Småbarnsfamiljen som flyttade till Belgien

När Lotta och Henrik flyttade till Antwerpen skulle de precis få sitt andra barn. Eftersom Lotta redan var föräldraledig kunde hon flytta med sin svenska mammaledighet, i stället för att bara få de tre månader du har rätt till i Belgien.

Våren 2015 bestämde sig Lotta Avesson och Henrik Keränen för att flytta till Antwerpen med sin dotter Elsi. Henrik hade blivit erbjuden en tjänst som beräkningskemist på ett läkemedelsföretag och Lotta skulle fortsätta vara föräldraledig med Elsi, som skulle fylla ett år kort efter att de flyttade samma höst. Ingen av dem var främmande för att bo utomlands, båda bodde i olika länder under studietiden och Lotta gjorde sin post doc i molekylärbiologi i Australien fram till att Elsi föddes. Men strax innan det bar av fick de reda på att de skulle ha ett barn till.

– Det var inte precis någonting vi hade tagit med i beräkningen. Planen var att Elsi skulle börja på dagis efter en tid och att Lotta sen skulle hitta ett jobb. I stället blev det en hel del att efterforska kring födsel och föräldraledighet, säger Henrik.

Jag fick ringa fram och tillbaka till Försäkringskassan för att ta reda på vilka försäkringar som gällde och hur allt skulle koordineras med den belgiska vården.

För att ta reda vad som gällde inför födseln och för föräldraledighet krävdes en hel del efterforskningar.

– Det var mycket de första månaderna. Jag fick ringa fram och tillbaka till Försäkringskassan för att ta reda på vilka försäkringar som gällde och hur allt skulle koordineras med den belgiska vården. Jag var gravid och ville ha allting klart innan förlossningen, säger Lotta.

Även om Lotta arbetat i Australien innan Elsi föddes så var hon anställd på Karolinska institutet i Sverige. Det betydde att hon kunde ta med sig sin svenska föräldraförsäkring vid flytten. Men eftersom Försäkringskassan inte ger förhandsbesked var ingenting heller färdigt förrän de var på plats i Belgien. 

– Vi var 90 procent säkra på att få ett positivt besked, men det var lite läskigt att flytta utan att vara säker på hur det skulle gå. Vi kunde inte veta helt säkert om jag skulle få några pengar eller om vi var tvungna att klara oss på en lön.

Bättre förlossningsvård i Belgien än i Sverige

I slutändan gick dock allting bra och Lotta hade rätt till samma föräldraförsäkring som i Sverige. I början av 2016 föddes dottern Nomi.

– Själva förlossningsvården i Belgien var väldigt bra. Stödet både före och efter skulle jag till och med säga var bättre där än i Sverige. Till exempel är det en barnmorska som gör hembesök upp till tio gånger efter födseln. Och de hade heller inte hört talas om att ett BB skulle kunna vara fullt.

3 tips på platser för barn i Antwerpen

  1. Cargo Bar i Park Spoor Noord – massor av sand, klätterställningar och fontäner att bada i.
  2. Bocadero – en utomhusbar och restaurang med sand, leksaker för barnen och fin utsikt över floden.
  3. Zirkey – ett trevligt café för en regnig dag. Har dessutom ett lekrum för barnen.
Folk ska inte vara oroade över att flytta med barn, det går alldeles utmärkt.

Ingen föräldraledighet som pappa

Det bästa med att bo utomlands är att det ger tid att umgås med familjen, säger de. Den stora förlusten med i att bo i Belgien är dock att Henrik knappt har kunnat vara föräldraledig. Eftersom han var anställd på plats var det belgiska regler som gällde och han fick bara vara hemma i tio dagar.

– Jag ser det verkligen som en uppoffring. Innan jag hade barn tänkte jag att jag skulle vara pappaledig, det kändes väldigt viktigt. Men sen kommer verkligheten in och det är svårt att veta hur man ska göra för att få ihop familj och karriär, säger han.

Hade Lotta haft en belgisk anställning hade hon bara haft tre månaders föräldraledighet. Efter det får barnen börja på förskola om inte mamman väljer att säga upp sig för att stanna hemma. 

– Som svensk känns det ju inte som ett alternativ att lämna bort en tremånadersbebis. Inte heller för äldre barn kändes dagisen särskilt kul. Det finns inga gårdar att gå ut och leka på. Du ser aldrig några barn i regnkläder för utelek, den kulturen finns inte alls.

Vill bo i fler länder

Efter ett och ett halvt år i Antwerpen har Lotta och Henrik flyttat igen. Den här gången till Köpenhamn eftersom Henrik fått en ny tjänst där. Elsi och Nomi ska snart börja på förskola. Lotta ska slutföra delar av sitt post doc-projekt och sedan söka nytt arbete. Och Henrik hoppas kunna ta en större bit av barnansvaret genom att stå för vabbande, hämtning och lämning på förskola.  Men även om de precis flyttat till Danmark, är det alls inte omöjligt att de kommer bo på fler ställen, säger Lotta.

– Australien är ett ställe jag verkligen skulle vilja testa att bo med småbarn i. Folk ska inte vara oroade över att flytta med barn, det går alldeles utmärkt.

5 fakta om Antwerpen

  1. Antwerpen är en gammal stad. Den grundades år 800, och har idag ungefär en halv miljon invånare.
  2. Staden har världens, till ytan, största hamn som är 20 000 fotbollsplaner stor.
  3. Tack vare hamnen har du sedan 1700-talet kunnat hitta drycker, kryddor och mat från hela världen i staden.
  4. Staden är centrum för världens diamanthandel.
  5. De flesta restauranger finns i centrum, men i norra delen hittar du mat från hela Asien och Afrika. Dessutom finns ett stort judiskt område med kosher-restauranger.