Teknikevangelisten om arbetskulturen i Londons tech-bransch

När Joakim Everstin flyttade till London var det för att jobba för ett amerikanskt företag i travel tech-branschen. Nu öppnar han en brittisk filial för svenska Snowfall. Men när vi träffas finns kontoret fortfarande hemma hos Joakim – och på puben där han hittat sin sociala cirkel.

Inne på Waterman’s Arms är det ganska folktomt mitt på dagen, sånär som på någon enstaka person som då och då kommer in och värmer sig från de kyliga vindar som blåser utanför. Ett stenkast bort rinner Themsen under flodens äldsta bro – Richmond Bridge. Och inne i ett hörn i puben slår Joakim Everstin upp sin dator.

– Det här är lite av mitt kontor just nu. Och det var hit jag kom när jag var helt ny här och inte kände någon. Den här puben blev min första sociala cirkel, säger han och beställer lite mulled wine, britternas version av glögg. 

När han flyttade hit 2013 var det för att få den nystartade tjänsten som Head of Innovation på det amerikanska travel tech-företaget Sabre, vars kontor ligger just i Richmond upon Thames – en pittoresk och populär förort söder om London. Joakim hade jobbat för Sabre tidigare, och när han värvades till den nya tjänsten bodde han i Stockholm, och tanken var att han skulle kunna bo kvar och åka till London när han verkligen behövdes där.

– Men första gången jag kom hit sa de att jag skulle behövas här på heltid. Så jag flyttade. Och det har jag inte ångrat en sekund!

 

Att köpa bostad här är svårt. Det är en omständlig procedur med två kontrakt som ska stämplas av min advokat och säljarens advokat, och avbetalningen på lånet beror på hur gammal du är.

På Sabre jobbade många människor från olika delar av världen, från olika kulturer och med skiftande bakgrund – en ganska typisk situation i London, och något som gör den här staden till en spännande och levande plats, menar Joakim.

Av Sabre fick han 10 000 pund i flyttbidrag (cirka 6 000 pund efter skatt), men tog bara med personliga ägodelar som han inte ville vara utan. Möbler beställde han när han var på plats i lägenheten, som ligger en kort promenad från Sabres kontor. Det blev en hyreslägenhet.

– Jag hade köpt och sålt en lägenhet, och det blev 600 000 kronor skatt på det… Hade jag köpt något här hade jag kunnat komma undan det. Men att köpa något här är svårt. Det är en omständlig procedur med två kontrakt som ska stämplas av min advokat och säljarens advokat, och avbetalningen på lånet beror på hur gammal du är. Jag skulle behöva låna ungefär sex miljoner kronor och betala tillbaka ganska snabbt. Så det var bättre att hyra. 

Dyrt att bo i populär stadsdel i London

Richmond, som ligger längst ner i södra änden av gröna linjen, har blivit enormt populärt, och priserna på fastigheter är ett bevis på det. I lägenheten, inte långt från puben Waterman’s Arms, syns Joakim Everstins musikintresse tydligt. Mitt i vardagsrummet står ett trumset, lutad mot väggen står en gitarr, och högtalarsystemet är förstås ingen bisak – både teknik och musik är saker han brinner för, och den tidiga drömmen var att bli rockstjärna.

Boendet fick han genom en agent, vilket är en vanlig lösning. Hyresvärden betalar en avgift till agenten, och kontrakten förnyas varje år – via agenten. Lägenheten är på 60 kvadratmeter och kostar motsvarande 23 500 kronor i månaden.

– Har du inte ett bra jobb där du tjänar mycket pengar är det inte så kul att bo i London. Det kostar mycket att leva här. Men med ett bra jobb är det ett fantastiskt ställe att bo på, säger han.

Läget i Richmond är dessutom bra med tanke på närheten till Heathrow. Flygplanen passerar ganska ofta på himlen, och det är just i flygindustrin och resebranschen som Joakim Everstin har ena foten. Eller åtminstone har han blicken där, och på vad som kan göras smidigare och smartare när det gäller boknings- och informationssystem och andra digitala lösningar för kunders behov. Både Sabre, som han jobbade för när han flyttade till London, och svenska Snowfall, som han nu jobbar åt, sysslar med ”travel tech” och utvecklar mjukvara för flygbolag och företag inom tåg- och busstransport.

Tech-evangelist och innovatör med stort ansvar

Under fem år med Sabre utvecklades han till en van föreläsare och inspiratör – en ”technology evangelist” som det brukar kallas i branschen – med talaruppdrag världen över. När han nu är tillbaka på Snowfall – där han även jobbade innan jobbet på Sabre – är hans titel Chief Innovation Officer.

Han är den som försöker förutspå framtiden och tänka ut lösningar på kommande behov. Men han är också den som håller i trådarna när de öppnar nytt kontor i London. Snowfall har kontor i Tyskland, Kroatien, Bosnien, Spanien och USA. Och nu alltså – Storbritannien.

I Sverige har Snowfall kontrakt med snabbtågsföretaget MTR, och när vi besöker Joakim i London är MTR tillsammans med Snowfall mitt uppe i processen att försöka landa ett kontrakt för HS2, en kommande snabbtågsförbindelse mellan Manchester, Birmingham och London. Det är en dyrbar affär som handlar om att från att designa tågen till att hitta en lösning för prissättning, validering av biljetter, och mycket annat.

– Om vi skulle landa det kontraktet tillsammans med MTR kommer vi definitivt att behöva anställa fler. Men just nu är det bara jag som håller på att starta upp kontoret här, säger Joakim.

Joakims Everstins 4 tips i London

  1. Open top bussturer i London på sommaren – Detta är absolut bästa sättet att ta sig runt på och så lär man sig massor om London. Jag rekommenderar ett tvådagars ”hop on hop off”-pass så kan man själv välja hur snabbt man vill ta sig runt. Det ingår även en båttur på Thames i priset samt rabatter på olika attraktioner.
  2. Obligatoriska pubar – Ett pubbesök på någon av Londons tusentals pubar är ett måste och beställ inte vanlig starköl eller "lager" som de kallar det här. Beställ en riktig ale! Det är inte alla som gillar det, men det är det och inget annat man ska dricka på puben. Varför inte också äta fish and chips tillsammans till din pint med ale?
  3. Båt i Richmond – Är man i Richmond på sommaren tycker jag absolut att man ska ta båten till Kingston och Hampton Court på en dagsutflykt. Det tar en timme till Kingston och ytterligare en halvtimme till Hampton Court. Mysigt och avkopplande att tuffa fram längs Themsen. Det går även en båt från Richmond till Westminster som också är riktigt mysig.
  4. Parkliv – Richmond Park är också en upplevelse. Du måste ha riktig otur om du inte ser massor av vilda djur, bland annat mängder av hjortar, som lever innanför hägnen i parken. Här kan man vandra, cykla och till och med köra bil. En annan väldigt vacker park är Kew Botanical Gardens som ligger bara några minuter från Richmond.

Englands arbetskultur är striktare

Arbetskulturen i London, som Joakim Everstin upplever det, är lite stramare, lite striktare.

– Man förväntas leverera strikt på deadline, medan det i Sverige kan vara lite mer flytande. Men jag gillar det – en deadline är en deadline.

Övertid med extra ersättning existerar inte i hans bransch – man jobbar tills man är färdig och går inte hem tidigare på en fredag, bara för att helgen nalkas. Och visst finns en hierarki som är lite tydligare i England än i Sverige. Är chefen kvar på kontoret smiter ingen iväg tidigare, även om jobbet är gjort. Givetvis förekommer variationer beroende på arbetsplats, men generellt ser han en lite striktare syn på att vara på plats på jobbet här, jämför med i Sverige.

Svenskar är mer artiga i en affärsrelation. I Sverige kunde man höra på ett möte med en potentiell kund att det lät jättebra, och sen höra genom köksdörren att de tyckte det var dåligt. Här visar man mer direkt om man tycker det var ett dåligt förslag.

– När jag jobbade på Sabre var det krav på kostym och slips, oavsett väder. Men jag fick tagga ner lite med kläderna, för att det inte funkade riktigt i min roll som ”innovation guy”. Min uniform blev istället t-shirt och jeans. Jag kom undan med mycket, säger han och ler.

Annars är det inte så oerhört annorlunda, menar han – ”business är business” var i världen du än är.

– Men det kan vara mer direkt här. Svenskar är mer artiga i en affärsrelation. I Sverige kunde man höra på ett möte med en potentiell kund att det lät jättebra, och sen höra genom köksdörren att de tyckte det var dåligt. Här visar man mer direkt om man tycker det var ett dåligt förslag. Jag tycker det är en ärligare miljö.

Generellt tycker han att människor jobbar hårt i London. Det är mycket fokus på jobb och för den som stiger i graderna finns möjlighet att tjäna stora pengar. Det är heller inte helt ovanligt att de som jobbar hårt, och fler timmar om dygnet än vad som borde vara möjligt, tar droger för att klara av det.

– Vi hade inte de problemen på Sabre, men om man åker in till city och träffar de som tjänar 200 000–300 000 pund om året så ser man att en del sniffar och tar piller för att orka.

Hur ser pensionssystemet ut i England?

– På Sabre hade jag ”pension boost”. Jag sa att jag ville ha 4 procent av lönen sparad till pension, och då lade företaget till det dubbla, det vill säga 8% på min lön, så att det som sattes undan blev 12 procent. På fem år fick jag ihop 45 000 pund. Det är en grym förmån.

Har du sjukförsäkring i England?

– Sjukförsäkring tycker jag att man behöver. Jag skulle inte sätta mitt liv på spel med statliga NHS. Ibland funkar det, ibland inte. Det var flera tjejer på Sabre som fick bröstcancer när jag jobbade där. Tack vare sjukförsäkringen fick de komma till de bästa specialisterna i Storbritannien. Jag går till den lokala, statliga sjukvården nu, men i och med att Richmond är ett välbärgat område fungerar det bra här. Men bor man in Croydon, Brixton eller något liknande område, så är det inte så kul. Det är stor skillnad.

Hur är byråkratin i landet?

– Du måste ha en adress för att få ett bankkonto där du kan få in din lön. Men du behöver ha bankkonto för att få bostad. Det är lätt att hamna i såna där moment 22 här. Man ska visa en elräkning med sitt namn på och sitt pass för att få installera internet. Man inser hur enkelt Sverige är när man bor här. Att det går deklarera på två sekunder via mobilen. Vi svenskar är bortskämda med bra kundservice och behöver inte vänta flera dagar med support när något inte funkar.

Hur är London att bo i?

– London är så stort att det verkligen finns något för alla. Det tar en livstid att upptäcka allt. De flesta svenskar skulle nog säga att New York är det coolaste som finns. Jag tyckte också att New York var coolt, men London är hundra gånger coolare. Det finns inget lagom här. Engelsmän är dessutom artigare. Det är ett behagligt samhällsklimat.

Hur påverkas London av Brexit?

– Visst finns det en del oro, men det kommer nog inte att bli så annorlunda. Har man varit så stor del av EU kan man inte bara lämna allt. Men det finns företag som dragit härifrån på grund av Brexit, till Berlin till exempel.