Hanna hjälper dig att hitta hem i Danmark

Hon flyttade utomlands redan som 18-åring och har hunnit bo i Österrike, Kroatien, Italien, Danmark och Tyskland. Sju år senare har Hanna Sjöblom landat i Århus, där hon jobbar med bostadsförmedling. Här lever hon sitt drömliv med närhet till både naturen och ett rikt kulturutbud.

Det är tidigt på morgonen och Hanna Sjöblom är ensam på kontoret i västra Århus. Hon har flexibla arbetstider och gillar att komma in först och ha tid ensam och planera dagens arbete. På Boligportal.dk, Danmarks största webbportal för förmedling av bostäder, jobbar hon med marknadsföring och översättning.  

– Min roll består mycket i att förstå den svenska marknaden och skapa nytt material som kan användas för marknadsföring. Jag översätter också allt material till svenska – jag är ensam svensk på kontoret. Det händer även att jag får mindre översättningsuppgifter mellan danska och tyska, eftersom jag kan bägge språken. Det går fortare att skicka det via mig än att först få det översatt till engelska, som annars brukar krävas.

Jag lockades tidigt av möjligheten att få lära mig nya språk, nya kulturer och vidga mina vyer.

Språkkunskaperna var en stor anledning till att Hanna fick jobbet, tillsammans med hennes erfarenhet inom marknadsföring. Företaget är aktivt på den svenska, danska och tyska marknaden, och hon behärskar alla de tre språken plus engelska, norska och lite italienska.
– Det hjälpte nog också att jag har läst vid ett danskt universitet – danskarna gillar sina egna skolor!

Studier och jobb ledde ut i världen

Hanna flyttade till Danmark 2014 för att plugga på Copenhagen Business School. Att det blev just Köpenhamn hade flera skäl.
– Dels är CBS en av de högst rankade skolorna i norra Europa, vilket var viktigt för mig då – jag var en "stræber" – dels var det en av få skolor som erbjöd en utbildning på både tyska och engelska. Språket var viktigt eftersom jag hade bott i Österrike och älskade det, och jag tänkte också att det strategiskt att läsa tyska för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Utöver det så hade jag efter 2 år som reseledare i svenska och danska företag fått många vänner i Danmark och talade flytande danska.

Utbildningen Hanna Sjöblom gick hette Business, Language and Culture. Det är ett program som i mångt och mycket liknar det man läser som civilekonom, men med ett fokus på internationell business och förståelse för andra länder och kulturer. Det passade Hanna, som hade lämnat Sverige direkt efter studenten och inte hade några planer på att flytta tillbaka.

– Jag lockades tidigt av möjligheten att få lära mig nya språk, nya kulturer och vidga mina vyer. Under studierna hade jag utbyte i Innsbruck vilket ännu mer stärkte min kärlek till Österrike. Det är något visst med kulturen och människorna där. Sedan skadar det ju inte att det är ett otroligt vackert land där det alltid finns något att göra. Drömmen är att flytta tillbaka dit en dag.

Danmark har andra bygglagar än Sverige, så man kan inte förvänta sig samma höga standard på bostäder.

Boende och arbetsliv i Danmark

Att redan kunna danska underlättade flytten till Danmark en hel del, liksom att känna folk på plats.
– Jag har hört från andra som flyttat över sundet att just språket och att få ett nytt nätverk av vänner har varit lite krångligt. Danskarna är inte så sugna på att prata med folk som inte pratar danska, tydligen. För min del var det enda krångliga att registrera sig korrekt, få personnummer och så. Sedan tog det lite tid för mig att hitta bostad, men det gjorde inget eftersom jag hade massa vänner som jag kunde sova hos.

När det gäller bostadsmarknaden är Danmark inte helt olikt Sverige säger Hanna: det blir fort dyrt om man vill ha något vettigt, särskilt i storstäderna. Danmark har dessutom andra bygglagar än Sverige, så man kan heller inte förvänta sig samma höga standard. Samtidigt ser hyresmarknaden betydligt bättre ut.
– I Sverige har vi ju brutalt långa kötider för att få ett förstahandskontrakt; det är inte alls lika illa i Danmark. Däremot så betalar man ofta en något högre deposition när man flyttar in här i Danmark, och om det är en nybyggd lägenhet så går de på att lägenheten ska sättas i samma tillstånd som vid inflytt – alltså är det sällan du får hela depositionen tillbaka.

– Sen tycker jag folk ska komma ihåg att Köpenhamn inte är den enda danska staden du kan bo i som svensk! Själv valde jag aktivt att flytta till Århus istället. Staden är Danmarks näst största, och här finns ett stort utbud av riktigt bra restauranger, kulturevenemang, shopping och barer. Samtidigt kan man gå eller cykla överallt på 10–15 minuter. Och det som framförallt lockade mig: närheten till havet och naturen. Jag är inte en storstadstjej – jag måste få kunna komma ut och segla, vandra och rida. De möjligheterna fanns inte riktigt i Köpenhamn, i alla fall inte utan att ha bil.

Hannas tips för att hitta bostad i Danmark

  1. Börja leta bostad tidigt, det kan ta tid. Det finns massa bostäder att få tag i, men det är många om budet och alla är inte riktigt något att ha. Självklart kan du alltid köpa om du har ekonomi till det, marknaden är lite mer stabil här än i Sverige, men de flesta hyr. Framförallt om du provar att flytta hit så kanske du inte vill binda upp en massa kapital.
  2. Registrera dig på sidor som boligportal.dk för att hålla koll på marknaden. Många söker bostad via Facebook, vilket är en möjlig väg, men på varje rimlig annons kommer hur många sökande som helst.
  3. Var beredd på att bostadspriserna ofta ligger något högre än vad de gör i Sverige (om du inte flyttar hit från Stockholm, då är det bättre här). Oftast tjänar man bättre här i Danmark så det jämnar ut sig, men många blir lite överraskade.
Konstmuseet ARoS med sitt panorama över staden har blivit ett landmärke i Århus.
Folkliv vid kanalen i Århus.
Kom ihåg att Köpenhamn inte är den enda danska staden du kan bo i som svensk!

Vad har du för arbetstider?

Mina arbetstider är väldigt flexibla, jag tror absolut att det kan variera från företag till företag men så har det alltid varit där jag har jobbat. Självklart måste jag vara på plats om det är några möten eller så som jag ska ta del av men annars är det viktiga att jobbet blir gjort. Normalt brukar jag komma in vid 7-tiden och gå någon gång mellan 15 och 16. Vi har alltid en halvtimmes lunch och i Danmark så har de flesta företag en kantin där maten ingår i ditt lönepaket (man betalar en liten del som dras från lönen).

Hur mycket semester har du?

I Danmark så har man som regel 5 veckors semester per år. Du har rätt till 3 veckors sommarsemester men du kan också sprida ut det. Dessutom så ger många arbetsgivare 5 extra ”fridagar” som man kan plocka ut lite när som. Du ska dock ha jobbat på en arbetsplats i 9 månader för att kunna plocka ut sådana feriefridagar. Danmark har också ”feriepenge”, ett slags semesterersättning.

Hur funkar pensionsintjänandet i Danmark?

Pensionssparandet ser olika ut på olika företag: alla har inte pensionsavtal så ibland behöver du sköta sparandet helt själv. Ett vanligt avtal är dock att du som medarbetare betalar en procentdel av din lön (omkring 4 %), medan arbetsgivaren betalar den större delen (omkring 8 %). Beloppet betalas in till den pensionsfirma som företaget har valt. Om man byter jobb och pensionsfirman som det nya företaget valt inte är samma som innan kan man som regel få överfört det du redan tjänat till den nya firman. Alternativt har jag förstått det så att du, när du väl går i pension, kan få pension utbetalt från olika firmor.

Hannas tips för att känna sig hemma i Danmark

  1. Lär dig danska, du behöver inte vara flytande men det kommer hjälpa att hitta vänner och göra det enklare att få jobb. Det finns många olika möjligheter att göra det på, kanske skaffa en ”language buddy” eller gå på någon av alla de kurser som finns under kategorin ”Danska för Skandinaver”. Jag tror att en kurs kostar omkring 2–3000 kr och de brukar ligga kvällstid. Det är också ofta något som arbetsgivare är villiga att bekosta.
  2. Gå med i Facebookgrupper som exempelvis Svenskar i Köpenhamn om du vill träffa andra svenskar. Där kommer det också ofta ut en del jobberbjudanden och liknande.
  3. Våga vara social med andra än svenskar! Jag har många svenska vänner i Danmark som inte kan ett ord danska och knappt känner en enda dansk även om de bott i Köpenhamn flera år. Vad är då poängen med att flytta hit?