Innan

Arbetsliv

Vardagsliv

Använd checklistan för att beta av det du behöver ta tag i innan du flyttar.

Prioritera och checka av

Kontrollera ditt pass och andra id-handlingar. En del länder har krav på att passet måste vara giltigt en viss tid efter hemresedatum – eller inresedatum. 

Läs mer om arbetslöshetsersättning hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, eller hos din a-kassa. Du kan även läsa om arbetslöshet och ersättning i Mellan jobb från PTK.

Ta reda på hur socialförsäkringen fungerar i det land där du jobbar. 

Lär dig det lokala språket i ditt nya hemland. Även om du använder engelska på jobbet har du nytta av att kunna göra dig förstådd i vardagen. 

Tänk igenom hur du ska göra med din bostad i Sverige medan du är utomlands. Ta hänsyn till skatt, bostadsmarknad och din egen trygghetskänsla.

Fråga ditt fackförbund vad som skattemässigt gäller för dig och hur de kan hjälpa dig. Vissa fackförbund har rabatter på skatterådgivning.

Fatta ett gemensamt beslut om familjen ska följa med utomlands. Ta hänsyn till hur långt uppdraget är och hur ofta ni kommer att kunna ses om familjen stannar i Sverige.

Ta med dig dokument som rör din ekonomi och egendom; försäkringsintyg för sjuk- och bilförsäkring, bevis på att du är ägare till den egendom du tar med dig (t.ex. en bil som du kan behöva bevisa att du ägt en viss tid), slutskattebesked från de senaste åren, intyg från banken om ekonomisk status.

Ta med dig dokument som rör din, och eventuellt din familjs, hälsa; vaccinationsintyg, sjuk- och tandläkarjournaler, friskintyg (du kan behöva bevisa att du inte bär på vissa sjukdomar). 

Ta hjälp av ditt fackförbund och gå igenom alla detaljer i kontraktet.

Förbered utlandsvisdelsen i god tid, det kan ta tid att få alla dokument på plats och söka kontakt med myndigheter i ditt nya land. 

Ta reda på vilka sjukdomar som kan förekomma i området där du ska jobba, innan du skriver på kontraktet.