Föräldraledighet och arbetskultur i Österrike

I Stockholm var helgen för kort och avståndet till skidäventyren för långt. Därför bor Louise Hedskog numera i den lilla österrikiska byn Schiefling am See med sin familj. Efter föräldraledigheten väntar storstadslivet och trerummaren i Wien.

Louise Hedskog har trettio minuter till närmaste stora skidlift, och en timme till glaciärskidåkning. Alldeles runt knuten finns flera fina berg för skitouring, alltså då man vandrar uppför berget på skidorna och far alldeles ensam nedför branterna i pudersnön.

Hon kastar en blick genom sitt vardagsrumsfönster. Utsikten över de österrikiska alperna är andlös. I famnen snusar bebis Viktoria, två månader.

– Jag tänkte inte så mycket på hur det skulle bli att flytta till Österrike. Bara att det var roligt att få lära känna ett nytt land, en ny kultur. Lära mig språket. Blev det dåligt kunde jag flytta hem.

För fem år sedan hade Louise Hedskog med sorg i hjärtat och en doktorsgrad i biomedicin valt bort den osäkra forskartillvaron för att arbeta inom industrin. Närmare bestämt på Octapharma i Stockholm, vars huvudkontor ligger i Wien.

Arbetskulturen skiljer sig väldigt mot den svenska. Oj, vad folk jobbar! Här tar man en halvtimmes lunch, sen sätter man sig vid datorn igen. Inget fikande, inget småprat i korridorerna.

Den inledande glädjen över tryggheten på den nya anställningen var stor, men när den lagt sig föddes tanken att flytta utomlands.

– Jag var inte glad och lycklig i min vardag. Saker som ger mig energi fick jag planera in till semestern, för det går inte att åka från Stockholm till Sälen över en helg. Varför ska livet vara så?

Arbetskulturen i Österrike

Huvudkontoret i Wien tog emot henne med öppna armar där hon fick en tjänst som Drug Safety Analyst. Hennes uppgift är att analysera vetenskaplig litteratur med fokus på att hitta tidigare okända biverkningar av Octapharmas produkter eller deras aktiva substanser. Arbetsspråket är engelska, på avdelningen finns internationella grupper och man samarbetar med de andra produktionsplatserna i Frankrike, Tyskland och Sverige.

– Arbetskulturen skiljer sig väldigt mot den svenska. Oj, vad folk jobbar! Här tar man en halvtimmes lunch, sen sätter man sig vid datorn igen. Inget fikande, inget småprat i korridorerna, berättar hon.

Hierarkierna är också tydligare. På Octapharma vet alla att svenskar är informella, hon själv är ursäktad fastän hon alltid säger ”Du”, aldrig ”Sie”.

– Att det är hierarkiskt innebär också att chefsansvaret är tydligt. Det ökar effektiviteten, möten flyter inte iväg och blir ofokuserade. Och samarbetet med andra grupper inom företaget går smidigt när det finns en chef som stöttar.

Den första tiden i Wien var Louise Hedskog inneboende, ett bra sätt att lära känna människor och enkelt att göra reträtt, om utlandsflytten skulle visa sig vara en besvikelse.

Men så materialiserade sig så småningom en österrikare som klarade skidäventyr på samma nivå som hon själv. Det är inte så många av hennes vänner som vill det. När det visade sig att det stämde fint på andra områden i livet också, så växlades 24 kvadrat i Stockholm in till en rymlig trerummare i Wien.

–  Det var helt fantastiskt när vi träffades. Wow, nu kan jag åka ännu mer skidor tänkte jag.

Graviditeten och att vara förälder i Wien

Nymatade Viktoria får ont i magen och påminner om att det är andra tider. Hon är två månader och har fått kolik. Svärmor Helga, som bor alldeles intill och alltid finns i närheten, tar vant och kärleksfullt över sitt barnbarn medan Louise Hedskog berättar om familjelivets förutsättningar.

– Vi bor här i Schiefling am See tills jag börjar jobba igen. Viktoria får börja på förskola i Wien när hon är 14 månader, det är vanligt att börja vid drygt ett år där. Men här på landet kommer antydningar om att det är för tidigt för henne. Det är mig de tittar på när de säger det.

Som gravid fick hon inte arbeta övertid, kvällar eller helger, det regleras i lag. Så också Mutterschutz som inträder två månader före barnets förväntade entré och sträcker sig till två månader efter förlossningen. Under den här tiden är man arbetsbefriad och får 100% av sin lön. Blivande mödrar får alltså Mutterschutz oavsett de vill det eller inte. Louise Hedskog stördes nu inte ett dugg av att få varva ned och förbereda sig inför förlossningen.

Om man väljer att vara hemma ett år får man 80 procent av sin lön, med ett nettotak på ungefär 20 000 kronor i månaden.
Omgivningarna i Schiefling am See.

Wien är också hett som en ugn om sommaren, och Mutterschutz gav möjlighet att vara i den friska bergsluften i Schiefling am See i stället.

–  Jag födde i Villach, som är den närmaste stora staden. Det var väldigt bra, det fanns ingen stress, jag fick stanna på sjukhuset så länge jag ville och jag fick lära mig amningsteknik i lugn och ro, berättar Louise Hedskog.

Under den första månaden hemma kom en barnmorska på besök två gånger i veckan, för att titta till mamman och barnet och vara till stöd. Det är en del i den avgiftsfria sjukvården.

Föräldraledighet och föräldrapenning i Österrike

Viktorias pappa är föräldraledig i två månader. Han förväntas inte vara delaktig på samma sätt som i Sverige. Här i Österrike är det generellt så att mammorna tar nästan hela föräldraledigheten och därefter arbetar deltid.

– Efter Mutterschutz börjar föräldraledigheten. Om man väljer att vara hemma ett år får man 80 procent av sin lön, med ett nettotak på ungefär 20 000 kronor i månaden. Men det går att få ersättning i mer än två år och många är lediga länge. Utöver föräldrapenning får man barnbidrag som beräknas beroende på inkomst och antal barn. Mitt bidrag kommer ligga på ca 1700 kronor/månad, berättar Louise.

Efter det första året är föräldrapenningen blygsam – omkring 10 000 kronor i månaden respektive 5000 kronor i månaden beroende på hur länge den tas ut. Mer för en kortare period, mindre för en längre. Med svenska mått mätt är det inte mycket. Samtidigt räcker en inkomst till mer i Österrike än i Sverige.

– Det kostar inte så mycket att leva här, jag tror att det är en del av förklaringen till att vi har en hög livskvalitet i Österrike. Själv tjänar jag mer än i Sverige, samtidigt som boende och allt annat är billigare, konstaterar Louise Hedskog.

Kuriosa om Österrike

  1. Österrikarna hör till världsmästarna i livskvalitet, likaså vad gäller ekoodling. På 13 procent av jordbruksarealen odlas ekologiskt, och 10 procent av bönderna är eko-bönder.
  2. Alla kvinnor har en dirndl, en traditionell klänning med blus och förkläde som de använder när tillfälle ges. Modet Landhausmode är inspirerat av dirndl.
  3. Dialekterna skiljer sig åt i olika delar av Österrike, till och med österrikare kan ha svårt att förstå varandra. Vissa dialekter skiljer sig mycket från ”hoch deutsch”; det kan ta en stund innan man förstår dem.
Det är vanligt med 38-timmarsvecka. Många flexar dessutom och tar ut sina timmar på fredagen.

Vardagen i Wien, staden med hög livskvalitet

Det är inte bara hon själv som anser att livet är gott här –  nio år i rad har Wien blivit världsmästare i livskvalitet i konsultföretaget Mercers rankning. Wiens placering motiveras med det rika kulturlivet och de cafécentrerade umgängesvanorna.

Louise Hedskog lyfter därutöver fram klimatet, friluftslivet och närheten mellan stad och land. På landet får hon under heta somrar svalka och ljumma dopp i kristallklara Wörthersee, medan snörika vintrar bäddar för långa helger på skidor. Och i Wien får hon ett storstadsliv utan den stress som hon kände sig så obekväm med i Stockholm.

– Wien är dubbelt så stort som Stockholm, men här finns ingenting av den trängsel som man kan uppleva där. Och människor stressar mindre i Wien, efter jobbet tar man till exempel ofta ett glas vin på en fin uteservering innan man går hem.

Louise Hedskog är väldigt nöjd med Österrike. Hennes erfarenhet är att allt verkligen är bättre här: ungdomarna är mer väluppfostrade, parkerna är renare, tågen går i tid … ja, till och med helgen är längre.

–  Det är vanligt med 38-timmarsvecka. Många flexar dessutom och tar ut sina timmar på fredagen. Det är otroligt skönt, då kan man åka till bergen redan vid lunchtid på fredagen.

Vad kostar det att ha barn i förskola i Wien?
– Det finns statliga och privata förskolor. Den statliga är gratis men det tillkommer en kostnad för mat på ca 650 kronor i månaden. Den privata kostar från 1000 kronor i månaden till 6000 kronor i månaden inklusive mat. Vi har hittat en privat förskola nära vår lägenhet i Wien för 1000 kronor i månaden.

Hur fungerar skatten i Österrike?
– De flesta företag i Österrike betalar ut 14 månadslöner varav tolv beskattas normalt. De två extra lönerna beskattas mycket lägre och betalas ut i november och i juni. Dessa kallas för julledighetspengar respektive semesterpengar. Inkomstskatten ligger på 25 till 55 procent beroende på inkomst. Skatten på de två extra månadslönerna är ungefär 20 procent. Momsen på mat och dricka är mellan 10 och 20 procent.  Det är lägre moms när man köper exempelvis vin och kött direkt från en gård jämfört med från en mataffär.

Hur förberedde du dig för din nya arbetsplats i Wien?
– Trots att jag visste att arbetsspråket är engelska försökte jag friska upp skoltyskan och lära mig några specifika medicinska termer som kunde vara bra att kunna.

Vad fick du för stöd i flytten av ditt företag?
– Jag fick en extra månadslön för att finansiera flyttomkostnader och mina flyttkartonger fick gratis åka med i en av lastbilarna som går mellan företagets säten. Jag fick även många användbara tips på boende från de nya kollegorna och HR-avdelningen.

Vad har varit svårast med utlandsflytten?
– Att vara ifrån nära och kära i Sverige. Men som tur är tar flyget bara ungefär två timmar och bra flygbiljetter går ofta att finna även för en spontan helgtripp. Värre är det för min syster som bor i San Francisco där både tidsskillnad och avstånd gör det svårare.

 

Louises tre Österrike-tips

  1. Gå med i en alpförening som till exempel Alpenverein om du är intresserad av bergsport. Då får du en bra försäkring ifall hjälp skulle behövas på berget, och de erbjuder många kurser och aktiviteter där man kan lära känna likasinnade.
  2. Var beredd på knepig byråkrati. Registrering av boendeadress (Meldezettel) och ansökning om arbetstillstånd (Anmeldebescheinigung) sker på olika myndighetskontor och kan inte göras elektroniskt.
  3. Gå på världens äldsta zoo! Det ligger i Wien och heter Tiergarten Schönbrunn. Det grundades 1752 i Palatset Schönbrunn som ett privat Zoo för kejsaren Franz Stephan och kejsarinnan Maria Theresas.