Malin skaffade familj och jobb i drömlandet Kanada

Hon hade på känn att Kanada skulle passa henne. Nu har Malin Otmalm stadgat sig i Vancouver och älskar livsstilen och människorna i ”the Pacific Northwest”. Med den lilla dottern Stella får hon uppleva för- och nackdelarna i samhället – från utmärkt förlossningsvård till dyr barnomsorg.

Malin Otmalm tar emot i sitt hem i den mysiga stadsdelen Kitsilano, även kallad ”Kits”, nära stranden strax söder om downtown Vancouver. Hyreslägenheten är öppen och ljus. På kylskåpsdörren sitter bilder på vänner och familj, i vardagsrummet ligger några leksaker på en filt och i hörnet finns en gaseldstad – en detalj som tycks vara obligatorisk i varje kanadensiskt hem. På vintern lär den behövas, när regn och dimma dominerar i Vancouver, men vid vårt besök är det sommar och vackert väder och balkongdörren står på glänt. Från balkongen ser vi yogaklädmärket Lululemons högkvarter, som också är Malins arbetsplats.  

– Det är kanske lite väl nära att bara behöva gå över gatan för att komma till jobbet. Härifrån kan jag se mina chefer och kollegor komma och gå, säger Malin och fortsätter:

– Men mina närmaste chefer umgås jag faktiskt med även på fritiden.

Just nu är hon dock föräldraledig med dotterns Stella, fem månader. Genom den statliga anställningsförsäkringen ”employment insurance”, får hon som föräldraledig ut 40-50 procent av sin lön i ett år, och vissa företag skjuter till mer pengar att röra sig med.

– Men man känner ju en viss press att komma tillbaka till jobbet och inte missa för mycket.

Lätt att hitta jobb i Kanada – och att förlora det

När det exempelvis gäller sjukvård har Kanada och Sverige liknande system. Man betalar en avgift vid ett besök på vårdcentralen eller sjukhuset, men i övrigt är vården gratis. Däremot är anställningstryggheten något helt annat. Arbetsmarknaden i Kanada är väldigt rörlig. Precis som i USA är det förhållandevis lätt att få jobb, men också lättare att bli av med det.

– You get hired, but it’s easier to get fired. Men om du blir av med jobbet för att det inte finns tillräckligt med arbete eller för att företaget går dåligt, så ska du få tre veckors lön som kompensation. Blir du sparkad får du däremot ingenting alls. 

Malin Otmalm hade rest en hel del och bott i London innan hon bestämde sig för att testa Kanada. Hon hade träffat många kanadensare och gillade människorna. När flytten blev av valde hon ”det riktiga Kanada”, nämligen Kamloops, som ligger ungefär fyra timmar bort i samma delstat, British Columbia. I Kamloops pluggade hon design och tog sin examen år 2011. När hon var klar kunde hon jobba i ett par år på sitt ”post graduate visa”. I Kamloops träffade hon också Korey, som hon gifte sig med år 2012. Året därpå flyttade de till Vancouver.

Malins tips i Vancouver

  1. Favoritkvarter – Main street, Chinatown och Kitsilano.
  2. Favoritrestauranger – italienskt hos Charlies på Main street, italienskt hos Nook i Kitsilano, veganmat ho Kokomo i Chinatown.
  3. Bästa stränderna – Spanish banks och Lions bay.
  4. Bästa träningsklubbarna – Ride i Yaletown och Movement 108 nära Kitsilano.
Förutom min lön får jag en rad förmåner. Det ingår till exempel massage för 500 dollar per år, akupunktur, träning och en del gratiskort som bland annat kan gälla för skidliftar i bergen en bit bort.

Grafisk designer med balans mellan mycket jobb och flexibla arbetstider

Hennes första jobb i Vancouver var som grafisk designer på en spelagentur. Men sedan tre år är hon alltså anställd på Lululemon, där hon bland annat designar kampanjer, sätter ihop mood boards och gör annonsmaterial. På Lululemon får hon, förutom sin lön, en rad förmåner. Där ingår till exempel massage för 500 dollar per år, akupunktur, träning och en del gratiskort som bland annat kan gälla för skidliftar i bergen en bit bort.

– Det hör väl till kulturen i företaget. Men jag får också förmåner genom min mans jobb. Så jag får faktiskt dubbelt av mycket, såsom massage för 1 000 dollar och dessutom flera saker som täcker vår dotter, konstaterar Malin. 

Försäkring får hon också genom sin man Korey och hans jobb. Och arbetstiderna – ja, det är allt mellan halvdag och fullt ös.

– För mig är arbetstiderna flexibla. Jag kan gå tidigare en fredag och chilla på stranden, och sedan jobba längre en annan dag. Men vissa perioder jobbar jag tjugo timmar om dygnet. Fast mig gör det inte så mycket. Jag älskar mitt jobb.

Hur ser barnomsorgen i Kanada ut?

– Förskola är betydligt dyrare här än i Sverige. En förskoleplats för 1 100 dollar per månad betraktas som billigt här. Det normala är snarare 1 600 dollar. Man måste anmäla sig när barnet är fött, eller helst tidigare, för att få plats. Annars blir det ”nanny share”, alltså att dela en nanny med andra. En nanny tar ofta 45 dollar per timme om det är flera som delar, eller 30 dollar per timme om det gäller ett barn.

Hur var det att få barn i Kanada?

– BB var jättebra. Maten var toppen, och jag var där i tre dagar och blev påpassad hela tiden. Dagen efter att vi kommit hem kom en kvinna från kommunen hit för att kolla att allt var okej, och henne kunde vi ringa när vi ville.

Vad har Kanada för system för semester?

– Jag har tre veckors semester. Ingen tar mer på Lululemon. Men min man Korey har fem veckor. I Kanada får man två veckors lagstadgad betald semester, och efter sex år med samma arbetsgivare ska man få tre veckor betald semester. Den som har två veckors semester ska få fyra procent av årslönen som en betalning som ska täcka semestern, och den som får tre veckor ska få sex procent av årslönen.

Hur sparar du till pension i Kanada?

– När jag betalar skatt (som ligger på cirka 25-30 procent) blir jag kvalificerad till statlig pension. Jag sparar även privat. En del företag har som policy att matcha det du sparar privat, så om du lägger undan 10 procent av din lön till pension så lägger de till motsvarande summa.

Hur upplever du staden Vancouver?

– Jag älskar stan och människorna! Det finns en positivitet och acceptans här. Folk är trevliga. Hälsar alltid och pratar med främlingar. Men så var det även i Kamloops. De tycker förstås att folk är snobbar här. 

Läs mer på Kanadas statliga sida om att jobba och bo i Kanada.