Solli lever drömlivet i Paris

Att bo i Paris är en gammal dröm som gått i uppfyllelse. I dag lever Solli Kanani spontant, med vardagen fylld av konst och kultur. Och fotografi. I soluppgång och solnedgång knatar hon omkring i staden med sin kamera, sökande sina motiv.

Alldeles intill Louvren, på Café Le Nemours njuter Solli Kanani från Lund av att vara en del av det klassiska Paris. Hon är här för konsten, historien, kulturen och cafélivet. 2009 sa hon upp sig från det företag i Stockholm där hon jobbat i fyra år efter sin ingenjörsexamen från KTH. Hon var 28 år och ville ha förändring i livet:

– Jag flyttade till Paris utan att kunna språket så bra och utan att ha vare sig jobb eller vänner här. Men den andra dagen i Paris printade jag mitt cv i 50 exemplar och delade ut det. Jag fick jobb på konditorikedjan Ladurée.

Hon pluggade franska på Sorbonne och praktiserade språket dagtid på Ladurée. Och snart kunde Solli Kanani flytta från rummet på Svenska Studenthemmet till sin första lägenhet i Paris.  Idag bor hon centralt i St Germain, i en mindre studio på 15 kvadratmeter med kokvrå i hallen.

– Jag föredrar att resa och få ut mer av livet, hellre än att betala 20 000 kronor i månaden för att få bo lite större, konstaterar hon.

Den lilla lägenheten ser inte så mycket av henne. I hennes dröm om Paris är den händelserika vardagen central, där varje dag är fylld. Hon kanaliserade redan från början sitt sinne för estetik i fotografering. Oräkneliga timmar har hon vandrat omkring med sin kamera för att fånga staden i det speciella ljus som kommer med gryning och skymning. Ett månadskort för 200 kronor öppnar alla biografdörrar, och liknande kort finns för museer. Solli Kanani är stammis på Louvren.

För att öppna ett bankkonto måste man visa upp en elräkning. Och för att få en elräkning måste man ha ett bankkonto...

– Jag kan leva med mer spontanitet här. Kanske det beror på klimatet, man kan sitta ute på en bistro tidigt på våren och sent på hösten. Men här finns också så många kulturella evenemang. Ta bara film: varje vecka släpps nästan tjugo filmer!

Paristillvaron höll emellertid på att få sitt slut efter en sejour i Stockholm, hon behövde sälja lägenheten där. Ett bra jobb dök samtidigt upp på rederiföretaget DFDS i Köpenhamn. Solli Kanani flyttade till Danmark, i tron att det var där hon skulle bo.  Men i själva verket var det porten till en framtid i Paris som just hade slagits upp på vid gavel.

DFDS köpte nämligen strax därpå ett franskt företag, och efter ett år förflyttades hon till Paris som Online Marketing Manager. Hon sålde den lägenhet hon just köpt i Köpenhamn, och hyrde en ny i Paris – osedd. En person på företaget gick på visningen och rapporterade intrycken.

–  Jag bodde där i fyra månader. Under vintern var det extremt kallt, de äldre byggnaderna i Paris är dåligt isolerade. Jag hade vantar på mig inomhus och varmvattenflaskor i sängen. I nästa lägenhet stannade jag sex månader. Den var mörk och grannarna var högljudda.

Solli Kanani är serieflyttare, trots att det är svårt att hyra lägenhet i Paris. Som regel krävs att man tjänar tre gånger hyran, samt har en borgenär som bor i Frankrike. Som utlänning klarar Solli Kanani det första men inte det andra. Hon har istället fått deponera ett års hyra på sin bank som säkerhet.

Vardagsadministrationen är också rätt krånglig i Frankrike. Socialförsäkringskortet tog henne nio månader att få, massor med dokument skulle in och inget av dem fick vara äldre än tre månader. Och för att öppna ett bankkonto behöver man visa att man har en elräkning. Men för att få en elräkning måste man ha ett bankkonto…

5 tips när du söker lägenhet i Paris

  1. I Paris måste man ha en “dossier” när man går på lägenhetsvisningar (vare sig det gäller privata visningar eller visningar via agenturer) , har man ingen dossier är det väldigt svårt att bli vald som hyresgäst. En dossier ska innehålla kopior av viktiga dokument: ID-kort eller pass, anställningsavtal, dina tre senaste löneutbetalningar, ditt senaste skattebevis, hyresvkitton för de senaste tre månaderna.
  2. Håll utkik på anslagstavlan som de har vid Svenska kyrkan i Paris. Danska kyrkan har också bostadsannonser på sin sida och den amerikanska kyrkan har en anslagstavla på plats.
  3. Om man är student kan man ansöka om att få bo på Svenska studenthemmet: svenskastudenthemmet.com
  4. På den franska sajten pap.fr kan man hitta annonser för både rum och lägenheter som uthyres av privatpersoner.
  5. På den franska sajten seloger.com hittar man annonser från olika agenturer.

– Paris är mycket olikt Sverige, även vad gäller arbetskulturen. Det har varit svårt att hitta en bra balans mellan arbete och fritid. Det ser bra ut på pappret med 35 timmars arbetsvecka, men jag har sällan lämnat kontoret före klockan 20.

Vid arbetsdagens slut har under åren ett helt annat slags liv växt fram. Solli Kanani ägnar sig från och med denna höst på heltid åt fotografi och online marketing. Det började som en hobby, men med alla mil på Paris gator har hon utvecklat ett sådant fotokunnande att hon numera samarbetar med ledande märken inom fotografi. Bland kunderna finns hotell, scenkonstnärer och turistbyråer.

Solli Kanani är precis där hon vill vara.

– Jag får ägna mig åt mina stora passioner, det är fantastiskt!