Bor i Sverige men jobbar i Danmark

För den som ska börja jobba i Danmark är vägen från färdigt anställningskontrakt till att den första lönen betalas ut fylld av många små krångliga byråkratisteg. Det vet Joakim Andersson. Han har precis flyttat till Malmö och ska snart börja pendla över Öresundsbron.

– Vi ville hitta ett ställe där vi kunde få en nystart. Då kände vi att Öresundsregionen var den del av Norden som lockade mest. Det händer mycket här, många stora företag flyttar hit och vi skulle dessutom få tillgång till två arbetsmarknader.

Det säger Joakim Andersson, som precis har flyttat till Malmö och snart kommer att börja resa över Öresund till sitt nya jobb på ett Ikea-kontor i Kastrup, utanför Köpenhamn. Under de senaste fem åren har han bott och arbetat i Stockholm, men pendlat fram och tillbaka till sin flickvän Sara Norberg i Amsterdam. Sara är halvdansk och har släkt i landet, vilket också gjorde att Öresundsregionen lockade. När de väl hade bestämt sig för att flytta lyckades de snabbt hitta jobb, båda på Ikea-kontor men på varsin sida sundet. Var de än bosatte sig skulle en av dem vara tvungen att pendla. Valet om stad föll först på Köpenhamn.

– En vecka före flytten visade det sig att om du fortfarande äger en bostad i Sverige så måste du skatta på värdet av den i Danmark. Vi har inte sålt vår bostadsrätt i Stockholm och att behöva betala skatt på den skulle bli väldigt dyrt. Att sälja skulle inte vara så lätt det heller, då skulle vi troligen vara tvungna att skatta på försäljningen i både Sverige och Danmark. Så en vecka innan datumet för flytten beslutade vi oss för Malmö i stället för Köpenhamn. 

Personnummer är vägen in till Danmark

Det första du ska göra om du ska börja arbeta i Danmark är att fixa ett danskt personnummer. Innan du har det kan du varken öppna ett bankkonto eller teckna några försäkringar.

– Men det var lättare sagt än gjort. Även om jag skrev på mitt anställningsavtal för flera månader sedan säger reglerna att jag inte kan få ett personnummer förrän tidigast tre veckor innan anställningen börjar. Och jag förstår såklart att det måste finnas regler och bestämmelser, men det är ganska mycket press på att fylla i allting rätt, så att inte handläggningstiden drar ut på tiden. Men trots att jag fick ändra bostad från Köpenhamn till Malmö så gick det snabbt när ansökan väl var inne.

Ju längre bort du bor – desto mindre skatt

Var du bor någonstans är avgörande för hur mycket du ska betala i skatt. Inte vilken bostadsort, som i Sverige, utan hur långt du har till jobbet. 

– Du försöker läsa in dig på det danska skattesystemet och tror att du har förstått ungefär vad det handlar om, men det skiljer sig mycket mot Sverige. Det danska skatteverket vill veta exakt hur långt det är mellan ditt hem och din arbetsplats, det avgör hur mycket du kan dra av för resor till och från jobbet. Om jag flyttar till en annan del av Malmö kommer alltså min skatt att räknas om.

Joakims tips för dig som ska gränspendla

  1. Läs på ordentligt – det går inte att researcha för mycket när du ska pendla för jobb utomlands. Det finns alltid något nytt att lära sig om regler, lagar eller skattesystem. Ifrån Oresunddirekt.se har jag fått information och konkreta tips, inför både flytt och jobbstart.
  2. Skaffa danskt personnummer – det är nyckeln till allt. Ett annat tips är att fixa intyg från Skatteverket i Sverige (till exempel personbevis), det kan hjälpa till i många sammanhang.
  3. Vid flytt – lägg tid på att kartlägga bostadsmarknaden och kontakta de hyresvärdar som finns i det område du tänkt bo i. Samla in alla uppgifter som behövs (arbetsgivarintyg et.c.), men lägg mest tid på att skriva ett personligt brev. Precis som i en arbetsintervju så skadar det inte att sticka ut lite bland alla bostadssökare.
  4. Lär dig danska – en eller ett par hälsningsfraser vid kaffeautomaten mellan dig och dina danska kollegor ger en bra start på dagen.
  5. Spendera fritid i Danmark – ett utmärkt sätt att lära sig om danskarna och deras kultur. Även om vi är grannar så är vi inte så lika som man kan tro.
Det danska skattesystemet skiljer sig mycket mot Sverige. Skatten räknas ut på hur långt du har mellan hemmet och jobbet.

Joakim säger att han har haft stor hjälp från danska skatteverket.

– De har haft information och blanketter på engelska också. Jag tycker det är lite konstigt att prata engelska med danskar, när jag tidigare arbetat med danska kollegor har jag aldrig gjort det. Men med den här typen av byråkrati är det ju viktigt att alla detaljer blir rätt och då får man plocka fram engelskan i stället. 

Bra att kunna fråga kollegor

Joakim skrev under sitt anställningskontrakt ungefär tre månader innan han skulle börja arbeta. Tiden fram till att han ansökte om personnumret ägnade han sig åt att läsa på om allt han behövde veta inför anställningsstarten. Främst har han använt sig av en sida med information för gränspendlare som danska och svenska myndigheter står bakom.

– Den är jättebra, den innehåller det mesta du behöver i början. Men det saknas detaljnivåer. Där har jag i stället fått vara lite kreativ och försökt lista ut vem jag borde ringa till för specifika grejer. Men jag har fått mycket hjälp från mina blivande kollegor också, det är flera där som bor på den svenska sidan.

Du har bland annat större ansvar för pension. Inför en löneförhandling bör du veta var nivån ska ligga, så att du kan sätta undan en del till sparande. Och anställningstryggheten skiljer sig radikalt från i Sverige.

Osäkrare anställningar på den danska arbetsmarknaden

Det finns fler saker som ser annorlunda ut på den danska arbetsmarknaden. Du har bland annat större ansvar för pension. Inför en löneförhandling bör du veta var nivån ska ligga, så att du kan sätta undan en del till sparande. Och anställningstryggheten skiljer sig radikalt från i Sverige.

– De har en helt annan flexibilitet vad gäller anställningar, löntagare sitter mycket säkrare i Sverige än i Danmark. Det gör det i princip obligatoriskt att gå med i fackförbund och a-kassa, någonting som min arbetsgivare påpekade redan på intervjun. 

Ett antal saker återstår för Joakim, innan han är helt färdig att börja det nya jobbet. Bland annat har det visat sig svårare än han trodde att öppna ett bankkonto. Men alla hinder till trots ser han verkligen fram emot att börja det nya jobbet och att pendla fram och tillbaka över bron. 

– Jag måste erkänna att det barnsligt nog ska bli lite spännande att åka till ett annat land varje dag. Den känslan kommer väl kanske försvinna ganska snabbt, men det är ju väldigt roligt att det går att göra.