Familjen som flyttade till Dubai

När jobbet i Förenade Arabemiraten dök upp tvekade han inte länge. Magnus Ericsson hade redan jobbat utomlands och var sugen på mer. Nu bor han i Dubai med hela familjen, och har lärt sig allt ifrån att förhandla fram ett bra kontrakt till hur man fixar kallvatten under den kokheta sommaren.

Det är mitt på dagen i Dubai Mall och en strid ström av människor rör sig längs skyltfönstren i den luftkonditionerade gallerian. Det är män i traditionella vita dräkter och kvinnor i svarta abbayor, sida vid sida med lite mer lättklädda turister och västerländska invånare. Vi slår oss ner för en fika på Cheesecake Factory, där ett enormt dinosaurieskelett står uppställt för allmän beskådan.

– De tog hit det från Wyoming, säger Magnus Ericsson.  

Ett halvår efter flytten har han börjat vänja sig vid att allt i Dubai ska vara stort. Helst störst i världen. Shoppingcentrat vi befinner oss i är världens största till ytan, och det ligger granne med världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Att dinosaurieskelettet inte längre är världens största kanske känns lite som ett nederlag i sammanhanget, men invånarna i Dubai behöver knappast uppehålla sig vid en gammal fossil hela dagarna. Det råder inte direkt brist på annan underhållning. Sedan oljan upptäcktes 1966, följt av bildandet av Förenade Arabemiraten under 1970-talet, tog en utveckling fart som har förvandlat det lilla ökenområdet på den arabiska halvön från torrlagt nomadsamhälle till – något helt annat.    

– Det är lite som ett Disneyland för vuxna. Allt ska vara världens största och häftigaste. Men det är kul att det finns så mycket att göra, även för barnen. Inomhus finns lekland, och under vintern när det är svalare kan vi vara i inhägnade parker helt utan trafik.

När Magnus Ericsson och hans fru Maria bestämde sig för att flytta till Dubai gick allt ganska fort. De hade pratat om det med äldsta barnet Astrid sedan juni, och när de landade i augusti sa hon bara: ”Är vi i Bai nu?”. Hon tog det med ro. 

För lilla Hugo, som inte ens hade fyllt ett, var det förstås ännu enklare. Och för Magnus och Maria var flytten ett äventyr de inte ville säga nej till. De hade redan bott i Ghana i två år, där Magnus varit med i uppbyggnaden av ett nytt cancersjukhus. De hade hunnit komma hem till Sverige igen, fått två barn – och börjat prata om att ännu en utlandsvistelse skulle vara kul. Mer för äventyret än för pengarna. Det var då erbjudandet om Dubai damp ner.

I ett land där både klimat och kultur skiljer sig

Magnus Ericsson är medicinteknisk ingenjör, utbildad på KTH, och har jobbat både på Södersjukhuset och med Nya Karolinska Solna. Hans arbetsuppgifter handlar kort sagt om ”tekniken bakom ett sjukhus”. Med en bakgrund som medicinteknisk ingenjör har han kommit att jobba med flera ansvarsområden, som upphandlingar, logistik, transport, säkerhet, it, fastigheter och medicinteknik.

När det svenska företaget GHP vann en upphandling och fick kontrakt på att driva fyra sjukhus i emiratet Ajman, blev Magnus headhuntad som operativ chef (Chief Operating Officer, COO), och blev en del av ledningsgruppen. Han är anställd av ett dotterbolag till GHP, medan de som arbetar på sjukhuset är anställda av Presidentministeriet, som ligger i Abu Dhabi.

Kuriosa om Dubai

  1. Världsrekordens stad – i Dubai finns världens högsta byggnad, Burj Khalifa, som mäter 828 m och har 164 våningar. Men rekordet är hotat, och enligt bedömningarna kommer Saudiarabien att slå rekordet redan 2020. Men misströsta inte, det finns redan långt gångna planer på att slå även det rekordet med en ny byggnad. Dessutom håller man många andra världsrekord, t.ex. det i längst kebab.
  2. De unga männens stad – här bor ungefär 2,5 miljoner människor, varav nästan 70 % är män. Detta beror förstås på att det är fler män än kvinnor som kommer hit för att jobba, och en hel del kommer utan familj. De är unga också. 58 % av befolkningen är mellan 25-44 år, varav de flesta befinner sig i spannet mellan 30-34 år. Bara 15 % är 45 år eller äldre.
  3. Sportbilarnas stad – i en stad där status ligger i prylarna är det inte bara armbandsur, handväskor och solglasögon som signalerar framgång, utan även vilken bil du kör. Polisen vill förstås inte vara sämre. Här nöjer sig inte lagens långa arm med en Volvo eller liknande. Här rullar uniformerna i en flotta som innehåller märken som Lamborghini, Ferrari, Maclaren och Bentley.
Tack vare att vi åkte samtidigt kunde vi ta gemensamma beslut om var och hur vi ville bo.

Trots att jobbet alltså finns i Ajman valde familjen att bosätta sig i Dubai. Det är bara en halvtimmes resa mellan de två emiraten.

– Om det skulle vara värt det skulle vi ha en bra förskola till Astrid och känna att vi kunde trivas. Ajman är mindre och billigare än Dubai. Men i Dubai finns allt. Därför valde vi att bo i Dubai, säger Magnus.

För att få reda på så mycket som möjligt innan flytten började de fråga runt bland vänner, och fick kontakt med andra som gjort samma resa. De kom också i kontakt med folk på olika forum, och fick tips om allt ifrån hur man lurar varmvattenberedaren att fixa kallt vatten under sommaren, till var man hittar bra möbler. 

– Många sa att de tyckte det var bra för barn, och det var viktigt för oss. Men när vi kom i augusti tyckte vi först att det var lite kasst. Det var alldeles för varmt för att vara i parkerna. Under sommaren blir det 40-50 grader.

Flytten till ett nytt land

När de bestämde sig för att flytta tog de beslutet att hela familjen skulle flytta på en gång. Det är annars ganska vanligt att den som flyttar för jobbets skull åker före och fixar allt innan resten av familjen kommer efter. 

– Men tack vare att vi åkte samtidigt kunde vi ta gemensamma beslut om var och hur vi ville bo. Vi hjälptes åt och jag visste att Maria och barnen fanns där när jag jobbat klart på eftermiddagen. Det kändes tryggt.

Magnus fick pengar av företaget till att flytta bohag. Ett tag funderade de på om de skulle fylla en container i Sverige, eller köpa nytt på plats. De valde det senare. 

– Vi ville veta att allt fanns kvar hemma och så är det ju inte så lätt att veta om saker kommer att passa in på det nya stället. Dessutom visste jag ju redan att man kan resa med bara en resväska och skapa sig ett hem på plats, vi hade gjort det förut. En del möbler köpte vi av svenskar som var på väg härifrån.  

Internationell skola och förskola i Dubai

Nu bor familjen i bostadsområdet Jumeirah, fyra kvarter från havet. På området finns bland annat en gemensam pool, en squashhall och stora gräsytor. 

– Gemensam pool är jättebra för det sociala med Astrid. Där träffar hon många barn i sin egen ålder, säger Magnus Ericsson. 

Förskolan Astrid går på är internationell, men med svensk läroplan och till största delen svensk personal. En stor skillnad är dock att förskola kostar betydligt mer i Dubai än i Sverige. Här betalar familjen 12 000 kronor per månad för ett barn.

Engelskan lärde sig Astrid på bara ett par månader. Arabiska har hon också börjat lära sig, och dessutom får hon lite tagalog på köpet, tack vare nannyn som är från Filippinerna.

– Det som händer innan fyra års ålder minns de kanske inte. Men om vi bor kvar ett tag, eller flyttar vidare någon annanstans, tror jag att det kommer att ge barnen något. De lär sig att vara öppna för nya bekantskaper och situationer, och att anpassa sig. Ibland har han funderat över om det blir lite rotlöst. Vad är hemma? Det kändes viktigt från början att hitta trivsel.

– Vi var väldigt hönsmammiga i början och ville ordna så att allt skulle kännas bra för barnen. Men det är ju en utmaning även för oss, och det är det som är det roliga. Vi har inte samma sociala nätverk som hemma, med släkt och vänner. Vi måste utmana oss lite. Det går inte sitta hemma, utan man måste vara mer öppen för kontakt med andra. 

Hur påverkar landets valuta din lön?

– Banken skapade ett dollarkonto åt mig, dit jag för över pengar när växelkursen är bra. Dirham är knuten till dollarn och nu är dollarn stark, men det kan förändras. Lönen kan alltså ändra värde sett till svenska kronor.

Hur skattar du i Dubai?

– Jag hade hjälp av skatterådgivare och försäkringsrådgivare på EY innan jag flyttade. Det fick jag genom jobbet. Dubai är ett skattefritt land. Jag måste bevisa att jag är i Sverige mindre än 72 dagar om året för att inte skatta där.

Tjänar du in till din pension fastän du inte bor kvar i Sverige?

– Jag har ingen pension genom det här jobbet så jag pensionssparar privat. Men ju fler år jag jobbar, desto mer bonus får jag i slutet. Det kan användas som pensionspengar. 


Hur förberedde du dig inför din utlandsflytt?

– Väldigt mycket låg på mig. Företaget var nog inte berett på alla frågor om visum, hur man skaffar boende och liknande. Jag fick ett dokument med information, men det var efter att jag skrivit på kontraktet. Sånt kan man ju vilja veta innan, för att kunna bilda sig en uppfattning. Man vill veta vad det kostar med förskola, vad det är för prisläge för att leva i landet. Nu finns ett sådant dokument framtaget för våra kommande rekryteringar. Men då hade jag stor nytta av Arbeta utomlands riktlinjer för vad som bör ingå i ett kontrakt. Jag använde det när jag förhandlade med arbetsgivaren, och fick in mycket av det jag ville ha, men inte allt. Det är ändå en väldig tillgång att se vad som borde ingå, så kan man sedan göra en egen budget och se vad man har råd att sätta av när det gäller sjukförsäkring och annat som man behöver. Men då måste man vara medveten om att t.ex. förskola kostar betydligt mer i Dubai än i Sverige.

3 parker för barn i Dubai

  1. Zabeel Park – en i svenska mått mätt gigantisk park med stora gräsytor för barn med spring i benen, med fantastiska lekparker och gott om små glasskiosker och snabbmatsstånd. Det finns även möjlighet att besöka parken kvällstid, då de har en ljusutställning som större barn säkerligen uppskattar.
  2. Creek Park – ligger, som namnet avslöjar, i anslutning till Dubai Creek. Här finns ett delfinarium och en fågelutställning, men även ett stort center som heter ”Children City” med utställningar, filmer och maskiner för barn.
  3. Safa Park – det som tidigare var Dubais största park kapades med en tredjedel när man byggde Dubai Canal. Dock har det fört med sig vackra vyer över kanalen, som ska läggas till de storslagna vyerna över Dubais skyline som parken hade redan tidigare. Vidsträckta gräsytor som passar för pigga barn eller för en picknick med trötta barn. Med sitt läge mellan Sheikh Zayed Road och Al Wasl Road är det goda kommunikationer.