Flytten till London gav ny karriär

För Annelie Orbe blev en flytt till London starten på en ny karriär, mitt i livet. Genom nätverkande har hon hittat både vänner och jobb, i landet där artighet och elräkningar betyder allt.

Att söka jobb i London var påfrestande när Annelie Orbe för sju år sedan flyttade till London. Det var första gången hon bodde utomlands och hon oroade sig för att engelskan inte var perfekt.

– Meriter spelar ju ingen roll om man inte kan uttrycka sig. Så jag gick i hypnos för att få hjälp med nerverna, säger hon, när vi träffas på hennes arbetsplats, And Architects, i Battersea.

I början sökte hon både jobb inom sitt gamla yrkesområde – som projektledare på reklambyrå – och det nya – inredningsarkitekt – som hon utbildade sig till i samband med flytten. Till att börja med fick hon praktikplats hos den svenska inredningsarkitekten Staffan Tollgård, ett tag körde hon egen firma, och sedan fem år är hon anställd av And Architects. Jobbet fick hon genom kontakter.

– Jag var ute och nätverkade jättemycket, och en gång var jag på en väns ”school mum drink”, dit föräldrar till barn i samma klass går, och då stod jag och pratade med Rachel, som idag är min chef. Ett tag senare frågade hon min kompis om inte jag skulle vara intresserad av att jobba här.

Vi träffas på det mysiga kontoret i Battersea, där Annelie byggt upp arkitektfirmans avdelning för inredningsdesign. Företaget gör mest hem, men även kontor och en hel del stora arenor.

I samarbete med kunden bestämmer Annelie allt från möbler till lister, och designar och ritar både kök och badrum.

– Det jag gör här skulle jag aldrig kunna göra i Sverige. Det finns inte tillräckligt många rika människor i Sverige. Här gör jag ett badrum för en miljon, jag köper golv för 700 000 och gardiner för 500 000 kronor.

När jag jobbade i Sverige gick vi ofta ut och åt lunch. Det gör man inte här. Här äter man vid sin arbetsplats. Ganska många tar en smörgås och lite chips.

Nätverk och kulturella skillnader i London

En kulturell skillnad som Annelie Orbe la märke till i början var sättet att äta lunch på, i London jämfört med i Sverige.

– I Sverige är det ju vanligt med fikaraster och att man äter lunch ihop. När jag jobbade i Sverige gick vi ofta ut och åt lunch. Det gör man inte här. Här äter man vid sin arbetsplats. Ganska många tar en smörgås och lite chips. Det var lite av en chock för mig.  

Hon är dock långt ifrån den enda på kontoret som kommer från ett annat land och en annan kultur. Där finns bland annat anställda med ursprung i Korea, Spanien och Portugal. Tidigare jobbade en tjej som var troende muslim på firman, och då gjordes ett rum på nedervåningen i ordning för att hon skulle kunna be – något en arbetsplats i Storbritannien ska kunna erbjuda.

En annan kulturell skillnad är sättet att uttrycka sig.

– Min chef brukar säga att ”Annelie säger det som det är”, och då undrar jag vad jag har gjort, säger hon och skrattar. – Jag har i alla fall lärt mig att man måste lull-lulla lite när man skickar mail, gärna prata om väder och vind innan man kommer till saken, och sedan avsluta på samma sätt. Man ska också gärna fråga personliga saker, till exempel hur helgen har varit. Det frågar alla på jobbet när man kommer på måndagen, det hör till att göra det, säger Annelie.

Annelie Orbes 3 tips i London

  1. The Shard – Landets högsta skyskrapa med fantastisk utsikt och makalöst goda drinkar på samma gång.
  2. 2. Hyde Park – Jag har i omgångar bott väldigt nära parken och såg den som min personliga trädgård och gym. Promenera, jogga eller bara ligg på gräset med en picknick. Svensk midsommar den 25 juni, alltid lördag eftersom vi jobbar, och gratiskonserter.
  3. 3. Shopping – Vi har en outlet som heter Biscester Village, eller så finns den mer självklara shoppinggatan Oxford street. Jag gillar Kings road i Chelsea med lördagsmarknaden på Duke of York Square där du inte får missa Shredded duck och champagne.
Du får inget bankkonto om du inte har en adress. Så du måste skaffa ett boende och sedan vänta någon månad på första räkningen. Sedan kan du skaffa bankkonto.

Hon är ingen ”pubmänniska”, vilket kan ses som lite av en kulturkrock i ett land där mycket av det sociala umgänget sker på krogen. Men det finns förstås andra sätt att träffa vänner på. Bland annat sjunger hon i en skandinavisk kör, och sitter i styrelsen för SveaBritt, som är ett nätverk för svenska yrkesverksamma kvinnor i London (icke att förväxla med Swea, som är en annan organisation).

– När jag kom hit hade jag inget jobb och inga barn i skolåldern och det är ju ofta på det viset man träffar nytt folk. Men jag fick numret till en kompis syster, och vi blev jättegoda vänner. Genom henne har jag fått många nya vänner, och det var genom henne jag gick på den där drinken som ledde till att jag fick jobbet.

Boendet är nyckeln till bankkort i England

En sak att komma ihåg är att en bostad i England ofta medför mer kostnader än man först tror. Om du hyr en lägenhet tillkommer alla ”utility bills”, alltså hushållsräkningar för el, men även vatten.

– Dessutom betalar du council tax, som är en skatt som baseras på hur många sovrum du har i lägenheten, och var den ligger. När jag bodde i Chelsea betalade jag 1000 kronor i månaden i council tax. Det är alltså inte bara hyran som kostar, säger Annelie Orbe.

Samtidigt, menar hon, är det just de där hushållsräkningarna som är nyckeln till det mesta man behöver ordna när man är på plats. Att kunna uppvisa ”utility bills” krävs när du ska göra allt från att öppna ett bankkonto till att ordna ett bibliotekskort eller skaffa ett telefonabonnemang. Det är ett sätt att bevisa att man verkligen bor på den adress man uppger.

– Du får inget bankkonto om du inte har en adress. Så du måste skaffa ett boende och sedan vänta någon månad på första räkningen. Sedan kan du skaffa bankkonto. Men det blir förstås lite moment 22 ibland. För du kan behöva göra en direktöverföring från kontot för att få lägenheten. Man kan säga att den där elräkningen är mer värd än ett id-kort.

Efter att ha bott i olika hyreslägenheter bestämde sig Annelie Orbe för att köpa en lägenhet i Shepherd’s Bush i västra London. Då kunde hon dessutom dra fördel av att vara förstagångsköpare.

– Som ”first time buyer” kan man sätta in pengar till insatsen på ett konto och då skjuter staten också till 25 procent av vad du sparar ihop, dock max 3 000 pund. Det gäller alla som bor i Storbritannien och köper boende för första gången, oavsett hur gammal man är.

Som förstagångsköpare behöver man numera inte heller betala stämpelskatt på själva köpet, upp till de första 300 000 punden. Skatt på vinsten när man säljer betalar man aldrig om man varit skriven på boendet i två år innan man säljer.

I huset där hennes lägenhet finns har man portvakt dygnet runt, vilket innebär en extra serviceavgift på 3000 kronor i månaden.

– Den som sitter där tar emot paket, släpper in folk som ska laga något i lägenheten, och har mina extranycklar om jag låser mig ute. Jag trodde inte att jag skulle uppskatta det så mycket som jag gör, men det är riktigt bra.

Hur tror du Brexit kommer påverka dig?

– Än så länge vet vi inte så mycket, men man får ta det som det kommer. Men jag är inte orolig, jag har bott här i flera år och har anställning. Det är värre för dem som har egna företag och handlar med EU-länder.

Hur fungerar pensionssystemet i Storbritannien?

– Det är nytt i Storbritannien att företaget måste betala in pension till sina anställda. Alla jag vet betalar bara minimum. Statlig pension kommer jag inte att få förrän jag jobbat här i England i tio år.

Hur fungerar det att söka jobb i London?

–  Det är förbjudet att diskriminera på grund av olika saker, och därför sätter man till exempel aldrig in ett foto, eller anger kön eller ålder. Åldern kan man ju ofta avgöra ändå, med tanke på vilken jobberfarenhet man har. Men jag tycker det är bra ändå. Det känns som att England är mindre åldersfixerat än Sverige.

Hur är det att bo i London?

– Jag trivs verkligen med mitt jobb och jag gillar att det finns en buzz här i London. Det rör på sig, det händer saker. Jag tycker om att det är lite sofistikerat, att man är artig. Det jag saknar med Sverige är närheten till vatten. Det finns ingenstans att bada här på sommaren.

Hur fungerar semester, arbetstider och uppsägningstid?

– Jag har tjugo dagars semester. Just på mitt företag är det dessutom inte så att man jobbar en massa övertid, vilket annars är vanligt. De vill inte att vi gör det. Uppsägningstiden är en månad åt båda håll, och det krävs ingen särskild anledning för att bli uppsagd.