Olive jobbar som ljudtekniker i London

Olive Olin var bara 19 år när hon flyttade till London för att plugga musikproduktion. Nu jobbar hon som ljudtekniker och producent, och vet hur man ”tar folk” i en mansdominerad bransch.

De högresta, gröna marmorpelarna är desamma. Även  de gamla bankfacken och de tunga diskarna i massivt trä fick vara kvar när den gamla Midland Bank byggdes om till lyxhotell mitt i Londons finansdistrikt. Mitt i den före detta banklokalen – som numera är en enorm lobby med restauranger och barer – finns en rund, upphöjd scen. Där står Olive Olin, från Skåne, och funderar över hur hon ska ”micka upp” kvällens livemusik.

– Det kommer att vara en kör med, och de ska röra på sig här nere, säger hon och ser sig om.

Hotellet The Ned slog upp portarna våren 2017, och satsade redan från början på att erbjuda daglig livemusik. Och visst gör det sig bra med högklassig musikunderhållning i den vackra lokalen. Men akustiken är minst sagt en utmaning.

– Det är väldigt högt i tak och det finns ingen akustisk behandling. Hur ljudet blir beror också på hur många personer som för tillfället är i lokalen, säger Olive.

Som ljudtekniker är det hon som ansvarar för ljudet i lokalen när bandet börjar spela. Det är en utmanande uppgift. Och hon älskar det.

Från Sjöbo till Londons nattliv

Olive var 19 år när hon 2012 lämnade Sjöbo i Skåne och flyttade till London för att läsa musikproduktion på British and Irish Modern Music Institute, BIMM. Efter den treåriga utbildningen började hon jobba som ljudtekniker på skolan. Vid sidan av jobbet tar hon också uppdrag som producent, gör remixer och dj:ar.

The Ned har livemusik från klockan fyra på eftermiddagen till midnatt på vardagar, men ännu mer på helger och månaden inför jul. En vanlig dag på jobbet innebär att Olive Olin sätter upp scenen, fixar så att kablar och elektricitet är i ordning inför det som behövs just denna dag. Hon sätter även upp ett dj-bås och ordnar med all teknik. Hennes titel, Production Manager, innebär att hon både är ljudtekniker och projektledare.

Måste kunna ta folk

Många av musikerna som spelar på The Ned är kända i musiksvängen i Storbritannien. Då och då dyker även världskända artister upp. Olive är den som tar emot alla som ska spela.

– När de kommer hit så tar jag emot dem och får dem att känna sig bekväma. Jag måste så klart kunna ljudteknik, men det är också ett jobb där man måste kunna ta folk. Ibland får man medla mellan personer och man får inte ta det personligt om det blir krångligt ibland. Men jag älskar det. Det passar mig att inte bara göra samma sak hela tiden.

Man kan inte komma hit och tro att man inte är utbytbar. Det är stor konkurrens om jobben, men det beror förstås på vilken bransch man är i också. Men det gäller att visa att man är en tillgång.

Jobbet fick hon genom rekommendation från en tidigare lärare på skolan, som känner chefen för hotellets ”Entertainment Production”. Han tänkte att jobbet kunde passa henne, och det visade sig att han hade rätt.

Men att komma direkt från skolan ut i arbetslivet i London hade nog varit tufft, menar Olive. Hon är glad att hon hade tre år på skolan, då hon även jobbade extra på pubar, med sig i bagaget när hon började. Att jobba i London är att kasta sig in i ett lite hårdare arbetsklimat jämfört med Sverige.

– Man kan inte komma hit och tro att man inte är utbytbar. Det är stor konkurrens om jobben, men det beror förstås på vilken bransch man är i också. Men det gäller att visa att man är en tillgång, säger Olive Olin, och konstaterar att hon tack vare extrajobben i krogbranschen kände att hon ”växte upp” snabbt och fick skinn på näsan.

En mansdominerad bransch

Att ljudteknik och musikproduktion är en ganska mansdominerad bransch påverkar förstås hur en del musiker ser på en ung tjej, dessutom från Sverige, som plötsligt står framför dem. Det har hänt mer än en gång att de förvirrat frågar efter ”the sound guy” – innan de förstår att det är Olive som tar hand om allt.

– Det är ett ganska fysiskt jobb ibland, man lastar tunga grejer och håller på med högtalare och kablar. Men om det blir för tungt kan man ju be om hjälp. Jag tycker inte det är något problem. Jag vet ju att jag kan mitt jobb. Och förhoppningsvis påverkar det lite, att nästa gång de träffar en kvinnlig ljudtekniker så har de kanske inte lika mycket fördomar.

Svårt att hitta boende i London

Att hitta boende i London kan vara besvärligt. Inte för att det inte finns lägenheter och hus för uthyrning – det gör det – men för att priserna är höga. När Olive Olin flyttade hit bodde hon och en kompis till en början på vandrarhem. En dag inne på ett kafé där de brukade hänga, fick de tips om ett dubbelrum för uthyrning. Det blev den första bostaden.

– Det är vanligt att folk delar boende för att få råd. Att ha inneboende är väldigt vanligt. Och jag har haft tur, jag har haft underbara flatmates och inget mögel i lägenheterna. Jag har hört många skräckhistorier om folk som har dålig standard och får problem med hyresvärdarna.

Nu delar Olive en tvåa i Woolwich. Det tar ungefär en halvtimme att ta sig till jobbet, och området ligger vackert vid Themsen. Lägenheten hittade hon genom tjänsten Right Move. Där kan man skriva in vilken budget man har, och i vilka områden man letar boende. Hyran på lägenheten går på ungefär 13 000 kronor i månaden som för tillfället delas på två.

– Det var ett nedgånget område tidigare, men nu håller det på och förändras och det blir allt mer populärt. Dessutom är det en ny lägenhet med ny standard, så vi trivs väldigt bra.

Efter beskedet om Brexit tycks hyrorna ha gått ner något. Det är inte samma jämna tryck längre, menar Olive Olin. Själv blev hon ledsen när resultatet av folkomröstningen blev klart.

– Det verkar som att en del av musikproduktionen flyttar till Berlin nu. Det är billigare där. Men för ljudtekniker finns det alltid jobb. Dessutom är kablar och teknik är likadant överallt, så om jag flyttar på mig så har jag kunskapen med mig. Men det är här jag har kontakterna nu. Så jag blir nog kvar.

Olive Olins 4 tips på saker att göra i London

  1. Southbank Centre – Bästa stallet for kultur! Musik, utställningar, mat, kurser ja allt! Alltid någonting på gång.
  2. The Lamb – Bästa puben! Min gamla arbetsplats, men definitivt bästa puben i London om man letar efter en 'authentic & traditional Britsh pub' med mycket historia! Härligt utbud av ales och god mat, och det sägs att till och med Charles Dickens brukade ta en öl här. Nära till museer och centrala London.
  3. Tate Modern – Modern Konst, kafé med perfekt utsikt över Themsen och London, bästa souvenirbutikerna och alltid någon intressant installation!
  4. Thai Canteen, Ealing Broadway – Bästa thaimaten. Sjukt god mat, man får definitivt mycket mat för pengarna och personalen är alltid supertrevlig!

Vad har du för uppsägningsvillkor i London?

– Först hade jag en provanställning på tre månader. Uppsägningstiden beror på hur länge man jobbat. Under det första året är det en månads uppsägningstid som gäller. När man passerat år är det tre månader, åt båda håll.

Vad har du för arbetstider?

– Egentligen får man inte jobba mer än sex timmar i rad utan att ta rast, men den regeln följs inte. Vi får inte betalt för övertid och inget extra betalt på högtider.

Hur lång semester har du?

– Jag har 28 dagars betald semester per år. Då måste jag fixa ersättare. Jag tar in frilansare som gör mitt jobb när jag är borta.

Hur är svenskarnas rykte i England?

– Svenskar har bra rykte i London. En del britter är nästan besatta av svensk kultur och blir ofta imponerade av att vi är bra på språk. Så jag tror det är lättare för en svensk att få jobb jämfört med en del andra nationaliteter. Det är kanske inte så schyst alltid, men det gör att man har mycket att leva upp till också.