Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Pension när du jobbar utomlands

För dig som jobbar utomlands och vill fortsätta tjäna in till din pension är det viktigt att se över vilka pensionssparanden du innefattas av och hur de påverkas av ditt arbete i ett nytt land.

Checklista

Ta reda på hur din pension påverkas av ditt nya jobb, genom Europeiska kommissionen. Om du jobbar inom Norden kan du även få svar på dina frågor på den nordiska socialförsäkringsportalen

Om du bor utomlands när din pension ska betalas ut, kontakta Pensionsmyndigheten

 

Kompensera med ett privat pensionssparande om du riskerar att få lägre pension för att du eller din partner jobbar utomlands.

Passa på att se över din tjänstepension och dina försäkringar med rådgivningstjänst.se.

Ålderspensionen i Sverige består av tre delar:

  • allmän pension, som alla får
  • tjänstepension, som du kan ha via din arbetsgivare
  • eventuellt ett privat pensionssparande, som du själv står för.

Vilka regler som gäller för den allmänna pensionen när du jobbar utomlands är viktigt att gå igenom innan du flyttar. Om du har tjänstepension behöver du också se över vad som gäller för den. Och om din period utomlands påverkar din inkomst negativt bör du kompensera det med ett högre privat pensionssparande. Läs mer om pension under ditt arbete utomlands.

Jobba utomlands och fortsätt tjäna in svensk pension

Du som är utsänd av ett svenskt företag under max ett år betalar skatt i Sverige och fortsätter att tjäna in till din pension som vanligt. Om du ska stanna längre än ett år kan du fortsätta tjäna in svensk pension under en längre, men inte obegränsad, period. Det förutsätter att Sverige har en så kallad socialförsäkringskonvention med det land du jobbar i. 

Garantipensionen dras in utanför EU/EES/Schweiz

Garantipension, ett pensionsbidrag för dig med låg eller ingen arbetsinkomst,  dras in om du flyttar utanför EU/EES/Schweiz. Den är en del av den allmänna pensionen men bekostas av skattemedel, därför kan du inte ta med den till länder utanför Europa.

Den pension som du själv tjänat in genom arbete (inkomstpension, premiepension och tilläggspension) behåller du även om du flyttar utomlands. Garantipensionen behöver du däremot ansöka om igen, när du flyttar tillbaka till Sverige.