5 tips till gränspendlare

För den som ska börja jobba i Danmark är vägen från färdigt anställningskontrakt till att den första lönen betalas ut fylld av många små byråkratisteg. Men med dessa knep blir det både enklare och roligare att vara gränspendlare.

1. Läs på ordentligt innan

Det går inte att researcha för mycket när du ska pendla för jobb utomlands. Det finns alltid något nytt att lära sig om regler, lagar eller skattesystem. Ifrån Oresunddirekt.se har jag fått information och konkreta tips, inför både flytt och jobbstart. 

2. Skaffa danskt personnummer

Ett personnummer, eller CPR-nummer som det heter, är nyckeln till allt i den danska byråkratin. Innan du har det kan du varken öppna ett bankkonto eller teckna försäkringar. I vissa sammanhang kan det också vara bra att ha intyg från Skatteverket i Sverige (till exempel personbevis).

3. Tänk på att var du bor avgör din skatt

Det danska skattesystemet skiljer sig mycket mot Sveriges. Skatten räknas ut på hur långt du har mellan hemmet och jobbet.  Det danska skatteverket vill därför veta exakt hur långt det är mellan ditt hem och din arbetsplats, eftersom det avgör hur mycket du kan dra av för resor till och från jobbet. Läs mer om skatt i Danmark.

4. Spendera fritid i Danmark innan du börjar jobba där

Det är ett utmärkt sätt att lära sig om danskarna och deras kultur. Även om vi är grannar så är vi inte så lika som man kan tro.

5. Lär dig (lite) danska

En eller ett par hälsningsfraser vid kaffeautomaten mellan dig och dina danska kollegor ger en bra start på dagen. Däremot går det bra att prata engelska med myndigheterna – det kan vara skönt när det är komplicerade ämnen.

Tipsen kommer från Joakim Andersson som bor i Malmö och jobbar på Ikea i Kastrup. Läs hela reportaget med honom här.