Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till den helt nya sajten arbetautomlands.se! Arbete pågår fortfarande, och vi vill gärna få dina synpunkter och förslag på förbättringar. Mejla oss på webb@ptk.se.

Säga upp försäkringar vid hemflytt

En del av administrationen med att flytta tillbaka är att säga upp de försäkringar som täckt dig under din utlandsvistelse. Det gäller allt från bilförsäkring till sjuk- och hemförsäkring. Men var noga med att vara försäkrad under resan hem.

Checka av vad du göra inom försäkring:

Spara alla viktiga papper i original. Kopior gäller inte.

Hör med ditt försäkringsbolag när dina försäkringar bör sägas upp.

Se till att du har en reseförsäkring som täcker sjuk- och olycksfall under din hemresa.

Teckna en tilläggsförsäkring om du ska flytta ditt bohag mellan länderna. Hör med flyttbolaget vilket de rekommenderar.

Försäkring under din hemresa
När du säger upp dina försäkringar i utlandet bör du kontrollera så att du är försäkrad under din hemresa – och att försäkringen både täcker sjuk- och olycksfall. Det är extra viktigt om du inte längre omfattas av landets socialförsäkring.

De viktiga papper du sparat under din utlandsvistelse kan du nu ta fram för att säkra upp att du inte glömmer något. De är dessutom viktiga att ha med dig tillbaka till Sverige igen, för det kan vara så att Skatteverket behöver se dem – och då godtas inte kopior utan enbart originaldokumenten.

Försäkring vid flytt
Teckna en tilläggsförsäkring om du ska flytta möbler mellan länderna. Det är viktigt att du försäkrar ditt flyttgods eftersom flyttbolagen inte ersätter värdet på transporten fullt ut, när det har skadats eller gått förlorat.