Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Språk och kultur

Ta chansen att lära dig språket som talas i ditt nya hemland. Om du ska vara borta i flera år, i ett land där språket liknar svenska eller andra språk som du redan har läst, så kanske du har som mål att lära dig språket nästintill flytande. Du får anpassa ambitionsnivån efter situationen.

Checklista

Lär dig det lokala språket i ditt nya hemland. 

Anpassa ambitionsnivån efter situationen, till exempel hur länge du ska vara borta och hur svårt det nya språket är för dig att lära dig.

Välj språkkurs efter vad just du behöver. Behöver du vardagsspråk eller affärsspråk? Ska du främst skriva eller prata? Gå gärna en intensivkurs innan du åker.

Se till att din svenska arbetsgivare betalar din språkkurs och eventuell tolk.

Se till att din partners arbetsgivare betalar språkkurs och tolk om det behövs, för dig och er familj. 

Även om ditt arbetsspråk blir engelska har du stor nytta av att lära dig det lokala språket, särskilt om lokalbefolkningen inte kan engelska. Det är värdefullt att kunna göra sig förstådd i mataffären och att kunna använda de vanligaste artighetsfraserna. Och att kunna byta några ord med grannar kan vara en viktig del i att förstå hur saker och ting fungerar i dina nya kvarter.

Börja lära dig språket innan du åker

Börja lära dig det nya språket redan innan du flyttar utomlands. Många tycker att det är bra att gå en intensivkurs precis innan de åker iväg. 

Om du inte är total nybörjare på språket behöver du antagligen göra ett test som visar vilken nivå du är på. Om du ska gå en språkkurs och själv ska välja nivå, så är det viktigt att du funderar på vad du behöver. Behöver du främst kunna prata eller skriva? Behöver du kunna hantera möten eller mejl? Behöver du lära dig facktermer inom ditt område? Hur man pratar i telefon i jobbet? Eller är det snarare i din vardag du ska använda språket? Kanske behöver du en språkkurs där du också lär dig om det nya landet och kulturen.

Förbättra din engelska

Om du  kommer att använda engelska i ditt nya land kanske du känner dig ganska bekväm på språket redan. Men det kan ändå vara bra med en kurs för att förbättra och fräscha upp kunskaperna. Språket är en färskvara och förändras ständigt. Tänk också på att det finns olika varianter av engelska i olika delar av världen, även om de olika varianterna ibland ligger geografiskt nära varandra, som i Storbritannien. Hitta en kurs för den språkvariant som du behöver lära dig.

Tänk på att när du pratar med andra som också har engelska som andraspråk kan du behöva använda ett enklare språk än du är van vid för att göra dig förstådd.

Ta reda på om du behöver tolk

I vissa fall kan du behöva en tolk, både i arbetet och i kontakt med myndigheter och liknande. Ta reda på hur det är i ditt nya land. Om du har familj som följer med utomlands så tänk på att även de kan behöva tolk.

Se till att arbetsgivaren betalar språkutbildning

Du som är utsänd av en svensk arbetsgivare kanske blir erbjuden en språkutbildning via företaget. Om du själv får leta upp en språkkurs så är det viktigt att du ser till att din arbetsgivare betalar. Om du behöver tolk, antingen i jobbet eller i din vardag, så se till att din arbetsgivare står för det också.

Få betald språkundervisning som medföljande

Om du som är medföljande behöver språkundervisning eller tolk bör din partners arbetsgivare stå för den kostnaden. Detsamma gäller om ni har barn; de har också rätt till språkundervisning och tolk. Se till att det framgår i kontraktet, vad arbetsgivaren betalar.