Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Söka jobb utomlands

Hur en jobbansökan går till och vart du vänder dig när du letar jobb skiljer sig från land till land. Även arbetskultur och arbetstider kan se olika ut. Ju bättre du har förberett dig när du skickar en ansökan, desto bättre intryck gör du på den potentiella arbetsplatsen.

Checklista

Ta reda på hur du bäst skriver en jobbansökan för det land där du vill jobba.

Läs på om företaget eller organisationen, branschen och landet där du söker jobb.

Använd dig av de europeiska arbetsförmedlingarnas Eures-rådgivare om du behöver stöd i arbetssökandet. 

Sök jobb via Arbetsförmedlingen

I Platsbanken hos Arbetsförmedlingen kan du även söka jobb utomlands. Internationella organisationer som FN, WHO, OECD och Världsbanken brukar även rekrytera via Arbetsförmedlingen.

Sök jobb via bemanningsföretag och förmedlingar

Du kan även söka utlandsarbete via privata förmedlingar eller via rekryterings- och bemanningsföretag. Olika förmedlingar har olika inriktning, olika kunder och olika internationella nätverk, så ta reda på vilken som passar dig.

Om du funderar på att jobba åt ett bemanningsföretag så är det extra viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller i landet där du ska jobba, så att du inte går miste om några rättigheter eller förmåner. Ta också reda på hur accepterat det är med bemanningsföretag i landet där du ska jobba.

Hos Almega kan du söka bland auktoriserade bemanningsföretag. En lista över utländska bemanningsföretag finns hos World Employment Federation.

Sök jobb på svenska myndigheter och andra organisationer

Vissa svenska myndigheter, till exempel Sida, har stor utlandsverksamhet. Det gäller även andra organisationer, till exempel dessa:

Skaffa kunskap om företaget där du söker jobb

Ta reda på så mycket du kan om företaget där du söker jobb. Läs företagets årsredovisning. Ta reda på hur företagets personalomsättning ser ut och om den är hög jämfört med branschen eller landet. Notera vad företaget planerar för framtiden. Är den avdelning som söker jobb en del av kärnverksamheten eller ingår den i någon perifer del som är till salu?

Skicka en väl anpassad ansökan

Läs på hur kulturen för jobbansökningar är och hur en ansökan ska se ut, både i det land och i den bransch som du vill jobba. I en del länder är det vanligt med spontana ansökningar.

Ta med dig a-kassan utomlands inom EU

Om du är arbetslös och får svensk a-kassa kan du ha rätt att ta med dig ersättningen under tre månader för att söka jobb i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz. Det gäller om du har varit inskriven hos Arbetsförmedlingen som heltidsarbetslös i minst fyra veckor.

Sök jobb via Eures

Du som söker jobb inom EU, EES eller Schweiz kan börja hos Eures, som är det europeiska nätverket för arbetsförmedlingar. Där kan du registrera dig som arbetssökande, hitta lediga jobb och få information om att jobba utomlands. Du kan också ta kontakt med en Eures-rådgivare för det område där du är intresserad av att jobba och ställa dina frågor om att jobba utomlands. Eures är en del av Europeiska kommissionen, och där ingår även fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer.

Det finns gott om portaler som är inriktade på just att söka jobb utomlands. Oftast är de bara en googling bort. Men om du tänker lägga upp ditt cv på någon av dem är det bra att kolla upp dem först. Hur hanterar de dina uppgifter, till exempel?