Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till den helt nya sajten arbetautomlands.se! Arbete pågår fortfarande, och vi vill gärna få dina synpunkter och förslag på förbättringar. Mejla oss på webb@ptk.se.

Spara till din pension utomlands

För dig som jobbar utomlands och vill fortsätta tjäna in till din pension är det viktigt att se över vilka pensionssparanden du innefattas av och hur de påverkas av ditt arbete i ett nytt land.

Att göra med pensionen om du ska jobba utomlands:

Ta reda på hur din pension påverkas av ditt nya jobb, genom Europeiska kommissionen. Om du jobbar inom Norden kan du även få svar på dina frågor på den nordiska socialförsäkringsportalen

Ta reda på utbetalningar av din pension genom att kontakta Pensionsmyndigheten. De kan även svara på dina frågor.

 

Kompensera med ett privat pensionssparande om du riskerar att få lägre pension för att du eller din partner jobbar utomlands.

Ta med dig den garantipension du tjänar in genom att du bor i Sverige, till länder inom EU, EES, Schweiz och Kanada.

Ålderspensionen i Sverige består av tre delar; allmän pension, som alla får, tjänstepension, som du kan ha via din arbetsgivare, samt eventuellt ett privat pensionssparande, som du själv står för. Vilka regler som gäller för den allmänna pensionen är bra att gå igenom innan du flyttar utomlands. Om du har tjänstepension behöver du se över vad som gäller när du jobbar utomlands. Om din period utomlands påverkar din inkomst negativt bör du kompensera det med ett högre privat pensionssparande. Läs mer om pension under ditt arbete utomlands

Jobba utomlands och fortsätt tjäna in svensk pension

Du som är utsänd av ett svenskt företag under max ett år betalar skatt i Sverige och fortsätter att tjäna in till din pension som vanligt. Om du ska stanna längre än ett år kan du fortsätta tjäna in svensk pension under en längre, men inte obegränsad, period om Sverige har en så kallad socialförsäkringskonvention med det landet.

Garantipensionen dras in

Garantipension, ett pensionsbidrag för dig med låg eller ingen arbetsinkomst,  dras in när du flyttar utanför EU/EES/Schweiz. Den är en del av den allmänna pensionen men bekostas av skattemedel, därför kan du inte ta med den till länder utanför Europa.

Den pension som du själv tjänat in genom arbete (inkomstpension, premiepension och tilläggspension) behåller du även om du flyttar utomlands. Garantipensionen behöver du däremot ansöka om igen, när du flyttar tillbaka till Sverige.