Så blev hon kanadensisk medborgare

Anna Hewett kom till Kanada först som student, och sedan på working holiday-visum. Nu är hon kanadensisk medborgare och känner sig hemma i Vancouver. Men med svensk au pair till dottern och engagemang i svenskföreningen SWEA, behåller hon banden till hemlandet.

Anna Hewett, som tidigare hette Norrström, hade både pluggat och rest en del när hon bestämde sig för att testa att bo i Kanada under en tid. År 2005 valde hon därför att studera en termins antropologi och sociologi på University of British Columbia, UBC, i Vancouver. Och när hon kom hem ville hon genast tillbaka.

Eftersom Anna inte var över 30 år kunde hon söka ett ”working holiday visa” och därmed ha möjlighet att jobba och vistas i Kanada under ett år. Men just när hon skulle söka fick hon veta att de hade dragit in tillstånden för resten av det året. Hon bestämde sig dock för att åka ändå. Bodde gjorde hon hos engelsmannen Scott, som hon numera är gift med, och fick en obetald praktikplats hos välgörenhetsorganisationen Oxfam.

– Om man har fast jobb är det lättare att få uppehållstillstånd, och det var vad jag ville ha. Jag hade tur. Jag sökte och fick fast jobb inom rekrytering, för att hon som anställde mig tyckte att jag hade rätt attityd, säger Anna och skrattar lite åt minnet.

Det var hennes säljande och positiva sida som gav genomslag och ledde till hennes livs första fasta jobb, år 2007. Just då tänkte hon att det var perfekt att jobba inom rekrytering eftersom hon på kuppen skulle få lära sig hur arbetsmarknaden fungerar, och sedan kunna gå vidare med något annat. Att hon skulle bli kvar i branschen visste hon inte då.

Antalet svenskar i stan uppskattas till ett par tusen, varav mindre än hundra är medlemmar i SWEA. För den som vill finns aktiviteter och fester – givetvis blir det både midsommarfirande och kräftskivor.

Jobbet innebar ett högt tempo från början och krävde ganska mycket improvisation från Annas sida. Hennes jobb var att knyta till sig företag som i sin tur behövde rekrytera personal. Och hon dök in i det med målmedvetenhet och egna metoder.

– Jag gick till businesskvarteren runt Burrard Street och tog kort på skyltarna med företagsnamn. Sen ringde jag dem och erbjöd våra tjänster. Jag hade jättekul!

Under de första åren jobbade hon för två olika rekryteringsfirmor. År 2010 gick hon för första gången till Swim Recruiting där hon, efter ett mellanspel på en annan firma, idag är tillbaka med en flexibel roll med mycket eget ansvar. Numera har hon ett nätverk av företag som hon fått en relation till. De berättar för henne vilka behov de har, och hon ser till att de får hjälp från rätt rekryterare inom företaget.  

Svensk au pair istället för förskola i Kanada

Dottern Annica är två och ett halvt år när vi träffar Anna i Vancouver. För att ge dottern det svenska, både vad gäller kultur och språk, har Anna och Scott anställt en svensk au pair. Hon är här på working holiday-visum och kan stanna i ett år.

– Hon får en liten lön, telefon, mat, försäkring och flygbiljetterna. Det blir bara lite mer pengar än vad vi skulle lägga på dagis. Men det är svårt att få plats på dagis här, och med vår au pair får vi det svenska som en bra bonus, säger Anna.

I Vancouver finns även ”Svenska skolan”, som drivs av en förening, dit barnen kan gå en eftermiddag i veckan från tre års ålder. För lite äldre barn finns programmet ”Läs och skriv”, där ett femtontal barn får utveckla sin svenska på fritiden.

– Annica varvar hejvilt mellan engelska och svenska. Men hennes ordförståelse är bra, säger Anna Hewett, som också är engagerad i den svenska föreningen SWEA, och därigenom har lärt känna många svenskar.

Hon uppskattar antalet svenskar i stan till ”ett par tusen”, varav mindre än hundra är medlemmar i SWEA. För den som vill finns aktiviteter och fester – givetvis blir det både midsommarfirande och kräftskivor, och de har en egen avdelning i ”Scandinavian Community Centre” i Burnaby strax öster om Vancouver, där den stora trädgården är perfekt för olika firanden.

När Anna var ordförande i SWEA:s Vancouveravdelning, 2014, var hon också med och införde ”SWEA professional”, som är ett nätverk för yrkesarbetande svenska kvinnor i området. De ordnar bland annat seminarier och studiebesök.

– SWEA ger en otrolig gemenskap och är en bra väg in i samhället när man kommer hit. Man får ett nätverk av personer som kan ge råd och hjälp.

Anna älskar naturen kring Vancouver och alla friluftsaktiviteter som finns i närheten. Den lilla familjen har bosatt sig i norra Vancouver, alltså på norra sidan av Burrardsundet, och därifrån kan hon ta färjan till jobbet.

– Jag trivs verkligen bra. Det kändes rätt att bli kanadensisk medborgare också, så att jag kan rösta i valen. Jag blir kvar, säger Anna Hewett och ler.  

Har du tips som underlättar jobbsökandet i Kanada?

– Ett cv brukar vara två eller tre sidor långt, och det gäller att visa vad man har åstadkommit på de tidigare arbetsplatserna – och hur man har gjort det. Inte bara ange hur länge man har jobbat där. Svenskar kan ha svårt för det, för att de känner att de skryter. Jag har själv svårt för det, så jag brukar låta en kompis hjälpa mig. Man får se det som marknadsföring, se sig själv utifrån. Men det gäller också att vara konkret med vad man åstadkommit, man kan inte bara säga ”jag är bra”.

Hur är arbetsmarknaden i Vancouver?

– Fastighetsbranschen är stor. Det byggs mycket. Här finns även många it-startups och större it-företag som Google och Microsoft har kontor här. Sedan är ju filmindustrin stor i stan, för att det är billigare att spela in här än i Los Angeles. Flera företag som rör filmbranschen finns här. Sedan finns klädbranschen, med Lululemon och Aritzia. Företaget Lush, som säljer hud- och badprodukter, har sitt nordamerikanska huvudkontor här. I övrigt är vården en stor arbetsgivare och om man ser till hela provinsen är också gruvindustrin stor.

Hur ser upplägget för semester i Kanada ut?

– Jag har fem veckors semester, men den är inte betald. Jag jobbar på provision.

 

Annas tips på upplevelser i Vancouver

  1. Stanley Park – en stor, fantastisk park där man till exempel kan promenera, bada och cykla.
  2. Grouse Grind – strax norr om Vancouver ligger Grouse Mountain. Det är populärt att ta den branta, slingrande stigen upp till toppen (att göra ”the Grouse Grind). Bra kondition krävs! På toppen väntar en kall öl eller en glass, en liten björnpark, zipline och linbana ner.
  3. Mat – det finns mycket bra sushi i Vancouver! Minami är ett tips.
  4. Lynn Canyo – med en hängbro och härlig natur att upptäcka!