Sök jobb via Arbetsförmedlingen
I Platsbanken hos Arbetsförmedlingen kan du även söka jobb utomlands. Internationella organisationer som FN, WHO, OECD och Världsbanken brukar även rekrytera via Arbetsförmedlingen.
Sök jobb via bemanningsföretag och förmedlingar
Du kan även söka utlandsarbete via privata förmedlingar eller via rekryterings- och bemanningsföretag. Olika förmedlingar har olika inriktning, olika kunder och olika internationella nätverk, så ta reda på vilken som passar dig.
Om du funderar på att jobba åt ett bemanningsföretag så är det extra viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller i landet där du ska jobba, så att du inte går miste om några rättigheter eller förmåner. Ta också reda på hur accepterat det är med bemanningsföretag i landet där du ska jobba.
Hos Almega kan du söka bland auktoriserade bemanningsföretag. En lista över utländska bemanningsföretag finns hos World Employment Federation.
Sök jobb på svenska myndigheter och andra organisationer
Vissa svenska myndigheter, till exempel Sida, har stor utlandsverksamhet. Det gäller även andra organisationer, till exempel dessa:
- Norad, Direktoratet for utviklingssamarbeid
- Business Sweden (det tidigare Exportrådet och Invest Sweden)
- Nordiska rådet
- Nordiska Investeringsbanken, NIB
- Europeiska centralbanken, ECB
- OECD
Skaffa kunskap om företaget där du söker jobb
Ta reda på så mycket du kan om företaget där du söker jobb. Läs företagets årsredovisning. Ta reda på hur företagets personalomsättning ser ut och om den är hög jämfört med branschen eller landet. Notera vad företaget planerar för framtiden. Är den avdelning som söker jobb en del av kärnverksamheten eller ingår den i någon perifer del som är till salu?
Skicka en väl anpassad ansökan
Läs på hur kulturen för jobbansökningar är och hur en ansökan ska se ut, både i det land och i den bransch som du vill jobba. I en del länder är det vanligt med spontana ansökningar.