Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Flytta utomlands

När du flyttar utomlands är det inte bara flytten av möbler och att komma ihåg att adressändra som du behöver tänka på. Det är fler intyg du behöver skicka in och andra saker du behöver ta reda på innan du kan ta ditt pick och pack och flytta iväg.

Checklista

Anmäl till Försäkringskassan om du ska vara borta längre än ett år.

Skicka in blanketten Flyttning till utlandet till Skatteverket om du planerar att bo utomlands i minst ett år.

Tänk igenom om du ska ta med dig möbler och annat bohag, och i så fall vad. Beroende på var du ska kan vissa saker vara svåra att hitta på plats.

Ta reda på om du behöver visa arbetstillstånd i tullen, eller på något annat sätt visa att du ska vara i landet en viss tid.

Gör en lista över möbler och annat som du tar med dig. Det kan behövas i tullen.

Läs på hos Tullverket vilka regler som gäller när du ska flytta saker till och från Sverige.

Fråga ditt nya lands ambassad vilka in- och utförselregler som gäller i landet.

Skicka in intyg A1 till Försäkringskassan för att bli godkänd som utsänd.

Försök att få din arbetsgivare att stå för flytten. Se till att det står i kontraktet vad arbetsgivaren ska betala.

Jämför olika flyttfirmor, vad de kostar och vad som ingår i flytten. Se till att hitta en firma som tar hela ansvaret.

Om du lämnar Sverige för minst ett år är du skyldig att anmäla det till Försäkringskassan. Samma sak gäller om du blir borta längre än ett år utan att det var planerat från början. Om du ska vara borta längre än ett år, och inte är utsänd av en svensk arbetsgivare, anses du inte vara bosatt i Sverige längre. I dessa fall blir du avregistrerad från den svenska socialförsäkringen från och med den dagen du lämnade landet.

Om du är utsänd av en svensk arbetsgivare kan du vara kvar i det svenska socialförsäkringssystemet under en viss period. Dock är det viktigt att du skickar in intyg A1 till Försäkringskassan för att bli godkänd som utsänd.

Anmäl till Skatteverket om du är utomlands längre än ett år

Skicka in blanketten Flyttning till utlandet till Skatteverket om du planerar att bo utomlands i minst ett år. Om Skatteverket bedömer att du inte längre skattemässigt bor i Sverige så blir du begränsat skattskyldig. Då skattar du bara för inkomster som du tjänar i Sverige. Om du i stället anses bo i Sverige så blir du obegränsat skattskyldig. Det innebär att du deklarerar och betalar inkomstskatt i Sverige – även om du tjänar dina pengar i något annat land.

Även om du har flyttat från Sverige räknas det som att du bor i Sverige om du uppfyller något av följande kriterier:

 • Du är folkbokförd i Sverige och har ditt verkliga hem i landet.
 • Du är i Sverige minst sex månader i följd, även om du gör kortare avbrott från vistelsen i Sverige.
 • Du har väsentlig anknytning till Sverige.


Ska du ta med möbler och bohag?

Fråga dig följande innan du bestämmer om du ska ta med dig möbler och annat bohag när du flyttar utomlands:

 • Hur länge ska du vara utomlands?
 • Går det att få tag på liknande saker i ditt nya land? Vad kostar det i sådana fall?
 • Hur lång tid skulle en möbeltransport ta?
 • Måste du betala tull?
 • Hur mycket vill du ta med dig?
 • Vad kostar försäkringarna?
 • Vad kostar det att hyra omöblerat respektive möblerat?
 • Vad kostar magasinering om du har sålt din bostad i Sverige?
 • Har du en arbetsgivare som betalar flytten?

Om man bara ska se till kostnaderna så lönar det sig oftast inte att ta med sig möblerna om du ska jobba utomlands kortare tid än ett par år. Men att ha med sig några personliga saker kan bidra till din trivsel i det nya landet, och det kan förstås vara värt att betala för. Om du tar med dig lampor så kom ihåg att ta med adaptrar, om det behövs.

Om du ska vara utomlands länge, eller om det inte går att köpa möbler på din nya ort, kan du behöva ta med egna möbler. Om du flyttar till ett fuktigt klimat kan det vara klokt att lämna kvar dina stoppade möbler i Sverige, så att du inte får med dig ohyra tillbaka till Sverige. Ta också reda på om det till exempel går att få tag i köksinredning eller garderober av hyfsad standard på din nya ort, eller om du behöver ta med dig sådant hemifrån.

Oftast behöver du inte betala tull när du flyttar

Oftast behöver du inte betala tull för flyttgods när du flyttar in i ett land. För vissa länder kan du dock behöva visa att du har arbetstillstånd eller att du ska vara i landet en viss tid.

Gör en lista över möbler och annat som du tar med dig. Det kan behövas i tullen. Hos Tullverket kan du läsa vilka regler som gäller när du ska flytta till och från Sverige. Du kan också fråga ditt nya lands ambassad om vilka in- och utförselregler som gäller.

Att tänka på när du anlitar en flyttfirma för flytt utomlands

Jämför olika flyttfirmor, vad de kostar och vad som ingår i flytten. Se till att hitta en firma som tar hela ansvaret. Vilket transportsätt som är bäst av bil, båt och flyg kan skilja sig från land till land.

Ta stöd av din arbetsgivare inför flytten

Som utsänd kan du be din arbetsgivare om hjälp med det du behöver inför flytten utomlands. Det kan handla om bostad, skolor åt barnen, dokument och uppgifter om landet. Om din arbetsgivare inte själv har denna kunskap bör de kunna hjälpa dig att få veta det du behöver på annat sätt.

Om du är utsänd kan du också försöka få din arbetsgivare att stå för flytten ekonomiskt. Exakt vad arbetsgivaren betalar kan variera – även inom ett och samma företag, om det handlar om olika länder. Det kan också bero på vilka andra förmåner du får. Gör en överenskommelse som du är nöjd med och se till att det står i kontraktet vad arbetsgivaren ska betala.