverige. Landet på andra sidan Nordsjön har skarpare klasskillnader och en mer märkbar social stratifiering än Sverige, något som märktes både i arbetslivets inriktning på konkurrens och i stadsbilden.

– I Dundee där vi först bodde var det väldigt tydligt att det finns de som har bra jobb och stort hus och de som har kasst jobb och liten lägenhet. Skottland är ju också speciellt med sin alkoholkultur, som inte bara är positiv utan leder till att man ser mycket hemlöshet.

Eriks tips på att göra i St Andrews

  1. En av världens mest berömda golfbanor, The Old Course, ligger i St Andrews. Det är kul att åka dit och kolla även om man inte spelar golf själv. Köp en kaffe på Taste och titta på folk som slår ut på första hålet. Det är något av en pilgrimsresa för många golfare, så de flesta är jättenervösa.
  2. Det finns en intressant gammal katolsk domkyrka, St Andrews Cathedral, i nordöst.
  3. St Andrews slott är häftigt. För inte så länge sedan hittades en underjordisk gång som grävdes på 1500-talet, när det var fight om slottet. Gången är trång, men det är öppet för allmänheten att gå där.
  4. Whey Pat Tavern är en väldigt trevlig pub i den norra delen av staden. Ta en öl där.

Klasskillnader finns förstås i Sverige också, påpekar Erik Lundkvist, men ändå inte i samma grad. Nu uppskattar han det svenska välfärdssamhället mer än tidigare, men också saker som välskött infrastruktur.

– Sverige är ett extremt välsmort samhälle som fungerar. Man betalar sin skatt och får något tillbaka. I Dundee kunde jag knappt cykla eftersom det var så dåliga vägar. Här finns jättebra cykelvägar. Det är sådana småsaker som gör livet ganska enkelt.

Idag har Erik Lundkvist både ett riktigt arbetsrum – ingen onumrerad garderob – och ett höj- och sänkbart skrivbord som han slipper slå knäna i.

– Just nu känns det skönt att bo i Sverige. Om jag skulle flytta utomlands igen i framtiden skulle jag nog vara mer kräsen.