Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Ordna bostad utomlands

Att flytta utomlands innebär förstås att du behöver en bostad på din nya ort. Ofta har man dessutom en bostad i Sverige som man behöver ta ett beslut om. Tänk igenom de olika alternativ som finns och vad som är viktigast för dig när det gäller bostaden.

Checklista

Tänk igenom hur du ska göra med din bostad i Sverige medan du är utomlands. Ta hänsyn till skatt, bostadsmarknad och din egen trygghetskänsla.

Om du hyr ut din bostad: skriv ett avtal med hyresgästen, ett besiktningsprotokoll och en inventarielista om du hyr ut möblerat. 

Se till att ha skriftligt tillstånd av hyresvärden, om du ska hyra ut en hyreslägenhet. Skriv även ett avtal där hyresgästen avstår från besittningsskyddet. Ta inte ut en högre hyra än vad som är normalt för en likvärdig lägenhet på din ort.

Om du ska hyra ut en bostadsrätt, se till att få tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse.

Ta reda på vilka skatteregler som gäller när du hyr ut din bostad i Sverige.

Ta reda på om du får göra avdrag för dubbel bosättning, om du ska ha kvar din bostad i Sverige.

Se över möjligheten att byta din hyreslägenhet i Sverige mot en i det nya landet. Börja med att kolla om din hyresvärd går med på det. 

Leta bostad i god tid innan du ska flytta och fråga ditt nya lands ambassad i Sverige vad du ska tänka på när du skaffar bostad.

Fråga nätverket Svenskar i Världen om boende.

Kontrollera vad som ingår i hyran när du hyr din nya bostad. 

Se till att anlita ett seriöst och auktoriserat företag, om du anlitar en mäklare för att skaffa bostad i ditt nya land.

Ta med boendekostnaden i budgeten när du fattar ditt beslut om att jobba utomlands.

Fråga om din arbetsgivare kan hjälpa dig med bostad.

Ta hjälp av din svenska arbetsgivare med allt som behöver ordnas med din bostad i Sverige. Det bästa för dig är om de tar hand om allt. Se till att det som ni kommer överens om står i kontraktet.

Undersök om din arbetsgivare kan stå för bostaden under din utlandsvistelse. Kolla upp om du även kan få bidrag för möbler, utrustning och andra kostnader. Se till att det ni kommer överens om står i kontraktet.

Fatta ett genomtänkt beslut om hur du ska göra med din bostad i Sverige medan du är utomlands. Hur länge du ska vara borta är förstås en viktig faktor, liksom om du har en bostadsrätt, villa eller hyresrätt. Om du är utsänd av en svensk arbetsgivare bör du få hjälp av arbetsgivaren både med att hantera din svenska bostad och att hitta lämplig bostad i det nya landet. Du som flyttar på eget bevåg och blir lokalt anställd kan i bästa fall få hjälp att hitta bostad på plats.

Få hjälp med din bostad i Sverige 

Du som är utsänd av ett svenskt företag kan oftast få hjälp med din svenska bostad av arbetsgivaren. Se till att det som ni kommer överens om står i kontraktet.

Det bästa för dig är om din arbetsgivare tar hand om allt: betalar hyra och avgifter eller ordnar med avtal och hyr ut i andra hand, magasinerar möbler, sköter kontakter med hyresvärd och myndigheter. Stora företag som ofta skickar ut sina anställda brukar ha rutiner för att hantera allt sådant åt sina utsända. Om ditt företag inte har den tjänsten kan de anlita ett så kallat relocationföretag för att sköta det.

Behåll villa eller bostadsrätt om du planerar att komma tillbaka

Om du har en villa eller bostadsrätt och planerar att komma tillbaka kan det vara bättre att ha kvar den än att sälja, för att slippa betala skatt på försäljningen. Räkna på skatten, men ta också hänsyn till hur bostadsmarknaden ser ut i dag och hur den förväntas se ut de närmaste åren. Om du har kvar bostaden kan du slippa magasinera möbler och andra ägodelar. Dessutom är det en trygghet att ha kvar sin bostad, och det kan göra det lättare att komma hem igen.

Hyr ut din bostadsrätt när du flyttar utomlands

Om du har en bostadsrätt som du vill hyra ut behöver du få tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse. Det brukar finnas en paragraf i stadgarna om andrahandsuthyrning. Om du inte får tillstånd av styrelsen kan du i vissa fall få tillstånd via hyresnämnden.

Vanligast är att få tillstånd för att hyra ut i två år. Du får inte ta ut högre hyra än vad som är normalt för en likvärdig lägenhet på din ort. Även om du har hyrt ut lägenheten har du ansvar för den och för att avgifterna betalas. Se till att du har en bostadsrättsförsäkring som täcker eventuella skador du kan bli ansvarig för.

Hyr ut din villa

Skriv ett avtal med hyresgästen där hyrestiden och uppsägningstiden framgår. Tänk på att om ni kommer överens om en bestämd hyresperiod så kan du inte få tillbaka din bostad om du skulle komma hem tidigare. Ett annat sätt är att hyra ut tills vidare, men då kan även hyresgästen säga upp avtalet när som helst. Skriv även här ett besiktningsprotokoll. Om du hyr ut möblerat så gör en inventarielista som ni båda skriver på. När du hyr ut en villa kan det vara svårt att ta ut en hyra som täcker kostnaderna, så ta reda på om din arbetsgivare kan kompensera dig för det.

Hos Skatteverket hittar du mer information om skatteregler vid uthyrning av bostad i Sverige.

Hyr ut din hyresrätt när du flyttar utomlands

Om du har en hyreslägenhet som du vill hyra ut behöver du för det första få tillstånd av hyresvärden. Se till att få ett skriftligt tillstånd. Värden ska även godkänna om du förlänger uthyrningen eller byter hyresgäst. Om hyresvärden säger nej till att du hyr ut i andra hand kan du vända dig till hyresnämnden. Förutom tillståndet behöver du tänka på följande:

  • Skriv ett avtal med hyresgästen där hyrestiden och uppsägningstiden framgår. Tänk på att om ni kommer överens om en bestämd hyresperiod kan du inte få tillbaka lägenheten om du skulle komma hem tidigare. Ett annat sätt är att hyra ut tills vidare, men då kan även hyresgästen säga upp avtalet när som helst.
  • Skriv även ett besiktningsprotokoll. Om du hyr ut möblerat så gör en inventarielista som ni båda skriver på. Det är även ditt ansvar att hyran betalas i tid, så se till att du har kontroll över att hyran verkligen betalas varje månad. Annars kan ditt hyreskontrakt sägas upp.
  • Avtala bort besittningsskyddet. Om du hyr ut till en hyresgäst två år i sträck får den personen besittningsskydd till lägenheten, vilket betyder att hyresgästen kan ha rätt att bo kvar. Om du ska hyra ut en längre period så skriv därför ett avtal där hyresgästen avstår från besittningsskyddet. Avtalet ska godkännas av hyresnämnden.

  • Ta inte ut en hyra som kan anses vara för hög. Då kan hyresgästen begära tillbaka det som överstiger skälig hyra, det vill säga den hyra som gäller för en motsvarande lägenhet på din ort. Ta därför reda på vad hyrorna normalt ligger på i din ort och ta inte ut mer än så.

Byte av lägenhet

Du har rätt att byta din lägenhet mot en annan bostad, inte bara i Sverige utan även internationellt. Du kan alltså byta din hyreslägenhet i Sverige mot en någon annanstans i världen om din hyresvärd går med på det. Om du inte får tillstånd direkt av hyresvärden kan du få tillstånd från hyresnämnden. Då gäller samma krav som när du byter din lägenhet mot en annan i Sverige:

  • Bostaden du byter din hyresrätt mot behöver inte vara en hyreslägenhet.
  • Du ska ha särskilda skäl att byta lägenhet, till exempel att du har fått arbete på annan ort där det är bostadsbrist eller att du vill bo närmare ditt arbete.
  • Bytet ska inte vara besvärligt för hyresvärden, till exempel för att den nya hyresgästen inte klarar av hyran eller inte är skötsam.
  • Det får inte finnas några andra särskilda skäl som talar mot bytet, till exempel att svarta pengar är inblandade.

 

Dubbel bosättning

Om du har kvar bostaden i Sverige och inte hyr ut den kan det räknas som dubbel bosättning. Det passar bra om du ska jobba utomlands en kortare tid eller du kommer att göra täta besök i Sverige. Ta reda på om du får göra avdrag för dubbel bosättning i avtalet med din arbetsgivare

Ta med boendekostnaden i budgeten

Ta med boendekostnaden i budgeten när du fattar beslut om du ska jobba utomlands. Om du blir anställd av ett utländskt bolag så försök få arbetsgivaren hjälpa dig med bostad.

När du hyr ut en villa kan det vara svårt att ta ut en hyra som täcker kostnaderna. Tänk på att ta med det i budgeten för din utlandsvistelse.

Kan din arbetsgivare stå för bostaden i ditt nya land?

Du som ska jobba som utsänd för ett svenskt företag bör få hjälp av din arbetsgivare med bostad. Se till att det står i kontraktet vad ni kommer överens om. Bostaden ska vara av rimlig standard, motsvarande vad som är vanligt för europeisk personal i tjänstgöringslandet.

Alternativet är att du och arbetsgivaren kommer överens om ett lämpligt hyresbelopp och att du sedan själv skaffar en bostad där du vill bo. På orter med mycket höga hyror, till exempel Tokyo och Peking, är det dock vanligt att företaget hyr bostaden.

Skattereglerna i ditt nya land har betydelse för vem som ska betala bostadskostnaden där. Ibland kan det vara bäst för både dig och din arbetsgivare att företaget står för kostnaden. Ibland kan det vara tvärtom. En möjlighet kan vara att företaget hyr bostaden och att du hyr av företaget till en lägre kostnad än vad de betalar.

Arbetsgivaren brukar även betala ett start-, möbel- eller utrustningsbidrag som varierar beroende på om du har partner och barn med dig eller inte. I vissa fall kan du bli hänvisad till särskilda bostäder eller särskilda områden – av säkerhetsskäl eller för att det kanske bara finns en enda skola där barnen kan gå. Ditt jobb kan ha vissa krav på hur du bör bo; omgivningen kan förvänta sig att du bor på ett sätt som man gör i ditt nya land om man har en viss tjänst. I så fall bör företaget stå för de extrakostnader som uppstår.

Om du tillfälligt behöver bo dyrare under den första tiden, till exempel på hotell, bör företaget alltid stå för de extra kostnaderna för bostad och mat.

Hitta bostad i ditt nya land

Hur lätt det är att hitta en bostad kan variera mycket för olika platser i världen. Börja att leta bostad i god tid innan du ska flytta och fråga ditt nya lands ambassad i Sverige vad du ska tänka på när du skaffar bostad i ditt nya land. Om du har möjlighet är det en bra idé att åka på en kortare resa till landet innan du börjar jobba där, särskilt om du har partner och barn som ska följa med, och då undersöka en eller flera bostäder där ni skulle kunna bo.

Försök gärna få tag i någon som bor på orten där du ska jobba, för att få information om prisnivåer och lämpliga områden. Organisationen Svenskar i Världen har ombud i många länder i världen som man kan ställa frågor till.

Du kan också anlita ett så kallat relocationföretag på orten där du ska jobba. De hjälper till att leta bostad, skolor och annat. Om du ska anlita ett sådant så kontakta dem gärna i god tid och var specifik i dina önskemål så att de kan hjälpa dig att hitta exakt det som du behöver.

Se till att bostaden ligger på pendlingsavstånd från ditt arbete – och från barnens skola eller förskola om du har barn. Tänk på att inte bara titta på avståndet utan även på den faktiska pendlingstiden om det är mycket trafik, dåliga kommunikationer eller besvärliga vägar. 

Kontrollera vad som ingår i hyran

Kontrollera noga vad som ingår i hyran. Kanske behöver du skaffa köksutrustning, köksskåp och vitvaror. Ta reda på om du ska betala el och vatten separat och om det tillkommer avgifter för till exempel uppvärmning, gas, pool, parkeringsplats, internet, hiss, förvaltning och städning. Ta även reda på hur det fungerar med hemförsäkring.

Uppgifter om hyresförhållanden i olika länder kan du få från den internationella hyresgästorganisationen, International Union of Tenants, IUT.

Anlita en auktoriserad mäklare

Om du anlitar en mäklare för att skaffa bostad i ditt nya land så ta först reda på vilka som är seriösa, vad de kostar och hur de tar betalt. Anlita alltid auktoriserade företag.