Studerande och före detta flygvärdinna i Doha

När Natasha Serner fick chansen att flytta utomlands tvekade hon inte. En vecka efter anställningsintervjun med Qatar Airways satt hon på ett flyg på väg till Doha. Efter åtta år stormtrivs hon fortfarande och vill aldrig flytta hem igen.

Det hänger en del ballonger i vardagsrummet när vi kommer på besök – det visar sig vara dottern Sofias treårsdag och hon kommer snart inspringande tillsammans med en kompis. Bostadsområdet har en lekplats och utomhuspool och vi börjar med att ta en promenad dit. Natasha bryr sig inte om att låsa dörren till huset.

– Det är nog det jag älskar mest med Doha – det är så säkert. Qatar är ett tryggt land, livet här är tryggt, framförallt för barn. Det väger väldigt tungt.

Efter en lekstund går vi tillbaka till familjens hus, där Natasha bjuder på kaffe.

– Arvid Nordquist - världens bästa kaffe! Jag köper med mig så mycket jag kan varje gång jag är i Sverige, det är nog en av få saker jag verkligen saknar.

Lämnade Sverige för Qatar av en tillfällighet

Det var aldrig just Qatar som lockade, utan chansen att flytta utomlands. Natasha hade precis utbildat sig till flygvärdinna när Qatar Airways annonserade att de skulle ha en rekryteringsdag i Stockholm. Av trehundra sökande var det tre som fick ett jobberbjudande.

– Det var på en onsdag, och så sa de att jag kunde flytta till Doha och börja jobba veckan efter. Så det gjorde jag! Jag ville göra något nytt, komma bort ett tag. Jag visste egentligen ingenting om Qatar då.

Efter att ha sagt upp sig från sitt jobb på Trygg-Hansa så gav hon sig av. Det var den tionde maj 2010, en dryg vecka efter rekryteringen i Stockholm. Föräldrarna var lite oroliga över hur hon skulle trivas på den arabiska halvön, och visst tog det lite tid att vänja sig vid det nya livet.

– En Stureplanstjej i Qatar, liksom. Vi är dessutom iranier, så det där med religion och sånt skrämmer många av oss med tanke på vad som hänt i vårt eget land. En del av vännerna gav mig max sex månader innan jag skulle flytta hem igen. Men efter sex månader hade jag förälskat mig i Doha och vant mig vid allt som var annorlunda. Och jobbet var toppen.

Flytten till Doha och att arbeta för Qatar Airways

Natashas tid på QA, Qatar Airways, började med två månaders internutbildning. Boendet var redan ordnat – QA har egna företagsbostäder för sina anställda. Sjukförsäkring ingick också, och om något gick snett var de alltid generösa.

– Jag fick en spricka i en äggstockscysta och behövde opereras, och inte nog med att de stod för alla kostnader – räkningen gick på 160 000 kronor tror jag – så flög de till och med hit min pappa så att jag inte skulle behöva känna mig ensam.

I Qatar finns ingen inkomstskatt och lönerna för expatpositioner är överlag höga. Något pensionssparande finns däremot inte heller. I stället får man en sorts bonus, End of Service Benefits. För varje år man har jobbat med ett visst företag får man tre veckors extra lön när man slutar. Semestervillkoren på QA var generösa och motsvarade mer eller mindre hur det skulle varit i Sverige och valet av yrke gjorde givetvis att det fanns möjlighet att se sig om en hel del.

– Min favoritstad att besöka var faktiskt Stockholm. På den tiden hade jag inte ens familj där, men det är en så vacker stad. Nummer två var nog Rom, sen Houston eller Hong Kong.

Förälskelse, familj och nytt visum i Qatar

Trots att Natasha trivdes valde hon att säga upp sig efter fyra år. Anledningen var att hon förälskat sig i danske Andreas som jobbar som klinisk forskare och fysioterapeut på Aspetar, ett världsledande sjukhus för sportmedicin. Relationen komplicerade saker, eftersom civila partnerskap inte godtas i Qatar.  Å ena sidan är det förbjudet att bo ihop om man inte är gifta, å andra sidan får man som flygvärdinna på QA inte gifta sig om man har arbetat i färre än fem år. De ville dessutom ha barn – och blir man gravid som ogift kvinna blir man utvisad ur landet – så valet var enkelt.

– Jag sade upp mig och så åkte vi till Stockholm och gifte oss. Under tiden fixade Andreas arbetsgivare allt pappersarbete så att jag kunde få ett nytt uppehållstillstånd. Två veckor senare var jag tillbaks igen.

Lustigt nog förenklade äktenskapet hennes arbetsmöjligheter. Hennes första arbetstillstånd var nämligen bundet till jobbet på QA – det var därför hon var tvungen att lämna landet när hon sagt upp sig – men sedan dess är hon officiellt här som Andreas partner. Enligt hennes visum är hennes yrke numera ’hemmafru’, men hon har rätt att arbeta om hon vill. Innan dottern Sofia föddes jobbade hon som fastighetsmäklare på en dansk firma, senare som Sales & Marketing Manager på Sharq Village Hotels spa, Six Senses. Men efter ett år bestämde hon sig för att plugga vidare istället, och läser nu Business Marketing på College of North Atlantic på heltid.

– Jag kände att jag har så mycket mer att ge, och det finns så många möjligheter här, men man behöver en universitetsexamen för nästan allt. Så nu är det back to school som gäller. 

Jag älskar verkligen Qatar och dess människor – de är så himla trevliga. I alla fall när de inte sitter bakom ratten. Sedan finns det givetvis en hel del aspekter av hur samhället fungerar som jag inte håller med om.
Natasha Serner med maken Andreas och dottern Sofia.

Att föda barn i Qatar

Parets dotter föddes på Cuban Hospital i Doha för tre år sedan. De valde att stanna kvar istället för att återvända till Skandinavien. Något Natasha verkligen inte ångrar.

– Det gick fantastiskt, allt var så himla smidigt. Sjukhusets faciliteter var förstklassiga, jag fick ett eget VIP-rum. Min försäkring hade visserligen täckt vilket sjukhus som helst, men det här var gratis, betalt av staten. Skulle jag bli sjuk eller skada mig någonstans så vill jag helst att det sker i Qatar!

Vardagen i Doha – full fart men ändå tryggt

Det tog lite tid att vänja sig, men nu har hon svårt att föreställa sig något annat liv än här i Doha.

– Vi har en live-in maid, en hushållerska, Charisse, som städar, handlar, och lagar mat på veckodagarna. Skräddare finns runt hörnet och kostar nästan ingenting. Det gör att vi har mycket mer tid åt varandra, vår dotter Sofia, och våra vänner.

Klimatet har säkert även det en positiv inverkan på livskvalitet och humör.

– Det är sol 12 månader om året, alla mår bra och är glada. Det finns många expats här, och både veckokvällar och helger är det mycket socialt. Hänga på stranden, gå på middagar, och på fredagar är brunch en jättegrej. Annars är det flera som har båt. Och Andreas gillar att kitesurfa på fritiden.

Tryggheten är också viktig, menar Natasha. Barnen kan leka fritt, och man kan vara ute och gå på kvällarna utan problem. Hon menar att man mycket väl kan lämna värdesaker på ett kafébord och gå därifrån utan att någon skulle röra något. Och när de fick punktering vid marknaden kom det hela tiden fram folk som erbjöd sig att hjälpa till.

– Jag älskar verkligen Qatar och dess människor – de är så himla trevliga. I alla fall när de inte sitter bakom ratten. Sedan finns det givetvis en hel del aspekter av hur samhället fungerar som jag inte håller med om, och ibland kan jag bli förbannad när jag ser något jag inte tycker om, men så var det när jag bodde i USA också. 

Natasha Serners 4 tips i Doha

  1. Ta en promenad på the Pearl – en helt artificiell ö och Dohas hippaste område.
  2. Villagio Shopping Mall – köpcentret är byggt som en italiensk by, med kanaler och båtar och allt – inomhus! Typiskt Doha.
  3. Museum of Islamic Art – dels är det ett fint museum, dels har man fantastisk utsikt över centrum.
  4. Parisa – en persisk restaurang och definitivt vår favorit i Doha. Den ligger dessutom i Souk Waqif, som är värd ett besök.
Museum of Islamic Art.
Villagio Shopping Mall.

Religion, beteende och klädsel i Doha

Tvärtemot vad man kanske föreställer sig, bryr sig de flesta inte om ifall man är troende eller inte. Men det finns vissa undantag. Att hålla varandra i handen eller kramas är ingen fara, men man får absolut inte kyssas öppet.

– Oj, nej. Vi blev tagna av polisen en gång! Vi hade stannat vid ett trafikljus och jag lutade mig mot Andreas och pussade honom på kinden. Det visade sig att bilen bakom oss var en polisbil och de såg oss. Det blev aldrig hotfullt eller så, och de lät oss gå med en varning, men det hade kunnat bli betydligt värre.

Däremot finns det inga särskilda krav på klädsel, även om Natasha rekommenderar att man täcker axlarna och inte har på sig jättekort kjol i souken (marknaden) och andra lite mer traditionella delar av staden. I turistområdena är det dock mindre nogräknat. 

Blockaden och hur det har förändrat livet i Qatar

Den femte juni 2017 bröt ett flertal grannländer abrupt alla diplomatiska förbindelser med Qatar och upprättade en handelsblockad mot landet. Många företag stängde sina kontor, och expats flyttade hem. Qatar har svarat med att försöka locka hit både investerare och turister och har bland annat avskaffat visumkrav för ett 80-tal länder. Det förändrade tillvaron en aning, berättar Natasha Serner. 

– De första dagarna var det kaos. Alla butiker tömdes på mat. Ingen visste om landet skulle invaderas eller om vi skulle bli tvungna att flytta. Men efter ett par månader normaliserade sig tillvaron. Nu produceras väldigt mycket lokalt, och annat importeras från exempelvis Iran. Till och med kor, för att få igång en mejeriindustri här. Men det är dyrare nu än förr, helt klart.

Hur ser framtiden i Doha ut?

– Vi vet faktiskt inte hur det blir. Sedan juni förra året är det mer osäkert. Jag hoppas faktiskt att jag kan bli gammal och grå här, men Andreas… nja. Han tycker väldigt mycket om Qatar, men han skulle nog gärna vilja utforska något nytt. Så jag vet inte just nu.

Skandinavien då, Danmark eller Sverige?

– Aldrig. Danmark är inte min grej. Jag älskar Sverige, verkligen, och jag måste få min dos av Stockholm, men skulle nog aldrig kunna bo där igen. Så nej.

Vad är bäst med att bo i Doha?

Livskvalitén. Livet är så bekvämt här. Mer tid till min familj, min dotter. Och tryggheten.

Vad är sämst med att bo i Doha?

– Den bristande jämställdheten. Även om Qatar är relativt liberalt så kan jag sakna platser som Stockholm där allt inte är så könsbaserad, för det är det här. Och så kaffet! 

Det här visste du inte om Qatar

  1. Bara 11,6% av Qatars 2,64 miljoner invånare är qatariska medborgare, och en stor majoritet av befolkningen är män – främst på grund av det stora antalet gästarbetare från Indien, Pakistan och Bangladesh.
  2. Nyhetsbyrån Al Jazeera har sin bas i Doha.
  3. Qatar har världens högsta per capita inkomst, mer än dubbelt så hög som Sverige, USA och Schweiz.
Souk Waqif, ett av Natasha Serners tips i Doha.