4 brexit-tips för svenskar i Storbritannien

Datumet har du säkert redan koll på: den 29 mars 2019 ska Storbritannien lämna EU. Men vad händer med dig då? Här är 4 saker vi vet just nu.

  • Lagen ändras inte än
    Fram till och med december 2020 kommer EU:s lagar och regler fortsätta att gälla i för de EU-medborgare som bor i landet eller flyttar dit under denna period. Det är först efter det som det ett nytt avtal är tänkt att börja gälla – om man får till avtalet.
  • Du behöver nytt uppehållstillstånd 
    För dig som är EU-medborgare som redan bor och arbetar i Storbritannien kommer det finnas möjligheten att ansöka om en ny form av uppehållstillstånd. Beroende på hur länge du bott i landet kan du ansöka om ”settled” eller ”pre-settled” status. Den brittiska regeringen planerar att öppna ansökan för detta den 30 mars 2019. EU:s infofilm om de nya formerna av uppehållstillstånd.
  • Håll dig uppdaterad
    Mycket kan fortfarande hända i förhandlingarna. Utöver att följa de allmänna nyheterna kan du hålla koll på Svenska ambassadens webbplats. Där informerar de löpande om utvecklingen och hur den påverkar dig som svensk i Storbritannien.