Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Försäkringar vid hemflytt

En del av administrationen kring att flytta tillbaka är att säga upp de försäkringar som täckt dig under din utlandsvistelse. Det gäller allt från bil- och hemförsäkring till sjukförsäkring. Men var noga med att vara försäkrad under resan hem.

Checklista

Spara alla viktiga papper i original. Kopior gäller inte.

Hör med ditt försäkringsbolag när dina försäkringar bör sägas upp.

Se till att du har en reseförsäkring som täcker sjuk- och olycksfall under din hemresa.

Teckna en tilläggsförsäkring om du ska flytta ditt bohag mellan länderna. Hör med flyttbolaget vilket de rekommenderar.

Hemförsäkring, sjukförsäkring, bilförsäkring. Alla försäkringar du tecknat utomlands bör du se över inför din hemflytt. Ta kontakt med försäkringsbolagen för att ta reda på när dina försäkringar behöver sägas upp och vad som eventuellt fortfarande gäller när du är tillbaka i Sverige. 

De viktiga papper du sparat under din utlandsvistelse kan du nu ta fram för att säkra upp att du inte glömmer något. De är dessutom viktiga att ha med dig tillbaka till Sverige igen, för det kan vara så att Skatteverket behöver se dem – och då godtas inte kopior utan enbart originaldokumenten.

Försäkring under din hemresa

När du säger upp dina försäkringar i utlandet bör du kontrollera så att du är försäkrad under din hemresa – och att försäkringen täcker både sjuk- och olycksfall. Det är extra viktigt om du inte längre omfattas av socialförsäkring i landet du lämnar.

Försäkring vid flytt

Teckna en tilläggsförsäkring om du ska flytta möbler mellan länderna. Det är viktigt att du försäkrar ditt flyttgods eftersom flyttbolagen inte ersätter värdet på transporten fullt ut, när det har skadats eller gått förlorat.