Pär jobbar på svenska i Finland

Pär Jonasson flyttade till Jakobstad och kunde fortsätta jobba som journalist på svenska. Men rör han sig utanför Österbotten blir det genast svårare. Svenskan och finskan delar Finland i två språkvärldar.

Kärleken kom från nordost. Närmare bestämt från en liten by strax utanför Jakobstad på Finlands västkust. Pär Jonasson som då bodde i blekingska Ronneby bestämde sig för att flytta dit. När flyttlasset gick 2016 hade han jobbat som journalist i tolv år, till stor del som reporter på lokaltidningar som BLT och Nerikes Allehanda. Att fortsätta skriva på svenska verkade fullt möjligt i Jakobstad där majoriteten av invånarna är svensktalande.

– Jag bestämde mig för att frilansa. Göra det jag är bra på helt enkelt. De senaste åren har jag också börjat med korrläsning och språkgranskning, säger Pär Jonasson.

Han har bland annat jobbat åt det finlandssvenska bokförlaget Schildts & Söderströms, ett av de största förlagen som ger ut böcker på svenska i Finland. Med jämna mellanrum gör han jobb åt lokaltidningen ÖT, Österbottens Tidning, och på den vägen har han fått nya uppdrag.

– Jag intervjuade en professor vid Åbo akademi om att de ska göra en studie om attityderna till vaccination i Jakobstadsregionen, bland annat genom djupintervjuer. Så nu ska jag vara med och göra de intervjuerna. Det ena ger det andra.

Att fortsätta skriva på svenska verkade fullt möjligt i Jakobstad där majoriteten av invånarna är svensktalande.

Skillnader och likheter mellan Finland och Sverige

Att jobba på lokaltidning i Finland är väldigt likt den svenska motsvarigheten, tycker Pär Jonasson. Länderna är lika när det gäller mentalitet och socialt liv. Men den lokala finlandssvenskan kan ibland vara en utmaning. Det är en dialekt med egna glosor och ett eget böjningssystem – något helt annat än den finlandssvenska man kanske har hört i till exempel Mumin. 

– Det finns ett ord som låter lite som rikssvenskans ”dålig”. Det betyder duktig. Kommer någon och säger att jag är dålig så är det egentligen beröm. Det tog ett tag att lära sig dialekten, men det har jag gjort nu.

I Jakobstad med omnejd klarar Pär Jonasson sig på svenska utan problem. Samtidigt är finska modersmål för omkring 90 procent av finländarna, och att inte kunna landets majoritetsspråk är en klar nackdel. Det har hänt att Pär Jonasson åkt för att intervjua personer som visat sig inte kunna någon svenska. Den yngre generationen pratar engelska, men bland de lite äldre är engelskkunskaper ingen självklarhet på samma sätt som i Sverige.

Svenskans status är ett hett debattämne i Finland. Enligt en undersökning av tankesmedjan Agenda tycker fler än åtta av tio finlandssvenskar att svenskans ställning har utvecklats till det sämre under Juha Sipiläs regeringsperiod. Det är ingenting Pär Jonasson märker av i Jakobstad. Han har inte mött några negativa attityder när han pratat svenska, vilket kan förekomma i andra delar av Finland. Men att leva i ett tvåspråkigt land skapar på vissa sätt separata bubblor av kultur och politik.

– Det känns lite som att leva i en lucka. Det finns finlandssvenska medier, men det är inte samma saker som diskuteras där som i finskspråkig media. Det är liksom en bit som man inte riktigt kan tillgodogöra sig.

Liten ort med rikt kulturliv  

Jakobstad är en liten ort med knappt 20 000 invånare. Ändå finns ett levande kulturliv, vilket delvis hänger ihop med att över 700 studenter befolkar staden. Campus Allegro som ligger i centrum har flera olika utbildningar inom konst, kultur och musik. Att staden både är liten och händelserik är det bästa med att bo och jobba i Jakobstad, tycker Pär Jonasson.

– Många städer i liknande storlek har tappat gnistan, men så är det inte här. Delvis tror jag det beror på språksituationen. Vill du leva på svenska i Finland finns inte så många ställen att välja på, och därför bor många kvar som kanske hade flyttat till större städer annars.

Mindre bra fungerar det med kollektivtrafiken.

– I och runt de större städerna i södra Finland är det generellt väl utbyggt med tåg och bussar, men här i Österbotten är bilnormen väldigt stark. Det kan jag irritera mig på.

Pärs 4 tips på saker att göra i Jakobstad

  1. Känn historiens vingslag. Ta en promenad i trähusområdet Skata, som ligger i den norra delen av Jakobstads centrum. Skata räknas till de viktigaste trästadsdelarna i Finland och de äldsta byggnaderna är från 1700-talet.
  2. Fynda på loppis. Runt omkring Jakobstad finns gott om loppmarknader. ”Det hänger ihop med det starka kultur- och föreningslivet här.”
  3. Gå på konsert. I Jakobstad arrangeras ofta festivaler och spelningar, vilket har att göra med de musikutbildningar som finns i staden. Musikcaféet After Eight är en lokal musikscen som lockar många nya band och artister.
  4. Bada. Ungefär en mil utanför Jakobstad ligger friluftsområdet Fäboda. Där finns tre stora sandstränder. ”Bad i världsklass, även om det är kallt.”

Tre fakta om Jakobstad

  1. Jakobstad ligger tvärs över Kvarken sett från Umeå. Staden grundades på 1600-talet av Ebba Brahe, änka till Jakob De la Gardie – därav namnet Jakobstad.
  2. Drygt 56 procent av stadens befolkning är svenskspråkiga och knappt 35 procent finskspråkiga.
  3. Våren 1918 rasade det finska inbördeskriget mellan den röda och den vita sidan. Natten till den 2 mars arkebuserades sju personer i området Skata i Jakobstad, sex ”röda” och en ”vit”. Först 2018 kunde en minnesplatta sättas upp vid platsen. Händelsen är fortfarande en svår del av stadens historia.