Corona satte stopp för nya livet i paradiset

Jessica fick njuta ett par veckor av sin nya hemstad Playa del Carmen, men corona kom snart och satte stopp för strandliv och utflykter. Nu längtar hon efter att nätverka och ägna sig åt mexikanskt tranquilo-liv.

Idén om utlandsarbete hade varit på tapeten länge. När möjligheten dök upp var Jessica och hennes familj inte sena på att nappa. I sin roll som projektledare för kliniska prövningar inom medicin och life science på ett internationellt företag kunde hon jobba på distans och fortsätta med sina pågående projekt.

– Spanska språket, den mexikanska kulturen och skola med svenska lärare för barnen. Det fanns många anledningar till varför det blev just Playa del Carmen i Mexiko, berättar Jessica. 

Och inte minst: en paus från vardagen i Sverige. En chans att uppleva en helt annorlunda livsstil.

Jessica har förvisso bara bott i Mexiko sedan december förra året, men hon är ingen novis på det här med utlandsjobb. Med sin sjuksköterskebakgrund har hon hunnit jobba både i Saudiarabien och Norge. Det har också blivit ett par volontärresor till Kenya och Ecuador.

I Playa del Carmen har hon inget fast kontor, men jobbar dagligen med project teams i Europa och USA. Som van distansarbetare har hon hittat rutiner som funkar, och brukar välja att sitta på co-workingställen.

Jessicas tips till Yucutánhalvön

  1. Yal Ku-lagunen i Akumal har otrolig snorkling. Missa inte strandrestaurangen La Buena Vida i närheten.
  2. Ön Holbox är en magiskt sömnig barfota-ö utan bilar.

Men sedan några månader tillbaka är det hemmets fyra väggar som gäller. Staden är i lockdown under den rådande pandemin.

– Vi får bara gå ut en och en för att handla mat och barnen får inte gå ut alls. Alla restauranger och stränder är stängda. Polis och militär patrullerar i staden, berättar Jessica.

Just den begränsade rörligheten har varit tuff. Jessica, hennes man och två döttrar är en aktiv familj som brukar vara ute mycket. Att ha hela familjen under samma tak 24 timmar om dygnet har varit en utmaning.

– Men jag ser också små ljusglimtar i den här situationen. Jag har äntligen fått mina döttrar att yoga med mig!

Jessica har turen att arbeta i en bransch som inte är värst drabbad av krisen. Hon nämner till exempel turistbranschen som jämförelse. Men hon ser samtidigt hur coronakrisen påverkat oss allihopa, på olika sätt. Hon tror att vi kommer få se nya arbetssätt i framtiden, till exempel dra ner på flygresor för möten som lika gärna kan göras på distans.

– Inget ont som inte har något gott med sig, som man brukar säga. Jag hoppas den här krisen blir en tankeställare för oss allihopa. Vi behöver vara tacksamma för det lilla och ta hand om vår planet.

Mexikanerna är otroligt glada och varma människor. Här ser man varandra och hjälper varandra.

Jessica jobbade mestadels på distans även innan coronautbrottet, men har ändå blivit bekant med den mexikanska arbetskulturen. Hon beskriver det som en positiv kulturkrock.

– Livet är mer ”tranquilo” och tid betyder inte riktigt samma sak här som i Sverige. Det var en utmaning i början, men också en av anledningarna till att vi valde att uppleva en annan kultur. Arbetsdagen ser också annorlunda ut eftersom de har siesta här. Man börjar jobba vid 6–7, tar en skön lunch mitt på dagen när det är som varmast, och fortsätter jobba till sjutiden. Arbetsdagen blir uppdelad på två pass. Det funkar jättebra och jag får mycket mer gjort, säger hon.

Har du några tips till en familj som ska flytta till Mexiko?

– Kolla upp hur ni ska sköta barnens skolgång, i god tid. Våra barn går på en skola här i stan, men vi blev till en början ålagda med vite från vår hemkommun eftersom vi var skrivna i Sverige och svensk skolplikt gäller.

Jessicas nya vardag blev inte som hon tänkt sig. Nu längtar hon till när krisen har lagt sig och hon kan upptäcka mer av sitt nya hem. Cykla, bada, åka på utflykter till cenotes och träffa folk. Den sociala biten är något som skiljer sig mycket från Sverige, menar Jessica.

– Mexikanerna är otroligt glada och varma människor. Här ser man varandra och hjälper varandra.