Jobba i Japan – så är arbetskulturen

Kajsa Nilsson har arbetat i Australien, Malaysia, Japan och Indien. Arbetsdagarna kan på många ställen vara längre och konkurrensen mellan kollegorna hårdare än i Sverige. Ändå menar hon att en japansk arbetsplats inte skiljer sig mycket från en svensk.

När Kajsa Nilsson flyttade till Japan kunde hon redan japanska. Det var en av anledningarna till att hon fick sitt jobb. Tidigare hade hon arbetat som journalist i Sverige, men när hon fick tips om att Ikea sökte folk som talade språket så valde hon att söka. Sedan dess har hon blivit kvar i företaget. Förutom fem år i Japan har hon arbetat i både Australien och Malaysia.  Nu bor hon sedan nio månader tillbaka i Bangalore, Indien.

Arbetsdagarna har sett ganska lika ut oavsett vilket land hon arbetat i. Eftersom Ikea är ett svenskt företag så tror hon att den svenska företagskulturen även följer med till andra länder och kulturer. På Ikea i Malaysia är nämligen både fikaraster och kontorslandskap inslag i vardagen, trots att det annars ses som typiskt svenskt. 

– En tydlig skillnad är dock att de flesta arbetar längre, man kommer in tidigare till jobbet och går hem senare. Så har det varit i alla länder jag arbetat i, säger Kajsa Nilsson.

Under sitt första arbete i Japan märkte hon tidigt att nyanser i språket är någonting som färgar arbetsplatskulturen. Som utlänning kan det ibland vara svåra att hänga med.

– Japanska är ett språk med väldigt många nivåer av artigheter. Det tog ett tag att plocka upp vilka som passade var. Till exempel skulle jag inte vara för artig mot mina medarbetare. Men om någon ringde från min bank så skulle jag i stället be dem att inte vara för artiga.

Hon upplevde samtidigt att det inte var några problem att göra fel, alla var oerhört hjälpsamma. Och fel blev det ibland. Som när hon skulle säga till en medarbetare att hon gjorde ett bra jobb.

– Hon bara skrattade och sa ”vi är inte tillsammans än!”. Då visade det sig att jag istället sagt att jag var förälskad i henne.

Kajsas 3 tips på japanska smakupplevelser

  1. Tan-tanmen – en ramen med chili och kött. Min favorit.
  2. Ramune – en sockerdricka där du måste slå ner en liten glaskula i flaskan.
  3. Tai-yaki – en kaka som är vanlig på festivaler. Den bakas framför dig, ser ut som en fisk och är fylld med röda bönor, choklad eller vaniljkräm.
I Japan ska du helt enkelt ha jobbat ett visst antal år för att kunna klättra i karriärstegen.

Hård konkurrens om positioner i företaget

Kajsa har jobbat på Ikea i över tio år och haft många olika positioner inom företaget. I Japan arbetade hon först som säljledare i butik och hann sedan ha tre olika chefstjänster, både i Tokyo och i Kobe.

När hon kom till landet slogs hon av att de japanska medarbetarna förde en ganska aggressiv kamp för att hitta sin plats i företaget. Men eftersom Kajsa kommit in som utomstående och haft kortare kontrakt har hon känt att hon kunnat stå vid sidan av och inte behövt positionera sig.

– Det har jag varit ganska glad över att jag sluppit. Men det är svårt att stå utanför det helt. Vid några tillfällen har det blivit ganska elak stämning, folk har hackat neråt och gruppen har inte kunnat samarbeta för att man vill bevisa att man är bättre än någon annan.

I Japan är det väldigt vanligt att du blir befordrad utifrån senioritet. Du ska helt enkelt ha jobbat ett visst antal år för att kunna klättra i karriärstegen.

– Det systemet är väldigt svårt att bryta på många arbetsplatser. Men på Ikea funkade det inte så, där var det i stället kompetensen som styrde. Det gjorde nog att en del såg en chans att röra på sig och därför blev de som ville vara kvar ännu mer benägna att säkra sin position.

För att säkerställa sin oumbärlighet på arbetsplatsen var det många som hittade ett specifikt ämne att bli expert på.

– När jag haft personalansvar har jag däremot försökt få mina medarbetare att gå hem och vila om ingenting är på väg att brinna upp. Hjälpt dem med att effektivisera arbetet på plats.

Känner sig som hemma i alla länder

Kajsa har trivts väldigt bra i alla länder hon arbetat i. Hon skulle inte tveka om hon fick frågan om att flytta tillbaka till något av dem. Och hon har lärt sig mer och mer om hur det är att börja arbeta i ett nytt land, allt eftersom, oavsett vilket land det  är. Hon är trygg i att försöka hitta ett bostadsområde som hon vill bo i och i att klura ut byråkratin.

– Jag vet ju att jag har tidsbegränsade jobb, men jag försöker få ut så mycket som möjligt av att bo i ett annat land. Till exempel så reser jag väldigt mycket. Jobbet är ju inte allt.

5 fakta om Tokyo

  1. Namnet Tokyo betyder “östra huvudstaden”.
  2. Tokyo-området, Stortokyo, är världens folkrikaste storstadsområde med 38 miljoner invånare.
  3. Staden anses vara en av världens säkraste att vistas i. Brottsligheten är låg, och trafiksäkerheten och den digitala säkerheten är hög.
  4. Fisk är en viktig del av den japanska matkulturen. På den världsberömda fiskmarknaden Tsukiji i Tokyo säljs 2 300 ton fisk och skaldjur varje dag.
  5. Tokyo är värdstad för OS år 2020. Spelen har hållits här förut, år 1964. Staden skulle egentligen stå som värd även år 1940, men tävlingarna flyttades först till Helsingfors, för att sedan ställas in på grund av andra världskriget.