Johanna jobbar som byggingenjör på ett arkitektkontor i Oslo

En projektanställning i hemstaden Örebro ledde till förfrågan om att jobba i Oslo för samma företag. Johanna Ahlfors flyttade in i ett kollektiv på Majorstuen, och har fått både högre lön och närmre till jobb och nöjen än vad hon hade i Sverige.

Majorstuen. En stadsdel i västra Oslo som kanske kan liknas vid Stockholms Östermalm fast i miniatyr, med pampiga byggnader och exklusiva märkesbutiker. Men här finns också gott om gamla lägenheter med många rum, som blivit kollektivboenden för unga svenskar som jobbar i Oslo.

Mitt i smeten, med en balkong som blickar ut över korsningen där Majorstuens t-banestation ligger, bor Johanna Ahlfors, 23, tillsammans med tre andra svenska tjejer i ungefär samma ålder.

Allt började egentligen med att hon fick en projektanställning som byggingenjör hos den danska arkitektbyrån Aart Architects, vid utbyggnaden av universitetssjukhuset i Johannas hemstad Örebro. Vid den tidpunkten bodde hon i Stockholm, där hon också utbildat sig på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Efter utbildningen var det just stora projekt som sjukhus som hon var mest intresserad av att jobba med.

– När projektanställningen var klar frågade de om jag var intresserad av att flytta till Oslo för att jobba med ett annat projekt, och jag tackade ja, säger Johanna, när vi ses på ett kafé som ligger bredvid porten till hennes lägenhetshus.

Det är bra att man kan gå hem tidigare på dagen, men det blir inga pauser och fikaraster, så man får inte samma sammanhållning som man ofta får med kollegor hemma i Sverige.

Hon hade blivit erbjuden ett jobb i Örebro också, men det lockade mer att flytta till Oslo. I maj 2017 kom hon hit, och efter sommaren fick hon fast anställning på Aart. Arbetsplatsen har en internationell prägel med anställda av olika nationaliteter.

– Det är mest danskar, men även många andra nationaliteter som är med i projektet. Folk från Tyskland, Finland, Australien, Taiwan, Österrike, Frankrike och Island, säger Johanna.

Kontoret ligger precis som lägenheten på Majorstuen, så allt finns med andra ord inom nära räckhåll. Men projektet hon jobbar med ligger någon annanstans – i Ullandhaug utanför oljestaden Stavanger.

Kortare arbetsdagar utan pauser

Sjukhuset i Ullandhaug är ett stort och prestigefyllt projekt. När vi träffar Johanna är hon involverad i det pågående förprojektet med rumsritningar, möbler och inredning. Johanna ritar i ett 3D-program, och älskar att just jobba med större offentliga byggnader.

– Jag tycker det är kul för att det blir mer komplext med så stora projekt. Det är fler inblandade och det händer mycket.

Arbetstiderna i Norge är 7,5 timmar per dag, inklusive lunch. Och Johanna upplever att det finns både för- och nackdelar med de relativt korta och effektiva dagarna.

– Det är bra att man kan gå hem tidigare på dagen, men det blir inga pauser och fikaraster, så man får inte samma sammanhållning som man ofta får med kollegor hemma i Sverige.

På jobbet blev hon till en början förvånad över hur uppklädda folk var, jämfört med hur det varit när hon jobbat i Sverige.

– Det är viss status i att vara finklädd på jobbet här, med kostym på kontoret. När man går ut däremot är det tvärtom. Folk går ut i mer vardagliga kläder, medan man är mer uppklädd i Sverige, säger Johanna.

Jag tjänar mer här, och lönen ligger ungefär trettio procent högre generellt jämfört med Sverige. Men det är förstås dyrare att leva också.

Till en början hade hon lite svårt med språket, som trots allt bjuder på en del nya ord som man behöver lära sig för att hänga med.

– Jag var dålig på både danska och norska i början. Chefen fick ta det på engelska. Men nu förstår jag det mesta. Det funkar bra.  

Billig jobblunch men dyrare att äta ute i Oslo

Precis som på många andra företag i Oslo finns lunch i huset. Man går inte ut och äter på samma sätt som man ofta gör i Sverige.

– Vi får lunch för trettiosex kronor per dag, som dras på lönen. Så det är prisvärt. Vi får även telefon och gymkort av företaget, säger Johanna.

Lönen är dessutom högre än man kan förvänta sig i Sverige, menar hon.

– Jag tjänar mer här, och lönen ligger ungefär trettio procent högre generellt jämfört med Sverige. Men det är förstås dyrare att leva också. Att gå ut på restaurang är dyrt. Alkohol och chips brukar vi köpa med oss från Sverige. Alkoholen för att det är billigare, chipsen för att de är godare och har fler smaker att välja mellan, säger hon och skrattar.

Annars gillar Johanna Ahlfors sin nya hemstad. Oslo är lagom stort för att kunna ta sig fram till fots eller med cykel överallt. Det går snabbt att förflytta sig i stan.

På helgerna blir det utgång, gärna hemma på Majorstuen men även på andra ställen. Oslos uteliv har vuxit en hel del på senare år, och många nya barer poppar upp.

– Vi brukar gå ut i princip varje helg. Dessutom är allt stängt på söndagar, så man kan lika gärna gå ut och festa på lördagen.

Hur gick det att flytta till Norge?
– Företaget betalade flytten efteråt. Jag sparade kvitton och redovisade dem.

Hur var det att hitta boende i Oslo?
– Jag hittade mitt boende genom Facebookgruppen ”Svenskar i Oslo”. Vi bor fyra tjejer i ett kollektiv och betalar 6 000 kronor per rum, omöblerat.

Hur har det varit att hitta nya vänner?
– De flesta jag lärt känna är andra svenskar. Men jag spelar volleyboll i ett lag också, och där är det norska tjejer som jag träffar ibland också.

Johanna Ahlfors 3 tips i Oslo

  1. Frognerparken – Även kallad Vigelandsparken. Den ligger runt hörnet från Majostuen och är en stor park med massor av människoskulpturer av Gustav Vigeland. Där finns också stora gräsytor där man kan hänga med kompisar och ha picknick.
  2. Sognsvann –Ta t-banan till sjön Sognsvann, längst ut i väst. Det är fint att gå runt sjön, och både sommar och vinter är det ofta mycket folk där på helgen. På sommaren badar och vandrar man, på vintern är det längdskidåkning som gäller.
  3. Mikroryggerier – Det finns flera mysiga mikrobryggerier i Oslo. Nydalen (nydalenbryggeri.no) heter ett som ligger lite utanför stan, med restaurang och bar. Det finns även några på Grünerløkka och i centrum.