Jobbet som IT-konsult i bank- och finansstaden Luxemburg

Johan Kristensson avbröt sin karriär som IT-konsult för att följa med sin fru till Luxemburg. Han kom i rättan tid. Myndigheterna i Luxemburg digitaliseras just nu och hans kompetens är eftertraktad. Här finns jobb i massor och en vardag med ständig guldkant.

Luxemburg är världsstad och by på samma lilla yta. Staden har inte fler än 115 000 invånare, men är samtidigt ett av världens största finanscentrum och en av den Europeiska unionens tre huvudstäder.

– Atmosfären är speciell, försäkrar Johan Kristensson.

Han sitter bekvämt tillbakalutad på ett ganska anspråkslöst café i de glaskvarter i Kirchberg där hans nuvarande arbetsgivare Ernst and Young finns. Bland 1600 anställda av 62 olika nationaliteter trivs han som fisken i vattnet.

Föräldraledig i Luxemburg

Just nu är han föräldraledig en dag i veckan, möjligheterna till det har nyligen utökats.

– Det var möjligt att vara föräldraledig som pappa också tidigare, men från och med första december 2016 är reglerna mer flexibla. Det är till exempel möjligt att vara ledig en dag eller två och en halv dag i veckan nu. Tidigare var ersättningen väldigt låg också, vilket naturligtvis bidrog till att färre pappor tog ut föräldraledighet. 

Jag tycker väldigt mycket om den internationella miljön i Luxemburg. Kanske finns det något artificiellt över den; majoriteten är högutbildade, driftiga människor som sökt sig just hit.

Även Luxemburg förändras. Men fortfarande bygger ganska mycket i det luxemburgska samhällslivet på att den ena föräldern – vanligen en kvinna – är hemma. Exempelvis förväntas barnen gå hem från skolan vid lunch, äta hemma, och sen gå tillbaka.

Sånt kan vara lite svårsmält för svenskar. Men dels finns tjänster att köpa för dem som envisas med att ha två karriärer i ett hushåll, och dels har Johan Kristensson inte flyttat till Luxemburg med förväntningen att allt som är annorlunda ska vara i hans smak. Det är när det sociala och det kulturella bryts mot varandra som vardagen blir intressant.

– Jag tycker väldigt mycket om den internationella miljön i Luxemburg. Kanske finns det något artificiellt över den, majoriteten är högutbildade, driftiga människor som sökt sig just hit. Men det är fint. Människor här är öppensinnade.

I Sverige var han it-konsult på Cap Gemini, han bodde i Farsta och hans fru Lucia arbetade för FN, bland annat i de tidigare öststaterna. Själv jobbade han inom telecom, främst med projektledning och utveckling på olika myndigheter.

– Vi fick barn och behövde hitta en plats där vi kunde vara på samma ställe och ändå ha samma karriärmöjligheter och kontakter internationellt. Och så fick Lucia arbete på EU-kommissionen som översättare.

Att söka jobb i Luxemburg

Fina möjligheter öppnade sig för honom i Sverige just då, men Johan Kristensson hade gjort sin research och kände sig rätt säker på att få jobb även i Luxemburg. Dessutom kändes det kul att få bryta upp och få starta om med något nytt och annorlunda, även om det skulle innebära ett avbrott i karriären.

– Vi kollade allt väldigt noga och hade en bra bild av våra möjligheter när vi kom hit. Men jag kunde inte franska, och det är viktigt här. Det kan vara lite svårt att förutsäga hur CV:et utvärderas om kunskaper i franska inte finns med i det…

2015 gick alltså flyttlasset. Familjen gled förbi Luxemburgs svåra bostadsmarknad eftersom den Air BnB-lägenhet de hyrde som tillfällig lösning var bra för dem. Efter att ha långtidshyrt den i ett och ett halvt år hittade de en lägenhet till salu i samma hus och där bor de nu sedan två år tillbaka.

3 tips på platser du inte får missa i Luxemburg

  1. Vianden – ett riktigt sagoslott.
  2. Casemates du Bock – en försvarsanläggning utgrävd ur berget under Luxemburg.
  3. Müllerthal – även kallat ”Lilla Schweiz”. Fantastisk natur.
Müllerthal
Slottet Vianden
Arbetsspråket på min nuvarande avdelning är engelska, men jag pluggar naturligtvis franska, det är nödvändigt för att komma vidare. Språkstudierna går förvånansvärt bra med de appar som finns, som Duolingo, Memrise och liknande.

Först var Johan Kristensson föräldraledig med den äldsta pojken samtidigt som han sökte jobb. Det visade sig vara lättare än han trodde, erbjudandena började rasa in och snart klev han in på Ernst and Young, EY, som nyanställd.

På EY digitaliserar han skattetjänster för företag. Han är den första med IT-bakgrund på avdelningen. Övriga är skattejurister.

–  Myndigheterna i Luxemburg tillhandahåller inte online-tjänster, man är tvungen att fysiskt gå till ett kontor för att utföra ärenden. Men skattemyndigheten ligger i framkant med digitaliseringen, så de bryter ny mark här nu. Och det är rimligt att tro att andra myndigheter följer efter, förklarar han.

Och när myndigheterna digitaliserar så gör även företagen det. Det var därför just Johan Kristensson rekryterades – han passade för den typ av tjänster som öppnade sig på marknaden. EY skapar alltså lösningar för de företag som ska tillhandahålla redovisningarna till skattemyndigheten i digitalt format.

Eftersom hela Luxemburgs byråkrati fortfarande är mycket manuell finns jobb i massor för framtiden. Ett inte alltför avlägset scenario är att han har ett eget team som arbetar med digitalisering och som ligger utanför skattefunktionen på EY.

– Arbetsspråket på min nuvarande avdelning är engelska, men jag pluggar naturligtvis franska, det är nödvändigt för att komma vidare. Språkstudierna går förvånansvärt bra med de appar som finns, som Duolingo, Memrise och liknande.

Många har inte råd att bo här, de bosätter sig i Tyskland, Frankrike eller Belgien och pendlar över landgränsen. Trafiken in till Luxemburg kan vara svår, ofta med förseningar på en timme.

Men jobbet är inte allt i det nya landet, vardagen har också en ny kvalitet. Fastän de bor bara en promenad utanför centrum bor de på landet, komplett med kohagar och hästhagar. Sönerna är två och fem år, och familje- och friluftslivet är enkelt och livligt. Familjen idrottar mycket och runt knuten finns en fin bokskog att picknicka i, och slingriga cykelvägar för utflykter. Grannarna har liksom arbetskamraterna många olika nationaliteter och kindpussar vänner emellan känns numera lika naturligt som björnkramar.

– Vi bor i Bertrange, som ligger fyra kilometer väster om stadskärnan. Det är perfekt för oss. Men vi ser fram emot att utnyttja mer av det kulturliv som finns i Luxemburg – en av nackdelarna med att flytta utomlands är att föräldrar och morföräldrar inte finns i närheten som support och barnvakt, så vi har inte hunnit med det än.

Luxemburgs bostads- och arbetsmarknad

Det finns fler saker att tänka på för en familj som flyttar till Luxemburg. Dels är arbetsmarknaden väldigt ensidig: svenskar som bor här jobbar som regel inom antingen bank och finans, eller i EU-byråkratin. Och dels är det väldigt svårt att få fatt i en lägenhet till rimligt pris. Med två eller tre sovrum blir hyran lätt omkring 25 000 kronor i månaden.

– Många har inte råd att bo här, de bosätter sig i Tyskland, Frankrike eller Belgien och pendlar över landgränsen. Trafiken in till Luxemburg kan vara svår, ofta med förseningar på en timme.

Johan Kristersson skakar på huvudet. Själv behöver han inte ens bil. Avståndet mellan Bertrange och Kirchberg tillryggalägger han med buss på drygt 30 minuter. Och det finns inga planer på att byta vare sig jobb eller boende, som det ser ut idag.

–  Ett av de största problemen med Luxemburg är att hitta boende. Men vi har det jättefint där vi är, konstaterar han.

Kuriosa om Luxemburg

  1. Luxemburg är ett av världens tre rikaste länder, räknat på BNP. Välståndet har sin bas i 1800-talets framgångsrika järn- och stålindustri, men är idag beroende av den starka bank- och finanssektorn.
  2. Landet har den högsta minimilönen i Europa, omkring 20 000 svenska kronor i månaden.
  3. Lilleputtlandet Luxemburg är världens enda storhertigdöme.
  4. Landets yta är stor som Blekinges, och där samsas 2018 enligt Nationalencyklopedin 591 500 medborgare. Bara 60 % av dem är luxemburgare.
  5. Trots att staden Luxemburg är liten kommer det påtagligt ofta mycket stora artister hit. Luxemburg har förmånliga skatter för alla, privatpersoner som företag. Och det finns ett skatteupplägg som innebär att internationella artister kan skatta på ett mer fördelaktigt sätt om de har ett evenemang i Luxemburg.