Flyttade till Kanada med sponsrat arbetstillstånd

Utan Olle Petersson skulle dinosauriernas framfart i ”Jurassic World” vara lite mer overkliga och lasersvärden i ”Star Wars: the Last Jedi” lite tröttare. Som specialist på visuella effekter har han en stor arbetsmarknad i Vancouver, dit en betydande del av Hollywoods filmindustri har flyttat.

En risig bil av sextiotalsmodell rullar fram utanför Revolver Café i Gastown, Vancouver. Oljetunnor, gamla möbler och militärskrot ligger huller om buller på den normalt ganska prydliga gatan i ett av stans hippaste kvarter. Men för dagen är allt stökigt och kaféet har förklätts till järnaffär.  

Det är inspelning av den tredje säsongen av tv-serien ”The Man in the High Castle” (Amazon) – en dystopi om vad som kunde ha hänt om Hitler vunnit andra världskriget. Film- och tv-serie-inspelningar är en del av vardagen här, i ”Hollywood North”, som Vancouver ibland kallas. Filmindustrin har flyttat hit en stor del av sina produktioner tack vare skattelättnader som gör det billigare att spela in här än i USA.

Det är en viss kontrast till det lilla samhället Rälla, på Öland, där Olle Petersson växte upp. En uttråkad Olle fördrev tonårstiden med att köra moppe och se på film. Mycket film. På gymnasiet gick han ett teknikprogram med datainriktning.

– Och där gjorde jag faktiskt ett lasersvärd. Det är lite kul att det började så. Då trodde jag väl aldrig att jag skulle hamna här, säger han, när vi ses på favoritstället Café Medina i Downtown Vancouver.

Olle har nyss avslutat arbetet med att lägga visuella effekter (visual effects) på filmen ”Star Wars VIII: The Last Jedi”. Där kom hans gamla lasersvärd tillbaka, som en dröm som blivit sann.

– Kort sagt tar jag det filmade materialet och 3D, och sätter ihop det så att det ser bra ut. I Star Wars till exempel, får jag en animering av ett lasersvärd som en Jedi håller i. Sedan lägger jag på glow och interaktivt ljus.

I rollen som Digital Compositor/VFX artist är det detaljerna han skapar som gör det animerade materialet mer levande och verklighetstroget. När en människa och en dinosaurie möts i ”Jurassic World” har Olle varit där och gjort skuggor av människan som syns på dinosaurien. Han ser till att det dammar i gruset när de enorma urtidsdjuren rör sig, så att de ser ut att röra sig i en verklig värld.

 

När jag flyttade hit fick jag 3 000 dollar i flyttbidrag (relocation package). Jag får arbetstillstånd för ett år i taget, och nu har jag varit i Vancouver i två och ett halvt år. För att förnya tillstånden har jag fått lov att åka ut ur landet och in igen – en så kallad ‘visa run’.

Sponsrat arbetstillstånd för Olle i Kanada

Vägen till drömjobbet gick via skolan Campus I12 i Eksjö, som tillhör Tekniska högskolan i Jönköping. Där gick Olle Petersson utbildningen ”Visual Effects” i två år, och fick sedan praktik på det Stockholmsbaserade produktionsbolaget Chimney, som har många filmer och reklamfilmer på sin meritlista. Samma sommar som han jobbade på Chimney var han och hälsade på sin pappas kusin med barn, som bor i Vancouver. Han fastnade både för stan och för omgivningarna. Här har han nära till världsklassig skidåkning i Whistler och kan åka och surfa på Vancouver Island. Att filmbranschen finns här gjorde inte saken sämre.

Han skickade sin ”show reel”, en marknadsföringsfilm med exempel på vad han gjort, till de produktionsbolag han var intresserad av att jobba med, och blev bokad för intervjuer med två av dem.

  – Jag satt i en timme med fyra personer på telefon. De grillade mig. Både med personliga och tekniska frågor. Men jag fick jobbet hos båda företagen och kunde själv välja vilket jag ville ha. Mina kunskaper är så speciella att arbetsgivaren sponsrade mitt arbetstillstånd. De fixade allt, säger Olle Petersson.

När han flyttade hit fick han 3 000 dollar i flyttbidrag (relocation package). Han fick arbetstillstånd för ett år i taget, och när vi ses har han varit i Vancouver i två och ett halvt år. För att förnya tillstånden har han fått lov att åka ut ur landet och in igen – en så kallad ”visa run”.

Olle har på senare tid jobbat åt ILM (Industrial Light and Magic), som är Hollywoods ledande produktionsbolag inom specialeffekter, och grundades av George Lucas när han behövde bättre teknik till Stjärnornas Krig.

– Där är vi 600 personer som jobbar med specialeffekter. Jag jobbar på kontrakt och har ingen betald semester, och dessutom vill ju alla visa framfötterna. Så ingen tar ledigt. Men det är mer än dubbelt så bra betalt som hemma, så det går att spara pengar.

Olles 5 tips för en perfekt dag i Vancouver

 1. Hyr cykel på Denman street – cykla runt Stanley Parks ”seawall”. På vägen kan man stanna på 3rd Beach för ett litet dopp.
 2. Fortsätt sedan förbi till English Bay och vidare mot Burrard Bridge för att komma över till Kitsilano och Kits Beach. Här kan man stanna ett tag och spela beachvolley med de lokala beachhunkarna.
 3. Cykla vidare till Granville Island – en stor marknad med massor av olika prylar och mat.
 4. Om du vill klubba föreslår jag att du går till Port Side i Gastown.
 5. Solnedgången i English Bay. Ta med en filt och lite vin. Otroligt mysigt!

Bra lön och mycket övertid i jobbet

Filmindustrin kräver periodvis en rejäl dos övertid av alla inblandade. När Olle jobbade med Jurassic World jobbade han 100 timmar i veckan i tre månader. Och med den senaste Star Wars-filmen har han jobbat övertid länge. Men det innebär också mer pengar. Enligt upplägget han har haft får han den vanliga avtalade lönen om han jobbar 40 timmar per vecka. Jobbar han 40–60 timmar per vecka får han 1,5 gånger lönen, och jobbar han över 60 timmar i veckan får han dubbel lön.

– Det är en del hårt jobb, men de säger alltid till oss att – är ni för trötta och på väg att bli utbrända – gå hem. Det är ett kul jobb och god stämning på jobbet.

Han har fått erbjudande om att stiga i graderna, men avböjt. Han vill inte komma ifrån hantverket, det ju det som är det roliga. Ena dagen trixar han med lasersvärd, andra dagen ägnar han sig åt ”matte painting” – och målar bort Vancouver i bakgrunden, för att istället måla in en kuliss från New York.

Nu ser han fram emot att ta ledigt ett tag. Åka till Bali och surfa. Inte planera in något jobb än på länge.

– Men Vancouver är en fantastisk stad, jag trivs väldigt bra här. Och jobben finns dessutom här. Så jag kommer förmodligen tillbaka, säger han och ler.

Hur ser visual effects-branschen i Vancouver ut?

– Nästan alla visual effects-företag har flyttat hit från Los Angeles. I Vancouver finns 7-10 jättestora företag som sysslar med det, och säkert 10-20 mindre. Det är en väldigt internationell bransch. Bara 20-30 procent av dem jag jobbar med är kanadensare.

Hur ser sjukvården i Kanada ut?

– Jag betalar Medical Services Plan (MSP) för 70 dollar i månaden och får då gratis sjukvård. Betalar jag 100 dollar i månaden så ingår gratis tandläkare och massage.

Har du sjukdagar på jobbet i Kanada?
– Jag får ta ut fem betalda sjukdagar per år. En del har tio dagar, det beror på företaget.

Hur är arbetskulturen i Kanada?

– Hemma i Sverige är det en lite plattare organisation. Man ger mer input till projektet. Här gör man mest som man blir tillsagd att göra. Det är mer hierarkiskt, lite mer noga med vem som får prata på mötena.

Vad saknar du i Sverige?

– Familj, vänner, kaviar och choklad.

 

Olles 7 tips på matställen i Vancouver

 1. Café Medina – det är ett väldigt populärt ställe så var där runt kl 10.00 för då börjar andra sittningen.
 2. Gastown – det är väldigt turistigt på Water Street men värt att strosa nerför i alla fall en gång. På gatan Cardova finns det väldigt bra shopping, bland annat ett ställe som heter Frank and Oak, väldigt fina kläder i min smak. Mitt emot ligger ett grymt café med väldigt goda kanelbullar och kaffe som heter Timbertrain.
 3. Tacofino – när man är i Gastown måste man testa tacos eller burrito på Tacofino. Crispy chicken eller fish är att rekommendera!
 4. The Diamond – en mysig bar i Gastown med riktigt goda drinkar.
 5. Våfflorna på Café Nero, Robson Street – utsedda till en av stans bästa våfflor men många olika spännande varianter. Dom serverar ett lokalt kaffe som heter 49th Parallel som är grymt!
 6. Ät sushi – i Vancouver så bör man äta sushi så mycket man kan. Den asiatiska populationen är väldigt stor och tack vare att stan ligger precis vid kusten så är sushin helt otroligt bra! Det ligger en massa olika sushiställen på Davie Street som är bra. Det är ungefär halva priset jämfört med hemma i Sverige. Så spendera inte mer än 10 dollar (65 kr).
 7. Parlour i Yaletown – ett grymt pizzaställe som senare förvandlas till pub/nattklubb. Väldigt kul och härligt ställe.