Lärare på Svenska skolan i Lissabon

Johan och Linda Olsson var länge sugna på att praktisera sitt läraryrke utomlands och ta med sig hela familjen. De hade egentligen tänkt sig Maputo eller Nairobi men landade tillslut i staden Carcavelos utanför Lissabon i Portugal.

Jag träffar Johan och Linda Olsson på deras arbetsplats, Svenska Skolan i Lissabon, en solig aprileftermiddag strax efter dagens sista lektioner. Deras tre barn är elever här, skolplatserna var nämligen en del av anställningspaketet.

– Det är väldigt tryggt här, det är jätteskönt, berättar Johan. Vi bor drygt 800 meter från skolan, så barnen kan komma och gå som de vill. Lissabon känns också väldigt tryggt, jag skulle vara betydligt mer orolig i Stockholm.

Funderade tidigt på att bli lärare i Moçambiques huvudstad Maputo

– Vi började titta efter utlandsjobb några år innan den här flytten blev av, och då lockade Afrika, förklarar Linda. Det finns en del svenska skolor runt om i världen, och bland annat en i Moçambiques huvudstad. Men det blev aldrig något.

Johan fyller i:

– Lärarlöner är inte så höga, så vi behövde hitta jobb båda två. De flesta skolorna är ganska små, så chansen att bådas kompetenser skulle sökas samtidigt var väl inte särskilt hög. Men så dök den här möjligheten upp. Barnen var bara sex, åtta, och tio år då, men alla fick rösta på Portugal eller Sverige. Portugal vann med 5–0 – nåja, det hade vi väl försäkrat oss om i förväg – och några månader senare hade vi flyttat.

Man får nog räkna med minst en arbetsvecka på heltid för att få allt gjort – i bästa fall. Och många pratar inte engelska heller. Sverige är så centralstyrt – när vi väl skrivit ut oss gick allt väldigt smidigt. Men här vet ingen myndighet vad de andra håller på med, och ingenting finns online, så man måste visa upp sig rent fysiskt på de olika kontoren.

Nu har det gått fyra år sedan flytten från Lund, och familjen stortrivs. Även en andra omröstning om att förlänga vistelsen efter de första två åren, slutade 5–0.

– Det var många av våra vänner som tyckte att vi var modiga, men så kändes det inte för oss. Vi packade bilen full och började köra, helt enkelt.

Carcavelos är ett litet samhälle en dryg mil från Lissabon, en gång i tiden känd för sin vinproduktion men numera framförallt för sina surfstränder. Här finns den svenska skolan, och många av de cirka 60 svenska elevernas familjer har också valt att bosätta sig i närheten.

Flytten till Portugal och att fixa boende utanför Lissabon

Det tog ungefär två månader från det att de kontaktat Svenska Utlandsskolors Förening, SUF, om de öppna positionerna tills kontrakten var påskrivna, och ytterligare ett par månader innan familjen flyttade. Boende ordnade skolan.

– De skickade oss olika alternativ under sommaren, säger Johan. För oss var det viktigt att bo nära skolan, och barnen ville gärna ha pool. I övrigt var vi inte så petiga.

Denna gång är det Linda som fyller i:

– Sen dess har vi bytt boende ett par gånger. Den första lägenheten var lite för långt från skolan för att barnen skulle kunna gå själva. Där vi bor nu är vi dessutom mer en del av det lokala samhället. Portugisiska grannar, lokala restauranger och så. Ingen gated community som tidigare. Det var bra som första boende, men nu föredrar vi att bo mitt i byn.

Förutom boendet fick de sköta det mesta runt flytten på egen hand, men det fanns gott om hjälpsamma föräldrar och lärare som kunde tipsa om både det ena och det andra, och dessutom hjälpa till med en del översättningar i början. Byråkratin tar mycket tid och energi i Portugal. Arbetstillstånd, skattenummer, bank och försäkringskassa. De behövde intyg på medföljande barn och vilka deras föräldrar är för att bevisa att de finns på riktigt.

– Man får nog räkna med minst en arbetsvecka på heltid för att få allt gjort – i bästa fall. Och många pratar inte engelska heller. Sverige är så centralstyrt – när vi väl skrivit ut oss gick allt väldigt smidigt. Men här vet ingen myndighet vad de andra håller på med, och ingenting finns online, så man måste visa upp sig rent fysiskt på de olika kontoren. Det var tidskrävande.

Johan och Linda Olssons 4 tips i Portugal

  1. Lär dig surfa! Det finns fantastiska stränder för sånt. Och utomhusklättring också.
  2. Food walks i Lissabon. Kultur, historia, och god mat i ett.
  3. Hitta portugisiskt umgänge.
  4. Utforska! Portugal har otroligt många ställen att upptäcka: småbyar, stränder, vingårdar, och överallt fantastiska grönsaker, oliver, fisk och annan mat. Så ta dig ut och upptäck!
Vi har någon sorts portugisiskt pensionssparande. Men om, och i så fall hur, det går att få ut den kan man fråga sig. Det lär dock inte handla om några större summor.

Lön och pension som lärare i Portugal

Svenska skolan är inte en statlig skola utan ägs av Föräldraföreningen. Det innebär också att Johan och Lindas kontrakt är portugisiska, inte svenska. De är baserade på nettolöner, vilket innebär att de inte behöver bekymra sig om särskilt mycket som har att göra med skatter och avgifter. Allt sånt sköter skolan. Deklarera skatt måste de fortfarande göra själva, men de använder sig av skolans revisor. Eftersom lönen betalas i Portugal ingår ingen svensk pension.

– Vi har någon sorts portugisiskt pensionssparande. Men om, och i så fall hur, det går att få ut den kan man fråga sig. Det lär dock inte handla om några större summor, säger Linda.

Till skillnad från många som tar utlandsanställning gick de ner rejält i lön när de flyttade, trots att de förhandlat sig till löneförhöjning när de förlängde sina kontrakt. Å andra sidan står skolan för boende, sjukförsäkring för hela familjen, och en fri hemresa per år. Barnen beläggs heller inte med skolavgift, som annars kostar €5500 per år. Och Portugal är betydligt billigare än Sverige.

– Det är svårt att säga om vi har mer eller mindre pengar att röra oss med, tycker Johan. Men vår livskvalitet här är betydligt högre än i Sverige, det är odiskutabelt. Vädret är fantastiskt, grönsakerna smakar som grönsaker borde smaka, och vi har en mycket bättre balans mellan jobb och fritid.

Just det senare är till stor del resultatet av att arbetsplatsen är relativt liten.

– Med en fristående skola och ett femtiotal elever så blir det till exempel inte massa möten som handlar om sånt vi egentligen inte har något med att göra, förklarar Linda. Det innebär förvisso också att vi sköter väldigt mycket själva, men det gör det betydligt lättare att fokusera på det vi tycker är viktigt.

Johan tillägger:

– I Sverige hade jag tretton fasta uppdrag varje vecka, alltså utöver de vanliga skoltimmarna. Möten, till exempel. Här har jag inget sånt. I mitt tycke gör det mig till en bättre lärare, då jag kan lägga mer tid och energi på lektionerna. Samtidigt som det innebär mer tid med familjen. Det är ovärderligt.

Att lära sig ett nytt språk och ny kultur vid en utlandsflytt

Det här var familjens första flytt utomlands, men de var väl beresta, så en ny kultur och ett nytt språk var inget som skrämde dem.

– Vi fick gratis språklektioner två gånger i veckan när vi flyttade ner. Linda går fortfarande, förresten. Så nog borde vi kunna prata mer än vi gör. Men vi förstår rätt mycket. Kan titta på nyheterna på tv och så.

Både för språk och allmän trivsel tycker både Linda och Johan att det är viktigt att inte bara umgås med andra från skolan, även om det väldigt lätt blir så, framförallt då de var ett flertal familjer som flyttade hit samtidigt. Men Linda tränar på stranden och Johan spelar padel, båda med portugisiska vänner.

– Efter padel går vi till puben för öl och macka. Då blir det svårt att hänga med. Jag förstår det mesta, men hinner inte riktigt formulera ordentliga svar innan samtalet gått vidare.

Annars är folk här ganska lika svenskar, tycker de båda två. Inte lika latinska som i Spanien eller Italien. Det tutas nästan aldrig i trafiken till exempel, och de anser att ’lagom’ är ett koncept som nog passar rätt bra här med.

– Men självklart blir det väldigt mycket tid med just svenskar från skolan, vi har mycket gemensamt och barn i samma åldrar, säger Linda. Och så får vi mycket besök från Sverige. Det är jättekul, Portugal är ett land som är lätt att utforska, och fantastiskt vackert.

– Vi har flera vänner som redan varit här två eller tre gånger, och det finns alltid nya saker att se och göra tillsammans, lägger Johan till. Portugiserna är otroligt duktiga på att producera vin och mat, men mindre bra på att marknadsföra den, så det är få i Sverige som vet hur gott det är.

Flyttar snart tillbaka till Sverige

Om ett år lutar det ändå åt att det blir flytt till Sverige. Äldsta sonen Jesper går då ut nian, och gymnasium kan man bara läsa på distans. Det känns inte som ett bra val, så efter fem år i Portugal blir det ett nytt kapitel i Sverige. Men dessa år har varit fantastiska, är de helt ense om.

– Vi har fått uppleva mycket tillsammans och växt väldigt mycket som familj. Och vem vet, det blir kanske inte vårt sista utlandsäventyr? Dessutom har Portugal verkligen vunnit våra hjärtan, så på ett eller annat sätt ser vi nog en framtid här.

Vad är bäst med att bo i Portugal?

– Livskvalitén. Man sänker familjestressen. Det är som svenskt sommarliv, fast hela året. Fint väder, mycket frihet, man umgås mycket mer spontant med vänner än hemma. Vi har fem minuters promenad till stranden. Vi är utomhus nästan jämt. Och att dessutom uppleva allt det tillsammans som familj, att genomgå ett gemensamt äventyr.

Vad är sämst med att bo i Portugal?

– Administrativa problem. Man behöver mycket hjälp, och det tar tid. Och att vara långt borta från övrig familj. Fast å andra sidan ses man ordentligt när man väl ses.

 

Det här visste du inte om Portugal

  1. Portugisiska är ett officiellt språk i nio länder samt Macau (som tillhör Kina). 220 miljoner människor har portugisiska som modersmål – men bara tio miljoner av dem finns i Portugal.
  2. Vasco da Gama-bron i Lissabon är Europas längsta: sammanlagt 12 345 meter, även om den längsta över-vatten-sträckan är 450 meter, alltså något kortare än Öresundsbron.
  3. Portugal har världens största korkskog och står för 70% av världens korkexport.